POLYESTER PLANTENBAK OF BLOEMPOT

Grote polyester plantenbak of hoge bloempot voor buiten

Heb jij ze al gehoord? De vogeltjes in de vroege ochtend? Hier zingen ze al in volle overgave hun lied. Het was al met al een zachte winter. Natuurlijk kan deze nog een koel of misschien zelf wel een wit staartje krijgen maar dat interesseert meneer Merel totaal niet! De hormonen welen tierig door het kleine zwarte lijfje.

Sommige takken vormen voorzichtig al knopjes fris groen, de bloembollen staan echt op uitbarsten en in de winkel kan je al van die mooie bloesemtakken of elzenkatjes kopen om in huis de lente wat kunstmatig te vervroegen. Valsspelen of niet, voor mij hét teken van de naderende lente. Dus gooien we de ramen open en snuiven de frisse geuren van een nieuw begin op.  Brengt de winter ons in een meditatieve  staat van bezinning en rust, in de lente sta je vaak bol van de inspiratie en levenslust! Yes! Naar buiten! 

Nieuwe lente, nieuwe plantenbakken

Hoe fijn is het om met die energie eens met een frisse blik naar je tuin te kijken? 

In ons assortiment vind je enorm veel buitenpotten. Sterker nog, de meeste binnenpotten kunnen ook naar buiten mits je er even een gaatje in boort voor de afwatering. Deze potten zijn er in soorten en maten, maar ook in verschillende materialen. Vandaag duiken wij eens dieper in de polystone of kunststofsteen potten.  Misschien klinkt dit een beetje vreemd in je oren. Want bij polystone denk je al gauw aan goedkoop en misschien zelfs een beetje tuttig materiaal. En dát vooroordeel willen wij nu even voorgoed uit de weg ruimen.

Hoge standaard!

Elke vaas en bloempot in onze online winkel moet aan een lijstje eisen voldoen. Wij gaan niet voor minder dan kwaliteit en luxe, maar dat wist je vast al wel. Een vaas of bloempot komt niet zomaar in ons assortiment terecht.

Verschil tussen polyester, polystone, kunststofsteen en fiberstone

Denk je bij het lezen van deze woorden nu iets met bomen en bos… geen nood wij zijn je gids naar helderheid.

Wij bieden zelf voornamelijk polystone en fiberstone potten aan en dus geen polyester. Dit heeft verschillende redenen. Gewoon polyester is volledig kunststof is daardoor misschien budget aantrekkelijk, maar mist een elegante uitstraling. Deze potterie voelt een oogt minder rijk aan materiaal. Het ziet er verdacht veel uit als échte kunststof met de bekende kunststof glans. En wij zijn juist fan van de voordelen van kunststof maar de looks van echt steen of gewoon een écht luxueuze uitstraling. Dat voegt namelijk pure schoonheid toe aan je tuin of interieur.

Polystone  en fiberstone bevatten kunststof elementen vermengd met andere grondstoffen om zo de voordeel van het een te bieden tegen de looks van de ander. 

Over polystone en fiberstone, hoe zit het precies?

Twee soorten kunsstofsteen mixen, maar wat houdt het precies in?

Polystone

Polystone bestaat uit een mix van gemalen natuursteen (o.a graniet, marmer en zeepsteen) vermengd met vloeibare kunsthars. Kunsthars wordt gewonnen en geproduceerd uit aardolie en is echt onbreekbaar sterk. 

Polystone is een hoog kwaliteitsproduct dat je bij de finish de look kunt geven die je wilt. Zowel mat als glans, metallook, houtlook of betonlook en geloof ons, ze zijn dan niet van echt metal of hout te onderscheiden. Het is lichter van gewicht dan massief betonnen potten (maar wel zwaarder dan normaal kunststof) Het kan het hele jaar buiten want er kan geen vocht binnen dringen, en ze zijn verplaatsbaar, want soms wil je gewoon even wat anders toch?

