rozen snoeien, verzorgen en tuin ideeën 

Roosjes zijn rood, viooltjes zijn blauw

Waarschijnlijk de meest bekende bloem en het soort dat emoties oproept. We hadden het niet vreemd gevonden als de het leesplankje ‘aap, noot, Mies, roos…’ was geweest. De roos staat voor mensen als symbool voor het vieren van de liefde. Als feest en als verlies. En dat maakt de roos heel speciaal.

In dit artikel lees je alles over het snoeien en verzorgen van een rozenstruik of boom. En we geven je tuin ideeën voor een mooi tuinontwerp met rozen. We hopen dat je door dit artikel geïnspireerd raakt en voor jezelf de keuze kan maken welke roos je in je tuin of op je balkon wil planten.

Een stukje geschiedenis van de roos

De roos is een bloedplant die afkomstig is van de rozenfamilie. In het wild bestaan er wel 300 soorten. De vrucht die afkomstig is van de roos is de rozenbottel. Misschien ken je de rozenbottel jams wel. Het telen van rozen gebeurd al duizenden jaren. En dan de geur van rozen. Het zal je niet verbazen dat het allemaal begon in de tijd van de Grieken en Romeinen. Grieken balsemde hun helden in rozenolie. De Romeinen dachten dat de geur die van rozenblaadjes komt, ziektes kon genezen.

En zo heeft de roos in al die jaren vele betekenissen gekregen. Rozen bestaan al miljoenen jaren, ver voordat er mensen leefden. De oudste fossiele rozenblaadjes die zijn ontdekt komen uit de Verenigde staten. Ze zijn ruim 40 miljoen jaar oud. In de loop der tijd is de betekenis van de roos wel wat veranderd:

  • De witte roos staat voor maagdelijkheid, een nieuw begin.
  • Een rode roos staat in het teken van de liefde en passie.
  • Een dieprode roos staat voor verdriet.
  • En de gele roos staat voor vergeving.
  • En een roze roos voor dankbaarheid.

En als je het ons vraagt staan alle rozen voor schoonheid en zijn ze een lust voor het oog in je tuin of op je balkon.

Soorten rozen

Van de roos bestaan wel honderden soorten. De verschillen tussen rozensoorten zit voornamelijk in de kleur en in de afmeting van de planten. Onder al die verschillende rozen is er gelukkig een onderscheid te maken in de hoofdsoorten. Zo heb je: trosrozen, klimrozen en bodem bedekkende rozen en grootbloemige rozen. Dat maakt het kiezen van de soort al een stuk makkelijker!

Trosrozen

Het type roos dat met veel bloemen per steel die als het ware een soort tros van bloemen vormen.  De variatie binnen deze groep is groot. Ze worden tussen de 60cm en 150cm hoog. Enorm divers dus! Een ding hebben ze allen gemeen, ze bloeien rijkelijk en lang.

Klimrozen

Echte klimmers. Perfect om tegen een wand of schutting te laten klimmen. Of over een pergola of boog. Ook dit type bloeit rijkelijk en lang. Klimrozen heb je in kleine bloemen en echt grote bloemen.

Bodembedekkende rozen

De struikvariant, die minder hoog wordt, juist over de grond kruipt en in een korte tijd de grond kan bedekken. Bijvoorbeeld parkrozen, heesterrozen, miniatuurrozen en floribundarozen. Ze zijn lekker groen en bloeien lang. In de zomer tot diep in de herfst kun je genieten van bloemen. En zijn ze uitgebloeid, dan maken ze vaak nog grote rozenbottels. 

Grootbloemige rozen

Je kent ze misschien wel als theerozen. Grootbloemige rozen bloeien de hele zomer door met korte pauzes. Zelfs in de herfst kun je nog genieten van bloeien de bloemen. Ze hebben een stevige steel en een hoogte tussen 70 en 120 cm. 

Wat is een geschikte plaats voor een roos?

Rozen staan het liefst op een plekje in de zon en met genoeg wind. De wind? Dat is verrassend. Misschien verwacht je de voorkeur van wind niet. Wind zorgt ervoor dat de bladeren van de roos snel drogen wanneer ze nat zijn. Dit zorgt ervoor dat rozen minder snel door ziektes worden aangetast. Rozenblaadjes kunnen nog wel eens beschimmelen uit de wind.

Het is niet erg als je roos lichtjes in de schaduw staat, dat hij kan overleven. Een zonnige plek is het meest optimaal. Hoe meer zon, hoe meer liefde, hoe meer bloemen.

Zandgrond of potgrond?

