SCHADUW PLANTEN VOOR BINNEN

Top 10 schaduw planten voor binnen – De mooiste kamerplanten voor in de schaduw!

Een ieder van ons heeft al op de basisschool de simpele basisregels geleerd dat planten naast water vooral zonlicht en frisse lucht nodig hebben om volledig te kunnen groeien en ontwikkelen. En toch zijn er best een rijtje planten die zich prima vermaken in een ruimte als het toilet of de badkamer. Hoe zit dat dan? Hoe doen ze dat? 

Groen in de kleinere ruimtes in huis

De laatste jaren hebben planten een nieuwe plek in huis herwonnen en zijn ze populairder dan ze misschien wel ooit waren. Geen wonder, want planten zijn enorme sfeermakers. Een stukje natuur in huis, het rustgevende effect en speciale bladvormen worden meer dan ooit gewaardeerd.  Ik ken genoeg mensen die dit het liefst in hun hele interieur doortrekken. Ik ben er zelf ook één van.

De slaapkamer staat inmiddels al aardig vol… En als het even kan willen we juist in de badkamer of het toilet een groene droom creëren. In magazines of op inspiratie platformen zoals Pinterest zie je vaak de mooist gestylde badkamers met een urban jungle of met slechts één plant, maar dan wel een hele mooie grote die echt de inrichting af maakt. Bij Parelmoer Vaas gingen we met het team op zoek welke dat zijn!

Inpandige badkamer en toilet, of eentje met een raam

Als je gezegend bent met een badkamer met raam wordt het al een stuk makkelijker. Maar wat als je een inpandige badkamer of toilet hebt met slechts de lamp als lichtbron? En hoe zit het met die enorm hoge luchtvochtigheid in badkamers? En de chemische middelen met bijbehorende dampen die je vaak gebruikt in de schoonmaak? Het lijkt dan ook bijna onmogelijk om ook je sanitair te verblijden met groen.

Is er dan helemaal geen hoop? Gelukkig wel! Het kost wat kennis en aandacht maar ook voor jou ligt een of meerdere planten in je badkamer of toilet binnen handbereik. Kan je straks douchen in je eigen jungle of ontspannen een grote boodschap afleveren met een groene rakker in de buurt.

Een stukje geschiedenis van de kamerplant

In Nederland houden we nog niet eens zo lang kamerplanten. Pas halverwege de 19e eeuw raakten kamerplanten in de mode. Voor die tijd, vanaf de 16e eeuw werd er her en der al eens een bloemetje op een vaasje gezet of planten gekweekt voor in huis, maar dat laatste was vooral voor de rijkeren onder ons.

Het leuke is dat zelfs toen al rekening gehouden werd met de eventuele gezondheidseffecten van groen in je huis. In de 17e eeuw brachten ontdekkingsreizigers allerlei tropisch groen mee naar Nederland. Deze verdwenen vaak in kassen en oranjeriën van de welgestelden. Tevens gebruikten apothekers sommige uitheemse planten en bloemen voor het vervaardigen van medicijnen.

In de 18e eeuw werd ontdekt dat je bloembollen zoals de geurige hyacint ook best in huis kon laten bloeien. Deze werd toen ook enorm populair. Helaas nog steeds alleen weggelegd voor de welgestelden.

Gezond groen is voor iedereen te doen

Halverwege de 19e eeuw werd het meer toegankelijk en populair. Mensen raakten verder van de natuur af en de industrialisatie en verstedelijking zorgde voor een grotere behoefte aan groen. Men raakte overtuigd dat planten voor gezondheid en welzijn konden zorgen en dat planten en groen in huis voor zuurstof en voor lichamelijke en geestelijke welzijn zorgden.

Dit idee bleek later iets te rooskleurig, veel gezondheidsclaims zijn inmiddels weerlegt. Maar sommige zijn ook vandaag nog van kracht en inmiddels wetenschappelijk bewezen. Ook kreeg men meer vrije tijd en werden kamerplanten of het kweken van planten als hobbyen beoefend.

Planten als onderdeel van het huishouden

Daarnaast werd het zelfs ingezet als onderdeel van de volksopvoeding. Welgestelden waren er van overtuigd dat de lagere sociale klassen van de bevolking baat hadden bij contact met de natuur en het verzorgen van kamerplanten. Dat het ze tot een hoger plan kon tillen.