Fiberstone

Fiberstone lijkt enorm op polystone qua voordelen, mogelijkheden en uitstraling. De grondstof is alleen anders van samenstelling. Fiberstone is een mengsel van glasvezel en 58% gemalen hardsteen. Het is een een high quality product en heeft weinig onderhoudt nodig, heeft een tijdloze uitstraling, kan zowel binnen als buiten shinen en is lichter van gewicht dan echt steen. Het is ook is verkrijgbaar in elke mogelijke look of feel die je maar wilt. 

Producten van polystone of fiberstone kunnen het hele jaar buiten staan. Er kan geen vocht naar binnen dringen dus geen gevaar voor rotting of schimmel. Ze zijn UV bestendig dus geen verkleuring. Het is gemakkelijk schoon te houden en heeft een eindeloos lange levensduur dus nog eens enorm duurzaam ook.

Alle polystone en fiberstone potten uit onze collectie zijn handgemaakt.

Het was een beetje een technische verhaal. Maar dat moet wel, want kunststof die er niet kunsstofferig uit ziet heeft een verhaal!

De nieuwe potterie collectie: terug naar de steentijd

Elk jaar zijn we weer verheugd over de nieuwe buitencollectie. We hebben ook dit jaar weer wat pareltjes voor in de tuin gevonden. 

De polystone en fiberstone collectie

Het is dat we het net hebben verklapt, maar anders zou je echt níet weten dat dit geen echt steen is. Ben jij gek op de stoere steen- of betonlook maar vind je steen en beton gewoonweg te lomp, of wil je wat mogelijkheden hebben om je pot eens te verplaatsen naar een ander hoekje zonder meteen een hijskraan te moeten huren? Dan kan je nu je hart ophalen. In hoge vazen of stoere lage bakken in niet van echt te onderscheiden steen- en betonlook.

 Estrell & Mella

Deze Estrell serie is er in meerdere tinten: chique brons metal, wit, zwart en betonlook. One of a kind stylish design. De Mella in prachtig brons.

Vind je een egale look wat te strakke lijnen en hebben en wil je een wat speelser design die daardoor ook heel stijlvol aandoet dan kun je ook kiezen voor onderstaande vorm. Ook deze is er in diverse formaten en naast de steenlook ook in de bronslook.

En natuurlijk deze elegante klassieke look voor ieder die houdt van een plantenbak met een ‘buikje’. De mooie ronding blijft favoriet onder klanten. Design meets classic curves.

Poly

Deze tijdloze donkere schoonheid past bijna in elke tuin door zijn hoogte en vorm. Wit en zwart in hoogglans of juist extra mat.

Coaty

Wil je wat bijzonders op je terras? Ben je een liefhebber van strak design en een moderne, natuurlijke exclusieve uitstraling? De Coaty serie voldoet daar zeker aan. 

Platinum

Maximaal metallic. Opvallende vazen en bloembakken in zilver-, rosé en goudkleur maar niet van echt te onderscheiden. Deze loeistrakke bloembakken zijn een streling voor het oog. Perfectionisme in je tuin. Dat ziet er gelikt uit! Of ga voor glooiing en rond. Rond straalt warmte en toegankelijkheid uit.

Verrassende plek en verrassende invulling

De pot standaard pot naast de deur is áltijd een goed idee. Dat staat namelijk altijd goed. Maar er zijn genoeg andere creatieve mogelijkheden die jouw tuin misschien net wat unieker maken. Durf te doen en blijf altijd spelen is ons motto daarin!

Met bloembakken of vazen in je tuin kan je hele leuke hoekjes of speciale looks creëren. Heb jij bijvoorbeeld een lekkere grote lap tuin dan kan je met polystone bakken heel makkelijk  thema’s organiseren. En doordat de bakken nog te verplaatsen zijn kan je daarin ook heel makkelijk wisselen van uitstraling of indeling. Lekker spelen in je eigen tuin dus!