Rozen houden van een voedselrijke grond. Zowel in potgrond rijk aan kalk als in vochthoudende zandgrond kan de rozenplant goed groeien. Veengrond is te compact en nat voor rozen om in te groeien. Ook droge zandgrond is niet geschikt. Kortom, niet te droog en niet te nat. Een roos planten in een bodem met hoge grondwaterstand is niet succesvol. Rozen maken diepe wortels en de kans op wortelrot is groot in regenseizoenen.

Woon je in een laaggelegen gebied, en wil je toch graag rozen houden? Plaats de roos dan in een mooie grote plantenbak of hoge bloempot. Een pluspunt van een bloempot of plantenbak is dat de kans op zon en wind toeneemt omdat je hoger plant. Je kunt je roos verplaatsen gedurende het jaar en dat maakt de verzorging net even wat makkelijker. De flexibiliteit om de roos te verplaatsen naar waar je maar wil in de tuin geeft je mogelijkheden zo nu en dan te wisselen van tuinontwerp.

Zet je roos bijvoorbeeld in een hoge keramieken plantenpot, of terracotta bloempot. Zo geef je de wortels genoeg ruimte om te groeien. Te nat zal je roos niet worden met de beheersbare afwatering van potterie.

Wanneer kun je het beste een roos planten?

Potrozen met kluit kun je het beste planten tussen mei en september. Rozen zonder kluit maar met kale wortels kun je planten, van oktober tot maart mits het niet vriest overdag of in de nacht. 

Hoe kun je het beste een roos planten?

Je kan je rozenstruik zowel in een pot als in de volle grond zetten. Kies je voor een mooie bloempot, ga dan voor een wat hoger model als je lang wil genieten van de roos. Rozen zullen diep wortelen. Het is fijn om daar rekening mee te houden voordat je gaat planten. 

Rozen planten in een bloempot of plantenbak

Voordat je de roos in een pot zet is het slim om om de plant een uurtje in een emmer met lauw water te dompelen. Door dit lekkere bad kan de kluit aarde zich goed volzuigen met water. Ben je klaar om de roos in de pot te zetten, vul de pot half met kalkhoudende potgrond. Zet de roos vervolgens in de aarde en spreid de wortels in de grond. Wortels die de ruimte krijgen zullen zich goed in de aarde hechten en vertakken. Je geeft de roos de ruimte om stevig in de grond te hechten en een roos die goed kan wortelen blijft gezond.

Rozenstruik direct planten in de grond

Plaats je rozen niet in een bloempot of plantenbak maar in de aarde, zet je roos een poos in lauw water. Rozen met kluit ongeveer een uurtje en rozen met kale wortels enkele uren. Je kunt er ook voor kiezen je roos een nacht in het water te zetten.

Voordat je begint met planten maak je een redelijk groot gat, ruim om de grootte van de roos heen. En flink diep. Een roos wil graag wortelen. Met het losmaken van de grond verander je de compactheid van de aarde. Hiermee geef je de wortels van de roos ruimte om zich goed te hechten in de grond. Plaats de roos in de aarde (of zand), zorg ervoor dat alle verdikkingen waaruit takken ontspringen 3-5 centimeter onder de grond komen. Dit is de leidraad die je aanhoudt voor de hoogte. Spreid alle wortels goed uit in de aarde. Het is belangrijk dat er geen wortels boven de aarde uitsteken. De wortels van rozen zijn gevoelig voor bevriezing.

Gebruik graag wat kalkhoudende potgrond om de roos vanaf de start lekkere voeding mee te geven. Druk de grond goed aan en geef de roos direct flink water. Je kunt eventueel nog wat mest toevoegen aan de aarde wanneer je een roos plant vlakbij een muur. Klimrozen bijvoorbeeld.

Het effect van rozen enten

De rozenplant kan zorgen voor een mooie rozenstruik in de tuin. De meeste rozensoorten die wij kennen zijn geënt. Enten is een proces waarbij een deel van de onderstam wordt vastgeboden op de bovenstam. Wanneer de takken op elkaar zijn gebonden wordt er door middel van een entband de stukken bij elkaar gehouden. Het is belangrijk dat het netproces gebeurd op de onderstam. Op deze manier ontstaan de meeste nieuwe rozensoorten.

Rozen snoeien

Als je rozen wil verzorgen, dan kan je dit het beste in de maand maart doen. Wanneer je de rozenstruik later snoeit zou het kunnen gebeuren dat je roos niet meer mooi in model groeit. Snoei je in maart, dan groeit de roos mooi compact uit. Na de eerste bloei is het goed om de uitgebloeide takken terug te knippen. Goeie verzorging bij rozen betekent een jaar later opnieuw een mooie bloeiperiode. Door de rozen op tijd terug te snoeien wordt de groei bevorderd.

