TOP 10 GROTE KAMERPLANTEN

Top 10 grote kamerplanten – Grote makkelijke plant voor binnen in je eigen urban jungle

Ze zijn al een tijdje weer helemaal hot. Kamerplanten in alle soorten en maten. Maar onze ogen gaan toch wel extra glimmen van indrukwekkende grote reuzenplanten. Vaak tropische schoonheden met een bijzondere bladvorm en bladkleur. Toch durfden wij het nog niet altijd aan om aan echt grote planten te beginnen. Ze zijn vaak best prijzig en we voelen ons ook niet altijd expert-level groenvingerig genoeg om zo’n groterd te onderhouden…

Hoog tijd om over die onzekerheid heen te stappen! Wij hebben even onderzoek gedaan naar mooie grote planten en hierbij tien schoonheden uitgezocht mét verzorgingstips uiteraard! Dan moet het goedkomen toch!? 

10: Bamboepalm, Rhapis Excelsa

Misschien is het onze voorliefde voor koddige pandaberen die deze plant meteen een paar punten voorsprong geeft. Als heeft hij verder weinig met bamboe te maken. (Hij heet gewoon zo omdat zijn stammetje wel wat weg heeft van een bamboestengel)

Het zit hem al gewoon in de naam… kinderachtig maar waar. Natuurlijk is het ook een plaatje om te zien! En wat ook nog eens fijn is.. Deze plant kan je heel mooi kwijt in een donker plekje van je kamer waar je anders nooit dacht een plant in kwijt te kunnen. Met zijn diep donkergroene bladeren maakt hij zelf heel veel bladgroenkorrels aan. Hierdoor kan hij best goed op een donkerder plek. Dit betekent niet dat hij helemaal geen daglicht nodig heeft. Een beetje zonlicht blijft welkom, maar teveel licht laat hem tot geel verkleuren. Staat hij te donker dan maakt hij geen nieuwe bladeren aan. Een beginnend plantenfluisteraar kan dus al prima begrijpen wat hij nodig heeft!

De ideale kamerpalm!

De bamboepalm gebruikt matig water – werk ook hierbij op je gevoel. En in de lente en zomer houdt hij ook wel van een verfrissende spray op zijn tijd. Voeg aan het gietwater één keer in de week in het groeiseizoen wat plantenvoeding toe. 

Palmachtige planten willen nog weleens verdroogde of bruine bladeren krijgen. Zitten deze onderaan de plant? Dan is er niets aan de hand, dit hoort gewoon bij het ouder worden van de plant. Verschijnen ze ook bovenaan dan is het goed om even te checken of hij niet te droog staat.

De bruine punten mag je er gewoon afknippen. Gebruik je een kartelschaar dan lijkt het heel natuurlijk. De stam kan je overigens niet snoeien. De bamboepalm behoort tot een van de best luchtzuiverende planten! Hij haalt verschillende smerige stofjes voor je uit de lucht. Altijd fijn!

9: Drakenbloedboom Dracaena

De Dracaena ook wel bekend onder de magische naam ‘Drakenbloedboom’ Hij dankt deze mysterieuze naam aan het feit dat drakenbloedbomen een rode hars uitscheiden. Drakenbloed? Het werd in vroeger tijden in iedere geval in verband gebracht met hekserij! Deze kamerplant komt van nature als echte stoere boom vooral voor op de Canarische eilanden en op het Afrikaanse vaste land.

Hij is onze favoriet omdat hij bij een goede verzorging en een ruime pot echt uit kan groeien tot een soort miniboompje at home met een koddige dikke stam. Bijna een soort genetisch gemanipuleerde bonsaiboom (Oke, dit slaat vergelijkingstechnisch natuurlijk nergens op, maar je begrijpt nu vast wel hoe hij eruit kan zien.) Er zijn vele tientallen soorten. De meeste zijn bekend om hun langwerpige spitse bladeren. Maar je hebt bladeren in alle soorten, maten en kleuren. 