Eetbare pracht

Zo kan je bijvoorbeeld een moestuintje afschermen met mooie grote rechthoekige bakken. En wat dacht je ervan om die bakken te vullen met bijvoorbeeld mooie eetbare bloemen als aanvulling op je eigen groentekweek. Bloemen geven je bakken kleur, geur en je hele tuin een zomerse uitstraling. Je kan er heerlijk van eten en zijn reuze gezond. Daarnaast zijn bijen dol op bloemen, wij zeggen win-win! Neem van eetbare soorten echt biologische exemplaren! De voorpret begint al bij het opkweken van de zaden in je vensterbank. Misschien kan je over een paar maanden je salade versieren met de prachtigste kleuren.

Om je enthousiasme een beetje meer aan te wakkeren hier wat voorbeelden van eetbare bloemen die je heel makkelijke in je polystone of fiberstone bak kan houden.

Oost-Indische kers

Misschien wel de meest bekende eetbare bloem. Hoewel iedereen hem van uiterlijk kent en niet altijd bij naam. Deze bloem is vooral te krijgen in oranje, rood en geel en heeft een licht pittige smaak. (beetje licht radijsjes- achtig) Het kleine tuutje aan de achterkant van de bloem bevat een zoet nectar gecombineerd met de licht pittige smaak, probeer het maar eens, een verrassend snoepje uit je eigen tuin. Het blad zit ook nog eens boordevol vitamine C, ijzer, kalium en zelfs vitamine D en E (Dat vind je niet in veel planten) Superflowers dus! Wat ons betreft zwaar ondergewaardeerd!

Een heerlijke versnapering

Luizen, witte vlieg, wortelvlieg en het koolwitje zijn gek op de Oost-Indische Kers! Nu hoor ik je bijna denken ‘dat wil ik juist niet in mijn tuin!‘ Maar hierdoor trekken ze juist de plaagdieren weg bij de planten waar je ze echt niet wilt hebben. Slakken houden niet van pittig, dus die worden ook weggejaagd bij je geliefde Andijvie. Een ideale moestuinvriend wat ons betreft.

Viooltjes

Deze makkelijke bloem kent iedereen wel. Niet iedereen weet dat je ze kan eten. Ze hebben niet echt een specifieke smaak, maar staan gewoon ontzettend leuk en kleurrijk over je eten. Wil je verzekerd zijn van onbespoten viooltjes dan kan je ze het beste zelf voor zaaien.  Ga sowieso niet zomaar kauwen op een viooltje van het tuincentrum. Deze zijn echt vaak veel te veel bespoten en daardoor gewoonweg schadelijk en ongezond. (planten worden met andere middelen bespoten dan groente en fruit) Ze zijn makkelijk en goedkoop in aanschaf en bloeien vrij lang. 

Borage of Komkommerkruid

De naam zegt het al.. De schattige blauw-paarse stervormige blommetjes van dit plantje smaken naar.. komkommer. Een licht fris waterig smaakje. De Borage is een makkelijke plant en bijen zijn er echt dol op. 

Zeg maar A!

Komkommerkruid bevat echt enorm veel vitamine A in 100 gram maar liefst 140% van de ADH. Vitamine A is goed voor huid, haar en nagels (ook wel bekend als retinol, gaat er al een lichtje branden? Schoonheid uit je eigen tuin! ) je ogen en het afweersysteem. Teveel vitamine A is overigens niet goed voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Maar dan moet je wel in een keer de hele bloembak leeg grazen, en dat is vast sowieso niet de bedoeling… En je loopt dat risico sneller met het eten van leverworst. Hou je van een eenheid in je kleur dan is de komkommerkruid een fijne vriend voor jou. 

Nog even de flink de blits maken bij scrabble? Komkommerkruid bevat kleine hoeveelheden pyrrolizidinealkaloïden. Deze stoffen kunnen in hogere concentraties kanker veroorzaken, maar vanwege de lage concentratie is onze paarse vriend is consumptie niet gevaarlijk. En je hebt wel weer een nieuw woord geleerd vandaag!