Het destijds gehoopte effect bleef uiteraard uit. Wel waren kamerplanten nu helemaal ingeburgerd bij alle lagen van de bevolking. Door de tijden heen waren planten meer of minder populair. En ook de plantsoorten waren aan de tijd en smaak onderhevig.

Zo waren in de jaren ’80 de planten klimmend aan een mosstok populair. Kwamen later de cactussen. Nu is lijkt het vooral om het bladvorm te draaien. Grote bladeren en palmachtige maar ook de kleinere luchtplantjes zijn vandaag de dag erg in trek. 

Geschikte badkamer of slaapkamer plant voor een donkere ruimte

Niet alle planten overleven het in een ruimte zonder daglicht.  We hebben een missie en gaan op zoek naar de soorten die van nature al gedijen in vochtige klimaten en schaduwrijke plekken. Zoals je al uit de geschiedenis van de kamerplant kon halen zijn de meeste kamerplanten van subtropische afkomst, dus de luchtvochtigheid in je badkamer is vaak juist geen probleem. Toch is de ene plant meer geschikt dan de andere.

Ik zal je even voorstellen aan een paar groene vrienden die prima in je badkamer of toilet kunnen vertoeven. Zowel klein, middel als groot. En het leuke is: ze zijn allemaal te koop in ons land!

1. Lovely varen badkamerplanten

Als eerste denken we natuurlijk meteen aan de Varen. Laat zijn frele gevederde uiterlijk je niet op het verkeerde been zetten! De varen is een echte oerplant. Al in de tijd van de dinosauriërs kwam hij veelvuldig voor op aarde al kon hij toen wel 15 meter hoog worden.

Het is dus overbodig om te zeggen dat deze kerel een echte ‘die hard’ is die letterlijk alles overleeft heeft. Maar naast dat hij erg sterk is, is hij ook nog echt elegant en heeft een kenmerkend fris soort groen die vele mensen aantrekkelijk vinden. Er zijn maar liefst 40.000 varen soorten!

De krulvaren en zilvervaren zijn de bekendste. De varen is echt heel geschikt als badkamerplant. Hij houdt niet van zon, maar wel van een hoge luchtvochtigheid. Gelukkig zijn de meeste veel kleiner dan 15 meter en kunnen we er binnenshuis en dus zelfs in de badkamer ongecompliceerd van genieten.

2. Lepelplant als slaapkamer plant met bloemen!

Ook een bekende beauty is de lepelplant. Misschien zegt de naam je niets maar als je hem ziet herken je hem vast. Het leuke van de lepelplant is dat deze ook een soort bloemen draagt. Het zijn eigenlijk geen echte bloemen, maar schutbladeren in een witte kleur.

Maar dat mag voor ons de pret niet drukken. De lepelplant is eigenlijk ook een prima beginnersplant. Hij laat namelijk demonstratief weten wanneer hij dorst heeft. Meteen gaat hij protesteren door de bladeren slap te laten hangen. Maar na een slokje water is hij ook zo binnen de kortste keren weer gelukkig en staat weer fris te stralen!

Handig dat je in de badkamer altijd water bij de hand hebt! Ook nog een leuke bijkomstigheid. NASA heeft (al in 1989) een clean air studie verricht naar planten en groen. En de lepelplant kwam daarin als een echte luchtzuiveraar naar voren! Cadeautje voor jezelf in alle opzichten dus! Daarnaast wordt de lepelplant gezien als vredesstichter.  Zijn witte schutbladeren steken als witte vlaggen, die internationaal gezien worden als teken van wapenstilstand en vrede boven het groen uit… mooi idee.

3. Orchidee beauty’s in alle kleuren

Een van mijn favorieten… Want als hij bloeit dan bloeit hij goed en lang en mooi! De orchidee, ook wel Phalaenopsis genoemd, had eerder een beetje een tuttig imago. Maar de laatste jaren beleeft deze plant een echte revival. Het mooiste meisje van de klas…Het is soms een beetje een ondergewaardeerde tropische verrassing.

