KUNSTSTOF XXL BLOEMPOT

Kunststof XXL bloempot, plantenbak of bloembakken met betonlook

Je kijkt naar buiten en staart in een lege kale hoek in je tuin. Je zou die plek wel eens op willen leuken met een grote bloempot, plantenbak of bloembak. Je twijfelt tussen keramiek, cement en kunststof maar je weet dat de eerste twee zwaargewichten zijn en kunststof hanteerbaar is met zijn lichtgewicht. Misschien stuit je net op deze pagina tijdens het online zoeken naar een XXL pot of bak voor binnen of buiten. Charmeert de echte betonlook maar zoek je de voordelen van kunststof dan hoef je nu niet verder meer te zoeken. Ga voor de luxe kunststof potten in M, L, XL en XXL formaat in betonlook.

Plastic of kunststof, hoe zat het ook alweer?

Kunststoffen zijn alle chemische verbindingen die op een niet-natuurlijke manier worden gemaakt maar door scheikundige processen. Kunststof is een organisch materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door een proces om van één of meerdere grondstoffen samen een nieuwe stof te maken. Plastic is een type kunststof. Plastic is een kunststof dat door verhitting in een vorm onder druk een voorwerp vormt. We noemen het een thermoplast.

Kunststof heeft een hele range aan kwaliteiten. De grondstof(fen) die gebruikt wordt om door verhitting een bloempot of plantenbak te vormen is heel verschillend en dat zegt wat over de kwaliteit. Net zoals de afwerking van het kunststof. Gaat het om kunststof als gebruik voor potten, bakken en vazen dan heb je een aanbod van enkele tientjes tot honderden euro’s. Kunststof doet absoluut niet onder voor natuurlijke materialen zoals klei, cement en keramiek.

De kwaliteit is goed zichtbaar in:
-kleurvastheid
-buigzaamheid
-breekbaarheid
-dikte of diameter
-gewicht
-kleur en patroon
-beschermlagen en afwerking

De voordelen van kunststof als bloempot of plantenbak

De kunststof bloempotten en plantenbakken die Parelmoer Vaas verkoopt zijn gemaakt van een kunststof steenmix of solid surface. Het grote voordeel van dit type kunststof is dat ze weerbestendig zijn en in gewicht zeer aantrekkelijk. De lichtgewicht potterie is goed hanteerbaar! Het fijne aan de potten is dat je zo zowel binnen als buiten kunt plaatsen. Sommige types zijn volledig waterdicht. Wil je ze dan toch buiten gebruiken dan boor je een gat onderin de pot of bak.


Een andere luxe dat alleen een kunststof bloempot of plantenbak heeft ten opzichte van natuurlijke materialen, is de aanleg van een ingebouwd drainagesysteem met waterreservoir. Let op, lang niet alle kunststof potten hebben dat. Je planten en bloemen blijven langer mooi doordat ze het overtollige water dat wordt opgevangen in het reservoir onderin de bloempot bij droogte kunnen gebruiken. Met hun wortels kunnen ze bij het water en zorgt de plant voor zijn eigen waterbehoefte.

Betonlook en toch net écht beton

De robuuste stenen uitstraling met matte finish is een nieuwe lijn in de kunststof potterie die we niet eerder kenden. Een echt goede betonreplica in de kunststof potten waren onvindbaar. Met de technieken van nu is het gelukt een kunststenen betonnen bloempot, plantenbak en bloembak te ontwerpen voor een fractie van het gewicht van beton. Zeker een must in de XXL potterie.

Wat is de kleur van beton?

Kies je voor een betonlook bloempot of bloembak dan zijn er diverse tinten waaruit je kunt kiezen. Kies je een tint die contrasteert bij de ondergrond waarop de pot komt te staan dan geef je de pot of bak zelf aandacht als een element in je tuin dat gezien mag worden. Kies je een kleur die wegvalt in de ondergrond dan komt de focus meer op de bloemen en planten die je in de pot of bak zet. Ga je investeren in mooie luxe potten en bakken, laat ze eruit springen.

Betonkleuren waar je uit kunt kiezen de collectie die wij hanteren:
Grijs – grijs, meer effen gekleurd
Steen – beige grijs met een roomwitte warme ondertint
Blauw grijs – grijs met een vleugje wit en blauw
Antraciet – donkergrijs neigend naar zwart
Cement – fris lichtgrijs met een vleugje wit en blauw
Zwart – zwart betonlook
Wit – wit betonlook
Hardhout – beige grijze betonlook met zachtbruine ondergrond
Pastel groen – lichte legergroene betonlook

De trend van koperen metaallook

Een nieuwe tuintrend in 2019 zijn de betonlook bloempotten en plantenpotten in koperkleur. Ze lijken meer koperen metaallook potten n bakken. Je hebt ze ook in cement maar de kunststof variant doet niet onder. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren Oak en Roest, twee kleuren die vallen onder de betonlook potten maar de uitstraling hebben van metaal en daarmee een indrukwekkende sfeer neerzetten in je tuin.