De Goudsbloem

Nog een klassieker! Een bloem zoals kleine kinderen hem altijd tekenen. Een bloem waarmee je even romantisch kan controleren of ‘hij nog wel van je houdt, of niet, of wel’  Deze fijngevoelige bloeier houdt zijn blaadjes echter potdicht op bewolkte dagen. Dan kan je het dus maar beter gewoon aan je heimelijke liefde vragen. (You can do it!) 

Oude verhalen beweren dat als hij in de morgen om 7 uur nog dicht is dat het die dag gaat regenen. Zorg dus dat je hem kan zien vanuit je slaapkamerraam, kan je meteen je garderobe erop aanpassen…

Goldelicious

Van de goudsbloem gebruik je eet technisch alleen de blaadjes. Je kan ze over en lekkere zomerse salade strooien. De Goudsbloem wordt ook wel ‘armeluis saffraan’ genoemd. Strooi wat blaadjes in je kokende rijst, soep of omelet en het wordt mooi oranje van kleur (leuk idee als Nederland moet spelen op het EK deze zomer?)

Toch vind ik het woord armeluis saffraan te denigrerend voor deze veelzijdige bloem. (kan hij er wat aan doen dat Saffraan zo duur is?) De goudsbloem wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt voor allerlei medische gebruiken.

Helende werking van de goudsbloem

Misschien ken je wel de calendula zalf? Dat is dus Goudsbloem. Goudsbloem heeft antiseptische, ontstekingswerende, wondhelende en verzachtende eigenschappen. Je kan er ook zelf een thee van maken. Gewoon een dessertlepel van de blaadjes overgieten met water. Dan stimuleert het inwendig de werking van de gal en lever en het helpt krampen verlichten. Ook bij menstruatiekrampen.

Voel je je al een volleerd kruidenvrouwtje?

We gaan toch even terug naar de tuin. Goudsbloemen voorkomen draadwormen bij de tomaten en aardappels. En mieren zijn ook al geen fan van ze. Fijne bodyguard. Begrijp je nu wat wij bedoelen met veelzijdig? Een fijne waardevolle plant!

Er zijn nog meer soorten eetbare planten. Denk aan lavendel, hibiscus of de courgettebloem (waarna je ook nog eens verrast wordt met heerlijke courgettes.. Lekker courgettesoep met wat viooltjes erover heen gestrooid.. leuk!) Leuk om je eens in te verdiepen.

Hoe dan ook, het is een verrassende en tegelijk verpakt praktische invulling voor in je mooie polystone bloembakken.

Een kinderhoekje!

Een andere verassende invulling! Je bent gek op je kotertjes, dat geloven we meteen! Maar soms tijdens de lange zomervakantie kan je soms ook best gek ván ze worden. Ze willen graag naar de speeltuin, of de kinderboerderij. Ze maken ruzie of vervelen zich net als jij gewoon even een half uurtje me-time met de beetjes op tafel in een tijdschrift wil bladeren.

Hoe fijn is het als ze een eigen speelhoekje hebben in de tuin. Daarbij hoef je echt niet aan stijl in te leveren.  Met leuke lagere plantenbakken creër je voor de kinderen een paradijs, en voor jezelf een klein vleugje rust. Door ze lager te houden kan je er lekker overheen kijken. Uiteraard zorg je voor stevige en niet giftige planten, zo zat ben je ze nu ook weer niet!

Kweek je eigen moestuin of kruidentuin

Een leuke invulling die meteen alle zintuigen van je kinderen stimuleert en ze leert over de wonderen en smaken van de natuur zijn kruiden! Kruiden zijn makkelijk te kweken, sterk, oergezond en uiteraard ook gewoon heerlijk in je eten. Hoe stoer is het voor je kind om tijdens een zomerbarbecue zelf wat Tijm te plukken voor over de steak, of een takje Munt voor tante te halen voor in een verfrissend watertje. 