Dracena plant in alle kleuren blad!

De drakenbloedboom is om meerdere redenen bijzonder. Zo is hij best lastig te kweken en bijna zelfs zeldzaam te noemen. Ook werd zijn rode hars vroeger voor meerdere doeleinden gebruikt. O.a als kleurstof, maar ook tegen problemen met de luchtwegen enz. Inmiddels is bekend dat het hars stoffen bevat die  gebruikt kunnen worden in kankermedicatie. 

Qua verzorging staat hij graag met zijn snoet in de zon. Al komt hij oorspronkelijk uit drogere gebieden, de Draceana lust zeker wel een slokje zo nu en dan. Werk hierbij een beetje op gevoel. De grond mag tussendoor best even droog worden anders kunnen de wortels gaan rotten. Worden de bladeren geel of bruinig dan geef je waarschijnlijk te veel water. Doe daar een keer in de 2 weken wat plantenvoeding bij tijdens het groeiseizoen en je drakenboom blijft gezond en sterk. Ook de Drakenbloedboom staat bekend om zin luchtzuiverende werking. 

8: Ficus Bonsai, Robusta en Lyrata

Bonsai op Nederlandse bodem, dan hebben we het over de bekende Ficus. Eenvoudig in onderhoud en perfect om zich te laten groeien in de bonsai techniek. We hebben het dan over de Ficus Microcarpa met klein blad. Dit mooie blad in groter formaat vindt je in de Ficus Robusta, ook wel de rubberboom genoemd. Groot stevig rond en elegant blad. In een donkere tint groen. Wij zijn fan! Vooral de zijde glans van het blad is prachtig.

Hoeft het allemaal niet zo’n strakke vorm qua blad, dan hebben we nog een tip: de Ficus Lyrata! Oeh… zo’n schoonheid… De Ficus Lyrata, ook wel vioolbladplant genoemd. Die naam spreekt voor zich. Hij heeft prachtige mooie grote bladeren die smal beginnen en dan breder uitlopen. Bijna als een viool. Deze bladeren zijn frisgroen. Wij vinden planten met grote bladeren geweldig mooi.. Het geeft een soort machtig jungle gevoel…  Hij is familie van de vijg. (kan ook vijgachtige vruchten produceren, al zal dat waarschijnlijk niet gebeuren in je huiskamer..sorry)

De ficus houdt van vochtige voetjes

Het is een snelle groeier die in de natuur wel 15 meter hoog kan worden! Dat betekent dus wel dat je hem zo nu en dan moet snoeien om hem in toom te houden… al geldt ook hiervoor dat het in een Nederlandse huiskamer niet zo ver zal komen. Maar mocht hij toch boven je hoofd groeien dan is een snoeibeurt niet verkeerd! De grote bladeren doen een beetje leerachtig aan hebben een duidelijke mooie lichte nerf. Sommige soorten hebben wel bladeren van 50 cm per stuk. 

Van oorsprong komt deze plant uit de Afrikaanse regenwouden. Als stiekeme biologie-nerds worden wij helemaal blij van zijn bijzondere verstuivingsverhaal. De Vioolplant leeft in complete symbiose met een wespsoort. Deze wesp komt ook alleen in de regenwouden van Afrika voor. Iedere ficus heeft zijn eigen wesp welke zijn eitjes in de vijgen legt waarna de larve zich in de vijg ontwikkeld. (geen slecht plek om op te groeien… yum!)

Qua verzorging vraagt de Ficus kleine slokjes water. De grond mag constant licht vochtig zijn. Hij wil graag zijn bloempot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. 

Van violen door naar olifanten!

7: De olifantsoor plant: Alocasia Cucullata

Van violen door naar olifanten! Alocasia cucullata oftewel olifantsoor of ook wel skelettenplant genoemd. Een schoonheid met prachtige bladeren. Groot (olifantsoor) en duidelijk generfd bovenop de bladeren (alsof je al zijn botten kan zien: skelettenplant) Dit zorgt voor een dramatische, grootse uitstraling van deze grande dame van het plantenrijk. Elke steel van deze plant eindigt in een blad. Hierdoor krijgt hij al snel een volle uitstraling. Daar gaan onze urban jungle hartjes sneller van kloppen!