Betonlook en metaallook stylen in je tuin of op je balkon

Kunststof potten en bakken komen in de natuurtinten van beton en koper en juist daarom zijn ze moeiteloos te stylen in elk tuindesign. Of je nou een landelijke tuin hebt, mediterrane tuin, Aziatische stijl, of lekker Hollands, het past altijd. Dat is het mooie van de natuurlijke kleuren. Die kun je perfect combineren. Het is natuurlijk wel ontzettend leuk om ze neer te zetten stijlmaker in je tuin.

Tuinen van de wereld!

Heb je een landelijke tuin, stijl ze met witte, roze of paars-blauwe bloemen of struiken. Zoals rozen bijvoorbeeld, of een vlinderstruik of een Hortensia. Ook een Rhododendron is erg mooi. Wil je de statige look and feel in je tuin, ga dan voor een mooi groene buxus bol.

Heb je een mediterrane tuin, dan kun je alle kanten op met kleur. Van kleine kleurige bloemen tot grote exotische bloemen. Kijk in het bijzonder eens naar kruipplanten waarmee je de hoogte in kunt gaan over een raster of pergola.

In de Aziatische tuin past betonlook perfect in de Japanse tuin. Zet er groen in, of een fuchsia. Ook een kleine Japanse kers zou prachtig staan. Neig je meer naar een woestijntuin informeer dan eens naar tropische planten die het ook in de Nederlandse kou en winter volhouden want die zijn er zeker!

De Nederlandse tuin is in het bijzonder mooi met de bloembollen. Koop een bloempot die wat dieper is zodat de bollen ook echt te ruimte hebben om de hoogte in the gaan. Natuurlijk doen kleine lieflijke bloemen in mooie kleuren het ook goed zoals de klaproos, viooltjes en de bekende geranium. Maar vergeet niet dat een mooi perenboompje ook prima te planten is in een mooi pot.

Kunststof betonlook bloempot of vaas!

Het mooie aan kunststof bloempotten en bloembakken is dat je ze zowel buiten als binnen kunt gebruiken. Doorgaans maak je vooraf een keuze want zit er een gat in de onderkant, dan kan het binnen nog wel eens lastig worden. Natuurlijk kun je dit wel verhelpen met een kunststof binnenbak. Maar wil je dat niet, dan heb ik goed nieuws. Een deel van onze collectie kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Onderin de pot zit een plug om de waterafvoer te sluiten. Zo kun je wisselen tussen tussen indoor en outdoor en maximaal plezier beleven aan de potten en bakken.

Je woonomgeving vergroten met buiten

Wil je van je tuin of balkon een tweede woonkamer maken, dan hoef je geen keuze te maken tussen buiten en binnen. Kies een mooie combinatie set en verspreid ze door je huis. In je woonkamer en in de tuin. Het heeft een bijzonder effect waardoor het lijkt alsof je buiten bij binnen betrekt.

Zet er buiten een mooie boom in, of een mooie struik. Gebruik hem binnen als vaas met takken of mooie hoge bloemen. Je kunt natuurlijk beide ook planten met dezelfde typen, of zelfde kleuren.

Wanneer is een kunststof bloempot of plantenbak niet geschikt?

Er zitten veel voordelen aan kunststof maar het blijft moeilijk om de pot met reliëf te maken. De echte stoere potten van structuur met hier en daar een gaatje, oneffenheid of bobbeltje. Daarvoor kom je toch uit op de echte cement potten en bakken. Daarmee kun je ook combineren in finish. Bijvoorbeeld een cement pot met patroon die opgevuld is met glazuur. Het is een ander type pot, richting de keramiek en zeker te overwegen wat echt aansluit bij je voorkeuren.

Wil je een stevige boom planten die mag groeien, dan heb je het gewicht nodig van een echte cement of betonnen bloempot of bloembak. Je hebt minder urgentie om de de boom te kunnen verplaatsen. Kies dan voor een echte zware pot van hoge kwaliteit.