Mochten je kinderen er spelenderwijs eens per ongeluk in grijpen komt er alleen een heerlijke geur los. De meeste kruiden zijn taai genoeg om kleine plukkertjes te overleven. Sterker nog, vaak gaan ze dan alleen maar sneller groeien! Alsof het zo moest zijn… a match made in heaven.

Kruiden tips en to do’s

Kruiden hebben vaak de mooiste bladvormen. Ook zijn er verschillende bladkleuren, denk maar eens aan de rode variant van de basilicum of de purperbladige salie. Door ze speels te combineren wordt een bak ook nog eens echt heel aantrekkelijk om te zien. Veel kruiden krijgen ook kleine bloemetjes. Leuk qua uitstraling én ook deze kan je gebruiken om te eten of thee van te zetten. Ze smaken alleen wat milder dan de groene blaadjes. En zodra ze bloeien loopt de gehele smaak wel iets terug. Je kan er dus ook voor kiezen om ze regelmatig te toppen. Hoewel kinderen vaak meer houden van mildere smaken. 

Een paar fijne makkelijke kruiden voor om je kinderparadijs die je ook nog eens vaak in je keuken kan gebruiken zijn:

Munt

Natuurlijk staat Munt op 1!Deze heerlijke plant is inmiddels niet meer weg te denken in een warm of koud drankje. Muntthee of een heerlijk takje munt in koud water. De muntplant groeit enorm snel, eigenlijk is hij zelfs een beetje een woekeraar.. 

Munt is een goede antioxidant. Het is ook heerlijk voor je buik. Het verhelpt misselijkheid, maakt je spijvertering weer rustig (voor als je iets teveel los bent gegaan bij de barbecue) en heeft een antibacteriële werking dat je mond schoner maakt (het eerste onderdeel van je spijsvertering) 

Citroenmelisse

Minder bekend maar ook heerlijk in de thee en een betoverende ervaring als je een blaadje kneust tussen je vingers want dan komt er een heerlijke citroenolie achtige geur vrij. (Zeg maar citroen zonder het zuur) Naast thee kan je hem uiteraard ook in gerechten gebruiken. Lekker bij vis of soep. Citroenmelisse heeft een antistress effect (als extra ondersteuning voor jou in de zomervakantie) én een anti-slaapeloosheidseffect (En dat is dan weer lekker voor je kinderen.

Voor het slapen gaan een kopje citroenmelisse thee!) De specifieke geur trekt wel bijen aan. Bijen zijn rustige dieren die niet snel prikken en enorm nuttig voor alles. Maar als je wat jongere, bangere kinderen hebt is het misschien beter deze over te slaan.

Bieslook

Deze grappige sprieten hebben een heerlijke smaak. De naam verklapt al dat het uit de look familie komt, hij is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.  Hij heeft een verfijnde uiensmaak. Hij heeft blaadjes als holle dunne rietjes en bloeit met mooie bolvormige bloemen. Een andere variant is de Chinese bieslook, deze heeft naast de verfijnde uiensmaak ok een vleugje knoflook. De bladeren zijn plat en lintvormig en bloeit in de nazomer in het wit.

Bieslook is een ideaal hulpmiddel als je zoutloos eet. Het geeft net dat hartige effect wat je vaak een beetje mist. Hij is ook heerlijk te gebruiken in een zelfgemaakte kruidenboter of aardappelsalade die barbecue wordt wel heel compleet zo!

Bieslook heeft een vocht afdrijvende werking en heeft alle gezonde voordelen van knoflook, zij het in mildere vorm, zonder de stinkadem! 

Ook bevat hij net als de meeste andere kruiden veel vitamines en mineralen, vooral vitamine K, foliumzuur en B11. 

Basilicum

Je weet wel die plant die je enthousiast in de winkel koopt in een potje maar nooit langer dan 3 dagen in leven kan houden? Die ja! Die kan je dus ook zelf in je tuin kweken. Zelf ben ik echt verzot op Italiaans eten… vooral in de zomer is er niets lekkerders dan een fijne pasta of pastasalade, vlees van de gril of een keer stiekem cheaten met pizza. En Basilicum hoort er gewoon bij! Zoals ik al eerder schreef heb je ook een rode variant. Rode Basilicum smaakt iets sterker dan zijn groene eega. En het oogt natuurlijk ook  mooi in gerechten en tussen de andere kruiden in je mooie bak!