Olifantsoor als Aziatische kamerplant

Je hoeft vast niet te vragen wat voor vorm bladeren deze plant heeft… Van de Alocasia zijn er meerdere soorten met dus ook meerdere soorten bladkleur en in effen of strepen. Dat wordt nog moeilijk kiezen…

Hij vindt zijn oorsprong in Zuidoost Azië. De plek van herkomst verteld al veel over de benodigde verzorging. Hij houdt van een warmere omgeving met een hogere luchtvochtigheid. Een lichte plek, maar niet in de volle zon en een niet de koude kamer. Als je water geeft kan je dat water het best op kamertemperatuur geven. En uiteraard houdt deze tropische verrassing van een goede douchebeurt op zijn tijd of buitengezet worden tijdens een warmere zomerbui. Wat plantenvoeding eens per 2 weken en het kan niet anders of jouw olifantsoor is de gelukkigste kamerplant van de hele wereld. 

6: De Monstera, oh zo fijne Gatenplant

Met stip de populairste plant van dit moment… Wie kent hem niet? Je ziet hem niet alleen als daadwerkelijke plant in huiskamers en serres, maar ook op accessoires voor in je huis kom je regelmatig een afbeelding tegen van de Monstera. Deze plant wordt in de wandelgangen ook wel ‘gatenplant’ genoemd. Hij heeft gaten in soorten en maten. De bekendste is misschien wel de  Monstera deliciosa, dit is de Monstera zoals je hem kent van de plaatjes. Ook erg gewild is de Monstera monkey mask. Met gaten ‘in’ de bladeren. De Monstera is ook te krijgen in de o zo gewilde gevlekte variant waarbij hij prachtige groen-witte bladeren heeft. 

De gatenplant als bijzondere kamerplant binnen in huis

In de Chinese symboliek staat de Monstera symbool voor een lang leven en de verering van oudere mensen. 

Deze senorita komt van oorsprong uit midden- en zuid Amerika. Hij is dus gewend aan een hogere luchtvochtigheid, en je weet inmiddels wat dat betekent! Voldoende water en gewoon lekker tekeer gaan met je plantensproeier! In de natuur is het eigenlijk een kruipende klimplant en hiervoor ontwikkelen ze luchtwortels. Het kan dus ook best zijn dat je bij jouw monstera thuis luchtwortels ziet verschijnen. Zelf vind ik dat juist wel charmant, maar als je het zelf wat minder mooi vindt kan je ze gerust afknippen. 

5: Yucca, Yucca, Yucca plant!

De Yucca is ook vrij bekend. Het is een ietwat statig palmachtig boompje/plant. Hij wordt in de volksmond ook wel palmlelie genoemd. Hij behoort tot de Agave-achtigen en komen van nature voor in Noord- en Zuid Amerika en het Caribisch gebied. De Yucca heeft dikke leerachtige bladeren met een scherpe punt op een karakteristieke, rechte iets dikkere stam.

Makkelijke kamerplanten om te houden, die Yucca’s

Deze cowboy/Charro  komt van oorsprong uit woest Texas en Mexico. Volop gewend aan droogte en zware omstandigheden dus. Hij vraagt niet veel water (in de winter kan hij zelfs weken zonder..) en is dol op zonlicht. Wilde soorten kunnen prachtig bloeien met grote trossen witte bloemen, maar helaas is die kans als kamerplant erg klein. Bruine, dode bladeren mag je gewoon weghalen. Zo ziet hij er weer fris en fruitig uit en kan hij z’n kostbare energie in de juiste, energiegevende blaadjes steken (hmm…mooie metafoor naar het gewone leven..)

De Yucca staat symbolisch voor trouw, bescherming en nieuwe kansen. Niet voor niets een eervolle 5e plek! Het is echt een makkelijke rots in de branding in jouw plantencollectie! 