Een laatste reden om toch te kiezen voor een echte betonnen bak in plaats van kunststof is plaatsing van de pot in open ruimte. Het gewicht van kunststof potten zijn voor ons fijn hanteerbaar maar op open terrein waar de wind vrij spel heeft zou de pot om kunnen waaien. Let wel, vooral bij smalle afgeronde bodems is het risico het grootst. Zij hebben een kleiner contactoppervlak met land waardoor ze net wat minde stabiel staan. De vierkante plantenbakken minder snel. Geen zorgen, in de tuinen zoals wij ze doorgaans kennen in Nederland heb je hier geen last van.

Grote bloempot - Parelmoer Vaas
Grote plantenbakken - Parelmoer Vaas

Het plaatsen en beplanten van de kunststof bloempot

Wanneer je de kunststof gaat plaatsen, check dan eerst of er onderin de bodem gaatje zit waar overtollig regenwater door weg kan lopen. Bij sommige kunststof potten hoef je alleen een plug te openen, bij anderen boor je een gaatje. Wanneer je de bak binnen gebruikt wil je juist geen gat, en de bloempot waterdicht houden. We adviseren voor de zekerheid een kunststof binnenbak te gebruiken. Zo houd je de bloempot zelf schoon en voorkom je lekkage. Echte 100% garantie op waterdichtheid is er alleen bij de meest luxe potten. Iets dat veel mensen niet weten waardoor er nogal eens schade kan ontstaan aan vloeren. Ontzettend zonde!

Wanneer je klaar bent om de bloempot voor buitengebruik te vullen is het verstandig onderin te starten met het vullen van een laag medium grote steentjes. Een goede grote waarbij ze nooit het afvoergat voor water verstoppen. Hun functie is het verzwaren van de bloempot op de bodem zodat er minder kans bestaat dat de bloempot om kan waaien. Breng daarboven een laag hydrokorrels aan, fijn voorplanten in potten om de waterhuishouding goed te kunnen waarborgen. Ook in potten met een speciaal waterdrainage systeem is het alsnog goed om de hydrokorrels te gebruiken. Hierna kun je pot verder vullen met universele aarde of speciale potgrond.

Aan de slag met grote bloempotten voor binnen

Voor binnenpotten werkt het net iets anders. De laag stenen onderin worden aangeraden bij kleine kinderen, kleinkinderen of huisdieren. Die zouden nog wel eens een stootje kunnen geven tegen de bloempot, of er tegenaan kunnen gaan staan. Denk dan vooral aan de afgeronde bodem potten. De vlakke bodem potten zijn net wat stabieler. Bij normaal gebruik valt de pot niet snel om.

Na het aanbrengen van een laagje stenen adviseren we je een binnenbak of binnenpot te plaatsen. Hierna kun je de binnenbak of binnenpot vullen met een bodem laag aan hydrokorrels. Het is geen must voor binnen maar het is wel een fijn advies wanneer de pot deels in de zon staat, of op een verwarmde vloer. In deze situaties hebben de planten meer water nodig omdat ze sneller uitdrogen. Hierna kun je potgrond gebruiken en de plant plaatsen.

De laatste bloempot trend in huis en tuin

Combineer potten van verschillende hoogtes met elkaar. Maak bijvoorbeeld een set van twee of drie verschillende pothoogtes en zet ze nonchalant in een groep bij elkaar in je tuin of binnen in huis. Het is een uitbreiding op de twee zelfde hoogte op rij, of drie zelfde hoogte op rij. Het maakt het geheel speelser. Je kunt zelf een combinatie maken van verschillende hoogtes en verschillende kleuren. Of van verschillende hoogtes en verschillende afwerking maar wel allen in één kleur.

Wie echt anders wil doen haalt buiten naar binnen

Ha! Nog een trend en wel een heel uitdagende. Haal de middelhoge klassieke afmeting plantenbak naar binnen! Als mooie afscheiding in huis, tussen het eet- en woongedeelte bijvoorbeeld. Of gewoon tegen een mooie wand. Zet er wieltjes onder en je kunt hem verrijden en overal plaatsen waar je wil. Het leukste aan de plantenbak is dat je hem elke keer anders vullen en aankleden. Zet er in de lente bollen in, krokussen, narcissen of tulpen. Of maak er een moestuintje van. Maak er in de decembermaand een kerstuk in met mooie kaars. Maar cactussen en palmen in de zomer kunnen ook! En natuurlijk onze geliefde orchideeën. Met een binnenbak kun je eindeloos variëren.

Je hoeft het niet eens voor planten te gebruiken, een stel drijfkaarsen met daartussen wat drijvende bloemen staat ook ontzettend leuk!