Geen direct zonlicht

En waarschijnlijk had je het totaal niet verwacht, maar hij overleeft prima in een badkamer. Omdat je ze in allerlei kleuren kan krijgen kan je hier zelfs heel stijlvol een passende toevoeging aan je badkamer van maken in de kleuren van je accessoires of passend bij je tegels. De orchidee is een liefhebber van vocht en water.

Krachtige schoonheid

Qua symboliek staat een orchidee voor elegantie, vrouwelijkheid en verbondenheid. Dat straalt de plant ook uit. Met ranke takken en bloemen in prachtige pasteltinten of verrassend heldere kleuren. Met indrukwekkend grote tere bloemen of schattige, dappere miniatuurbloemetjes.

Hij is van nature een ‘epifyt’ Een plant die op een boom leeft zonder daar voedsel aan te onttrekken. Naast een schoonheid ook nog een hele beleefde heer dus. De kenmerkende luchtwortels laten nog een beetje van deze gewoonte zien. Ik zei toch dat hij ondergewaardeerd werd! Als je nu nog geen orchidee in je badkamer wilt… Hij houdt net als de rest uit dit rijtje van voldoende water en tropische omstandigheden. Ik zou zeggen, ren naar de winkel!

4. De Graslelie, toch dat spinnetje in de badkamer 

Minder spannend qua uiterlijk, maar daarom nog niet minder mooi en bijzonder  is de graslelie. Hij wordt ook wel spiderplant genoemd. Deze sprieterige rakker kwam net als de lepelplant spectaculair uit de NASA clean air test. Volgens NASA haalt de graslelie met gemak 95% van benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht. Daarna begint hij ook nog eens aan chemische stoffen die in tapijten, isolatiemateriaal, schoonmaakmiddelen en kopieerinkt zitten. Hij geeft dus heel veel maar vraagt echt opvallend weinig. Bij mensen hét recept voor een burn-out, maar bij planten betekent het vooral gemak en beginnersgeluk.

Het maakt de graslelie niet uit waar ze neergezet wordt. Schaduw of zon, droog of vochtig. Hij vraagt zo’n twee keer per week om wat water en zo nu en dan besproeit worden vindt hij ook fijn, maar dat gebeurt in een badkamer natuurlijk al bijna automatisch tijdens je eigen douchebeurt! Maar ook een toilet is een prima plek voor de graslelie, al vrees ik dat deze kanjer helaas geen nare luchtjes wegzuivert… Als hij tevreden (en dat is ze snel) kan hij je belonen met kleine lelieachtige witte bloemetjes. De graslelie. Mooi in eenvoud. 

5. Aloe Vera is een held in het donker

Als we aan badderen denken, denken we ook aan schoonheid en lichaamsverzorging. Daar past de Aloë Vera plant prima bij. Ook de Aloë vera is een echte oerplant net als de varen. En ook deze stoere heer kan echt heel veel aan en stelt weinig eisen aan plek of verzorging.

Weinig water, weinig zon

Van oorsprong is de Aloë een echte woestijnplant. Zijn naam komt van het Arabische Alloeh, wat ‘glanzende bittere stof’ betekent en Vera wat voor ‘de enige echte’ staat. De dikke vetplantachtige bladeren slaan in droge periodes vocht op om lang te kunnen overleven. En toch past hij prima in de badkamer of het toilet. Gewoon omdat het zo’n bikkel is.

Interne pleister

Als de plant een wond krijgt kan deze zichzelf herstellen met dicht stollend sap. Vooral om te voorkomen dat ze alsnog uitdrogen. Het is een echte medicinale plant. De oude Grieken hadden dit al door en gebruikten deze plant daarom al voor vele toepassingen in de gezondheid. Aloe vera wordt ook de dag van vandaag gezien als een echte mooimaker.

Spa-plant

Hij wordt vaak gebruikt in schoonheidscremes en het heilzame sap werkt ook prima om een zonverbrande huis te verkoelen. Hoe ideaal is het om na het badderen of douchen je eigen spa-plant bij de hand te hebben voor een voedend gezichtmasker? Als je voorzichtig een blad afsnijdt komt de gelachtige vloeistof vanzelf vrij en kan je het gebruiken. Het werkt antibacterieel én hydraterend.  