4: Aglaonema in al zijn mooie kleuren!

De Aglaonema is een fijne plant afkomstig uit het regenwoud. Hij staat bekend om zijn prachtige volle blad dat in meerdere kleuren en patronen te verkrijgen is. Ben jij een liefhebber van bijzondere bladkleuren, dan zou ik zeker eens duiken in de Aglaonema collectie… Het blad lijkt vrijwel meteen uit de grond te groeien, hij heeft dan ook geen zichtbare stam. Dit verklaart uiteraard ook de mooie volle look.

Tropische kamerplant met een bijzonder patroon

In het wild groeit de Aglaonema in de subtropische regenwouden van Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar groeit hij onder de bladeren van grote woudreuzen. Hij voelt zich dus ook het prettigst in de schaduw of halfschaduw. Wel heeft hij wat daglicht nodig. Ben jij zo’n iemand die weleens vergeet water te geven? Met de Aglaonema is dat niet zo’n probleem. Hij kan prima tegen een onregelmatig bewateren. De kluit is het liefste lichtvochtig, maar een enkel keertje droogstaan red hij prima. Hij kan echt tegen een stootje en dat maakt het een prima beginnersplant. Zo nu en dan even besproeien om het stof van het blad te halen stelt hij erg op prijs! Ook deze plant heeft een luchtzuiverende werking, goed dus voor je kamerklimaat! 

3: Scindapsus

Mooie hartvormige satijnachtige bladeren met zilveren, lichtgroene, gele of witachtige vlekken of een mooi gevlamd patroon. Deze veelzijdige alleskunner kan zowel klimmen als hangen. Mooi als je in je grote plantenjungle een hangplant wil hangen aan je plafond. Maar gewoon in een grote bloempot op de grond of in de vensterbak kan dus ook. Geleid hem dan door in je pot een mosstok te zetten waar hij tegenaan kan klimmen of laat hem mooi over het randje hangen. 

Zijn oorsprong ligt in Zuidoost Azië en Indonesië. Een tropische regenwoud bewoner dus. Daar wordt hij overigens veelvuldig gegeten door hagedissen. 

Scindapsus als grote hangplant, kamerplant of geldboompje?

De Scindapsus staat graag in het licht, en kan niet goed tegen tocht. Als tropisch regenwoud bewoner houdt hij zijn voetjes graag licht vochtig, een echt voetbad is echter weer teveel van het goede en kan zorgen voor wortelrot. Ook houdt hij van een fijne sproeinevel zo nu en dan. Laat je hem hangen dan mag je hem best regelmatig bijknippen om de slingers in toom te houden. 

De Scindapsus staat symbolisch bekend als een geluksplant die zou zorgen voor financiële voorspoed. Zou de geldboom dan toch bestaan? 

2: Anturium, de Flamingoplant in al haar elegantie

De Anturium is ook zo’n fijne klassieker met een bijna een retro uitstraling… Wat een mooierd.

Hij is ook al jaren populair, waarschijnlijk omdat hij je vaak trakteert op bijzondere bloemen in allerlei kleuren.  En dat het hele jaar door! De bijzondere bloem bestaat uit een kolf vol met kleine bloemetjes beschermd door een felgekleurd schutblad (waarvan je waarschijnlijk dacht dat het de bloem was).

Een beetje regenwoud in je woonkamer met de Anturium

Ook deze elegante dame komt van oorsprong uit het regenwoud waar hij groeit in een drassige omgeving en hij vraagt daarom ook best veel water. Toch minstens twee keer per week in het groeiseizoen en zorg ervoor dat de aarde altijd vochtig blijft. Hij houdt van een lichte en warme plek zonder direct zonlicht. Maar als je hem op een te donkere plek zet zal de bloem minder bloemen geven. 