Hoe snoei je rozen? 

Rozentakken die horizontaal groeien of uitbuigen zijn vruchtbare takken waarin de groei van bloemknoppen wordt gestimuleerd. Je laat dan de takken wat langer. Met wat geluk vormen er kleine scheutjes die hetzelfde jaar nog bloeien. Lees direct ook even het stuk over bemesten dat helpt voor een tweede bloei.

De trosroos snoeien

De oorspronkelijke naam van de trosroos is de Floribunda, misschien een meer herkenbare naam voor je. Deze soort is het best terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Snoei deze rozensoort niet helemaal terug. Ze hebben dezelfde verzorging nodig als de grootbloemige rozen.

Een klimroos snoeien

Zoals de naam al verklapt groeit deze roos tegen een wand op, of tegen een hek. De scheuten die de rozenplant produceert bloeien niet gelijk in het voorjaar en de zomer. Dit gebeurd pas het volgende jaar, bloemen ontstaan dus op oud hout. Bij een klimroos is het mooi om de nieuwe groeiende scheuten aan elkaar te binden. Klimrozen kunnen uitbundig en chaotisch zijn, wanneer je de scheuten samenbindt krijg je grip op de groei en de vorm. Zorg dat je de roos niet te strak opbindt zodat de takken niet bekneld raken en de groei stagneert.

De grootbloemige roos

De grootbloemige roos ontstaat altijd op nieuw hout. De grootbloemige soort valt terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter. Zorg ervoor dat je de grootbloemige roos niet te laag terugsnoeit. Doe je dat wel, dan kan het zijn dat je het volgende jaar geen mooie bloeiende roos hebt en daarvoor een jaar moet wachten.

Een roos water geven

Rozen zijn vatbaar voor schimmel op bladeren. Dat is de reden dat rozen graag op een warme winderige plek lang gezond blijven. De wind droogt de bladeren snel. Wanneer je kunt, bewater liever de bodem als je de roos water geeft en vermijd natte bladeren. Omdat rozen vaak op een zonnige plek staan kun je ze het beste niet bewateren op het heetste van de dag. In de ochtend en avond zijn betere tijden.

Hoe weet je of je genoeg water geeft?

De grond mag best wat droger zijn bij rozen. Ze kunnen goed tegen warmte en wortelen diep. Heb je een roos in een plantenbak of bloempot in je tuin of op je balkon, geef je roos dan wat meer water. Deze rozen kunnen minder diep wortelen en waardoor de kans op uitdroging wat groter is.

Wanneer kun je rozen het beste bemesten?

‘In de zon en op de wind, en toch groeit hij niet’
‘Mijn roos doet het niet goed, ik heb nauwelijks bloemen’

Rozen zijn moeilijk. We horen het vaker van mensen. Helaas hebben we in Nederland veel soorten grond waar rozen het niet goed in doen direct in de aarde. Zou je dezelfde roos in een grote diepe bloempot zetten, doet de roos het wel. Rozen hebben namelijk een voor hun voedingrijke grond nodig. Losse, kalkrijke grond. Geef ze twee keer per jaar speciale rozenmest: in het vroege voorjaar en in de winter.

Mesten in het vroege voorjaar doe je om voeding te geven voor de groei en bloei in de zomer. Door te mesten in de winter help je de roos een handje om de koude winter door te komen.

Een tweede bloei in één zomer

Wil je de kans op een tweede bloeiperiode in de zomer vergroten, geef je roos na de eerste bloei wat extra rozenmest. De beste tijd is in juni en juli. De extra voeding die je dan geeft helpt je roos om opnieuw bloemknoppen te maken. Heerlijk om nog een keer te genieten van een roos in bloei. 

De juiste pot voor de rozenstruik

Je weet welke roos je wil en zoekt een mooie grote bloempot. Of plantenbak. Misschien ben je door dit artikel te weten gekomen dat de grond in jouw omgeving niet geschikt is voor een roos maar ben je dol op deze bloemen, net als wij, en zoek je een oplossing.

Hoe maak je nu precies de keuze welke pot het zal gaan worden? Rozen wortelen graag diep, wij adviseren daarom graag een hoge bloempot of hoge plantenbak. Ten eerste staat je roos steviger in de grond, ten tweede kun je de roos eenvoudiger op een zonnige en winderige plek plaatsen. En op die zonnige plek, droogt de aarde sneller uit. Kies je een hoge diepe pot waarin de roos dieper kan wortelen, is de kans op uitdroging een stuk kleiner.