Basilicum heeft een heerlijke specifieke geur (die wij eigenlijk niet kunnen omschrijven) Het is uiteraard ook heel gezond. In Afrika en Zuid- Azië zetten ze er thee van (wij moeten zelf nog even wennen aan dat idee.. maar misschien maar een keer een kans geven?) Het schijnt enorm te helpen tegen verkoudheid en dat klinkt toch wel erg fijn! Basilicum zit vol mineralen en dan met name ijzer. Superalternatief dus als je vegetariër bent.. Ook zit het bomvol antioxidanten wat kan helpen om kanker te voorkomen.

Tijm

Tijm is met zijn zeer aromatische geur heerlijk over ovenaardappeltjes of bij een stukje gegrild vlees.. Het heeft een ietwat houtachtige structuur en het is best een werk om de kleine naaldachtige blaadjes van het takje af te ritsen. Tijm werd bij de Romeinen voor bijna elke kwaal gebruikt. Longziekten, reuma, Hoofdpijn, zenuwzwakte enz. Het werd bij alle hersenziektes ingezet, en recent wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat Tijm een positief effect heeft op het brein. En de Romeinen wisten dat dus gewoon al! Ook in Tijm zit veel vitamine K en ijzer (in 14 gram al 100% van de adh!)

Maar ook tryptofaan en thymol. Dat laatste stofje heeft een positief effect op het percentage omega 3 vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Tijm heeft ook sterke bacteriedodende werking. Net als basilicum overigens Als je deze twee dan ook combineert in een olie als sladressing. Zo is je salade gegarandeerd vrij van bacteriën. 

Meer, meer, meer

Oeh, wij moeten uitkijken om hier een hele kruidenalmanak neer te zetten, kruiden zijn zo oergezond en veelzijdig dat je er wel over door kan gaan. Denk ook eens aan Kamille, Oregano, Salie of Peterselie.

Voor je het weet zijn jouw kleine doerakken ware professors in de kruidenleer! En jij hebt altijd wat natuurlijke aroma bij de hand.

Plantenbakken op je terras in je tuinontwerp

Plantenbakken op je terras. Hoe kan je dat nu eens verrassend en anders aanpakken? Ons nederige advies? Probeer en durf te spelen met vorm en kleur. Meestal zie je op het terras lagere bakken. Ook heel mooi natuurlijk!  Maar een paar gelijke en hele hoge vazen of lange smalle potten geven een soort natuurlijke afscheiding en een verrassende look. 

 In een hoek van je terras kan je heel veel verschillende potten en planten bij elkaar zetten. Dat staat groen en gezellig. Een soort urban jungle in je tuin. Als je met hoogtes werkt creëer je een speels effect en haal je ook nog eens minder van je kostbare leefruimte weg.

Zet een grote vierkante bak eens anders neer, als je hem een kwart slag draait ga je in een kleine beweging van strak en geordend naar speels en een visueel spannend geheel. 

Lichtgewicht betonnen plantenbak, extra mat of hoogglans

Een hoogwaardig mengsel met wat kracht van de natuur gemengd met hedendaagse stevigheid en een keur aan mogelijkheden qua uitstraling en look. Al met al is er genoeg mogelijk met polystone en fiberstone. Ga je voor kunststeen beton, metallook of een effen mat of hoogglans uitstraling?

Ben je nieuwsgierig naar meer polystone en fiberstone oplossingen, of wil je ook weten wat voor andere hoogwaardige materialen we aanbieden (elk met zijn eigen kracht en charme) Kijk dan gerust rond in onze online winkel. Heb je vragen over bepaalde producten of kan je wel wat hulp gebruiken bij een project? Schroom niet om contact op te nemen! Wij staan voor je klaar.