Kijk goed naar het blad hoe je Anthurium in zijn vel zit. Gaat het blad verkleuren dan staat hij in teveel zonlicht. Uitgebloeide bloemen kan je het beste verwijderen. Zo ziet je plant er altijd fris en goedverzorgd uit. Als je als je liefde geeft zal hij je elk jaar trakteren op nieuwe bloemen en kan je er jarenlang van genieten.

1: Howea, een kentiapalm als grote kamerplant

Een frisgroen junglevriendje. Lekker vol, lekker relaxed want hij groeit niet heel snel. Maar dat scheelt juist weer verpotten en snoeien en ook ruimte in je woonkamer. What you see is what you get. Zijn oorsprong is best bijzonder. De Kentiapalm komt in de natuur alleen maar voor op een klein eiland vlak bij Australië. Het Lord Howe eiland, waar de Howe(a) ook zijn naam aan dankt. Nog steeds komen de meeste kleine plantjes van dat eiland af. En geloof me, dat eiland wil je met stip op één op je bucket list.. zucht… Je gaat je bijna schuldig voelen een Howea in je huis te zetten terwijl hij ook dáár had kunnen wonen. Maar dat schudden we maar even van ons af en beloven in ruil daarvoor gewoon ons best te doen goed voor hem te zorgen.

Yes! Een kamerplant voor schaduw, perfect voor die hoek!

Dat doe je hem een tochtvrij plekje in de halfschaduw te geven. Geef één keer in de week wat water en in het groeiseizoen wat plantenvoeding en hij is een tevreden plant. Het is ook handig om zo nu en dan met een stofdoek over de bladen te gaan. Een plant fungeert beter als zijn bladeren schoon zijn aangezien heel veel biologische processen via de bladeren plaats vinden. 

Aan alle goeie dingen komen een eind, of toch niet?

Dat waren ze dan… 10 klassiekers even in de spotlight. Je kan ze kiezen op uiterlijk, verzorggemak of standplaats. Of start gewoon die altijd al gewenste Urban Jungle en kies er meerdere voor een weelderig effect. Of neem ze allemaal. We moeten toch iets bekennen. Er komen nog 2 toppers van bonussen aan hieronder. Lees snel verder.

Bonus 1: Pachtig Philodendron

We konden het niet laten, want eigenlijk hadden we 12 toppers. Dus op zoek naar 10 toppers, heb je nog 2 bonussen te goed. Als eerste de Philodendron. In al zijn varianten is er één gemeenschappelijke deler: grote XL bladeren in prachtig groen! Een tropische plant in Nederland en wat nou zo leuk is, ze zijn gemakkelijk in onderhoud!

De plant kan zich makkelijk aanpassen aan de cultuur in binnen in huis. Dat is fijn want dat maakt de verzorging wat makkelijker. Zet deze knapperd op een lichte plek met indirect zonlicht. Wanneer je hem op een te lichte plek zet zal de plant meerdere gele bladeren krijgen. Een enkel geel blad is niks om je zorgen over te maken, dat is wat een ouder blad doet. Spot je er toch meerdere, dan krijgt je plant iets teveel licht.

Tropische kamerplant met groot blad!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat te veel water geven meer schade aanricht dan te weinig water. Dat geldt absoluut voor tropische planten. De toplaag aarde mag tussen de momenten van bewatering absoluut droog worden. Als de onderlaag maar niet te droog wordt. Maar zeker niet te nat. Verdrink je een plant dan is hij vaak niet meer te redden. Geef je een plant juist te weinig water, dan wil de plant het best nog wel overleven. Geef de Philodendron zo nu en dan wat calcium en magnesium wanneer de nieuwe bladeren bleek ogen.

Dierenliefhebbers opgelet, deze mooie beauty is in bijna al zijn varianten giftig. Heb je huisdieren die in de buurt van deze mooie plant kunnen komen, dan raden we hem niet aan.

Bonus 2: Spathiphyllum, de luchtzuiverende lepelplant

Prachtige weelderige grote bladeren in een blauw groene kleur. En als bonus een luchtzuiverende plant. Deze plant met zijn bijzondere grote en mooi vormgegeven blad is absoluut onze favoriet. Zeer elegant en prachtig wanneer de witte bloemen verschijnen als kelken in het centrum van de plant.