Tuinontwerp voor je rozenstruik

Je ziet het al voor je, een mooie bloeiende roos in die bloempot of plantenbak die je al een tijd op het oog hebt. Toch prikkelen we je graag met wat tuinontwerp ideeën. In plaats van één grote pot kun je ook voor een combinatieset gaan van verschillende hoogtes. Zet je deze bij elkaar in een groep, voelt het aan als een plantenbak.

We maken deze setjes speciaal om mensen te helpen bij de aankleding van hun tuin. Een tweedelige of driedelige set kun je naast elkaar opstallen, of schuin achter elkaar. Iets anders wat je zou kunnen overwegen is om dezelfde bak of pot op meerdere plekken in je tuin terug te laten komen, het leuke hieraan is dat je dan een samenhang in je tuin creëert. En toch blijft je tuin tegelijkertijd speels. 

Ben je op zoek naar meer dan één, kijk dan eens naar combinatiesets. Dat zijn 2 of 3 type bakken in dezelfde maat, of verschillende hoogtes. Vaak nog eens voordeliger dan bloembakken of plantenpotten los bestellen.

Durf jij voor een uitgesproken kleur te gaan?

Een witte roos in een azuurblauwe XL bloempot. Of in het zwart. Rood. Of in het goud? Of een oranje roze roos in terracotta, koper, rood of groen? Wat vind jij van onderstaande ideeën?

Tuin ideeën voor rozen

Nu je jouw favoriete hebt rozensoort uitgezocht of misschien al had. Kan je hem in een pot gaan zetten. Hoe kan je hem nou mooi met de andere planten combineren die je al in je tuin hebt staan? Of als je jouw rozenplant binnen in een pot hebt staan, hoe zorg je dan dat hij mooi uitkomt? Hier een aantal tips per tuinstijl. 

Omdat de rozenplant in zoveel verschillende kleuren en soorten te krijgen is. Valt deze meestal in elke soort tuin wel te combineren. Van een loungetuin tot een landelijke tuin. Maar een rozenplant komt toch het beste uit in een wat wildere tuin.

De rozenplant heeft in zijn beginjaren ondersteuning nodig wanneer de stam nog fragiel is en de wortels nog moeten hechten in de grond. Al eerder in dit artikel adviseerden we de hogere bloempotten en plantenbakken. Zo heeft de plant genoeg ruimte wanneer hij diepere en grote wortels krijgt. Hier kun je natuurlijk meer mee doen! Zo’n hoge pot of plantenbak kan dienen als een scheidingswand tussen verschillende ruimtes in je tuin. Bijvoorbeeld het terras en het gazon. Of als overgang naar een pergola met klimroos.

Een landelijke tuin

Combineer je rozenstruik met de buxus of met een een grasvlakte in de tuin, dan is het mooi om hem aan de rand van de grasvlakte zetten. Je kan de rozenstruik omringen met een buxus heg. Zo kan jouw tuin de uitstraling krijgen van een kasteel. Je kan de rozenstruik in de aarde zetten. Maar wil je hem echt een speciale look geven zodat het een pronkstuk van je tuin wordt, zet hem dan in een plantenbak die hier breed en die hoog genoeg voor is. Op die manier komt de rozenstruik volledig tot zijn recht. 

In een moderne tuin

Zet de rozenstruik in een hoge langwerpige pot van boven de 70cm. Door de rozenstruik in een hoge pot te plaatsen valt dit helemaal binnen de moderne stijl. Door juist voor een hoge pot te kiezen zorg je ervoor dat de de pot en de moderne tuin 1 geheel worden. De rozenstruik dient hierin als decoratie. Met een ronde vorm pot breek je de vaak scherpe rechte belijningen in moderne tuinen. Je maakt het geheel hierdoor zachter, warmer en speelser.

In een loungetuin

Voor het plaatsen van rozenstruik in een loungetuin is het van belang dat je een mooie combinatie maakt tussen de bestraatte en het lounge gedeelte binnen jouw tuin en het gedeelte wat voorzien is van groen. Rozenstruik kunnen worden gebruik als scheidingswand tussen deze twee gedeeltes. Dit kan je doen door lagere brede combinerende bloempotten als je een wat strakkere stijl hebt in jouw tuin. Je zorgt er dan voor dat het nog steeds een connectie tussen deze 2 gedeeltes bestaat. Wil je juist dat het gedeelte van de tuin en de zithoek volledig van elkaar zijn afgescheiden, dan kan je er juist voor kiezen om te gaan voor twee of drie smalle hoge bloempotten op rij.