Groenblijvende planten zijn een woongenot!

De lepelplant heeft niet eens veel zonlicht nodig, zeker geen direct zonlicht. En dat is ideaal voor een huishouden in Nederland. Simpelweg omdat we graag de donkere hoeken in de kamer opfleuren met prachtig groen. Deze kanjer is daarom een geweldige tip. Grappig genoeg heeft de plant juist aardig wat water nodig. Je merkt het direct wanneer je te weinig water geeft want dan gaat de plant hangen. Geen nood want het herstellend vermogen van de lepelplant is uitstekend.

Waar we doorgaans als advies geven om eens per week te bewateren mag de lepelplant meer ontvangen. Verdrinken zul je hem niet! Een absolute topper als afsluiter.

In welke bloempot, plantenbak of vaas zet jij je grote kamerplant?

Je grote kamerplant komt met zijn voetjes in de aarde. Maar waarin dan precies? Heb jij al iets uitgezocht? Omdat wij toch van de bloempotten zijn delen we graag nog wat mooie bloempotten en vazen uit onze huidige collectie. Voelt je plant zich meteen thuis én jij hebt wat mega stijlvols in huis! Voor elke smaak wat wils!

Bij deze klassieke kamerplanten past natuurlijk de klassieker uit onze collectie… In een fijne uitstraling, compleet van keramiek. Op deze ben ik persoonlijk verliefd… En in het echt zijn de kleuren nog mooier… Van handgemaakt wintervast keramiek. Dus indoor en outdoor kun je deze stijl doortrekken. Met een eenvoudige kunststof binnenvaas maak je je mooie bloempot 100% waterdicht.

Grote bijpassende bloempotten voor je grote plant

Een lijn speciaal voor indoor potterie. In verhouding redelijk licht van gewicht, gemaakt van kunststeen mengsels van onder andere natuursteen zoals marmer gecombineerd met kunststof. Dit zijn A+ vazen met doorgaans volledig waterdichte ingebouwde binnenvaas. Ik denk dat we weinig hoeven te zeggen, oordeel zelf maar over de gave ontwerpen! Stijlvol in diverse kleuren met een soms een hoogglans of matte shimmer.

Schelpenvazen, haal nog een stukje natuur binnen!

Hou je van robuust parelmoer of juist verfijnd? Een held uit onze schelpenvaas collectie is de handgemaakte schitterende parelmoer vaas van capiz schelpen met een stijlvolle zachtgouden of witte gloed. Mag het stoerder? Dan zijn excusieve de Mother of Pearl vazen absoluut een kijkje waard. Zeer elegant en door hun parelmoer kleuren ze mee met hun omgeving. Net als parels, altijd goed, altijd elegant! Tijdloos.

Wil je absoluut one of a kind?

De bijzondere abalone schelpen waren vroeger tijdens het zoeken naar schelpen op vakantie de diamantjes van de vondst. Die nam je mee en bewaarde je jarenlang in een dierbaar doosje. Turquoise, zeegroen en petrol parelmoer. We hebben ze zelfs in een unieke schelpenvaas! 

Dat kan wel wat stoerder!

Houd je meer van landelijk en modern dan past je groene vriendelijke reus prima in een stoerdere plantenbak of bloempot. We hebben ook meerdere hoge vazen waar je prima een hoge of grote plant in kwijt kan. Vierkant of rond! Wat is jouw favoriete stijl?

Ben je eruit, of heb je toch wat hulp nodig met kiezen?

Uiteraard mag je zelf ook best even online rondsnuffelen tussen al onze potten en vazen. Ook voor buiten zul je genoeg inspiratie vinden. Heb je vragen of opmerkingen schroom dan  niet wij staan graag voor je klaar.

Veel plezier met wegdromen en plannen maken voor in je huis…Â