6. Bromelia, de schaduw plant met kleur!

We kunnen inmiddels wel stellen dat planten uit de oertijd gewoon echt de sterksten zijn. Ook de Bromelia is een plant uit de oertijd die nu prima in je badkamer kan vertoeven. Lastig voor te stellen, want de Bromelia ziet er eigenlijk meer uit als een modern gekweekte design plant. Midden in zijn groen steekt een fel gekleurde pluim omhoog. Dit ziet er soms wat gekunsteld uit, maar het is dus echt puur natuur. Never judge a plant by its cover dus!

Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies, zodat bromelia in de landen van herkomst als ‘geschenk van de goden’ wordt gezien. Als woonplant staat bromelia voor ‘bescherming’, een verwijzing naar het volle, groene blad dat het mooie gekleurde deel omringt.

Hij bloeit slechts een keer in zijn leven, maar dan wel meteen heel lang. Soms tot wel 8 maanden. De bromelia wil zijn water graag op de aarde bij de wortels, maar ook een beetje in het kelkje in het midden van de plant. Zo nu en dan een sproeibeurt en je bromelia is helemaal gelukkig. Uiteraard wil je de planten mooi weg zetten. In stijlvolle potten die precies aansluiten bij jouw smaak en badkamer.

7. Bamboe voor de balans als fijne schaduw kamerplant

Je eigen spa in huis, hoe heerlijk is dat! Wist je dat bamboe heel goed binnen kan, en in de schaduw! Fijn en fris blad, en heel goed te managen. Bamboe is heel sterk, smal en hoog en kan dus juist in smalle ruimtes een hele fijne groene aanwinst zijn. Ze hebben niet veel verzorging nodig.

8. Bloesemtak of droogbloemen boeket

De keuze is niet reuze en soms zou je er het liefst iets willen met een bloem of bloesem. Dan is een veldboeket van droogbloemen of een stel gedroogde bloesemtakken natuurlijk een perfect alternatief. Toch echt, maar dan gedroogd. Heel makkelijk in onderhoud. Wat is jouw favoriet?

9. Geen omkijken naar kunstplanten en altijd perfect design

Het is vaak even slikken, kunstplanten. ‘Die komen er niet in’ horen we vaak. Maar wist je dat er tegenwoordig zulke kwaliteit te koop is dat bijna niet te onderscheiden is van echte planten. De techniek in deze branche gaat zo snel. De vraag is steeds groter. En het voordeel van kunstplanten ten opzichte van gedroogde planten en bloemen is dat je ze kunt afnemen, ze gaan dus langer mee. Stof kun je makkelijk met een droge doek verwijderen. We nodigen je uit om eens te komen kijken naar de net echte nepperds! Altijd in model, precies zoals jij het wil.

10. Ghostwood takken in een mooie hoge vaas

Geen plant, geen bloem maar een prachtige bast van een boom! Hoog en slank, perfect voor een kleine ruimte zoals een badkamer, toilet of slaapkamer. Bijvoorbeeld in een smalle hoge vaas opgemaakt met siersteentjes zoals split of grind. Of met schelpen.

Het leuke van ghostwood takken is dat je ze kunt decoreren. Maak er paastakken van met Pasen, versier ze met lampjes in december. Combineer ze met mooie bloesem of enkele kunstplanten. Heel leuk om te variëren!

Grote potten en vazen voor de planten die je hebt uitgekozen

Misschien heb je nu wel een idee welke plant je graag zou willen kiezen voor in je badkamer en vraag je je af hoe je hem kunt stylen. Ik heb wat ideeën voor je. Ideetjes om je planten in te potten op de badkamer. We hebben we mooie potten voor je wondertjes die je in de online winkel kunt vinden. Veel modellen zijn compleet handgemaakt en uniek in hun soort. 

Bonsai schalen en planten bowls

Lage brede plantenbakken of schalen zijn perfect om ergens bovenop te plaatsen, zeker in badkamers met bijzondere vormen of schuine wanden waaronder je ruimte hebt die je niet praktisch kunt invullen. Of dat mooie stukje aan het badeinde, of bovenop het wasmeubel.

Wil je een of meerdere kleinere planten en houd je van uniek en luxueus dan heb ik hier een paar mooie suggesties. In meerdere imposante metallic kleuren en met een perfecte ronde vorm staat hij prima in elke badkamer. Van strak tot warm. 

Hoge zwarte vaas of witte bloempot

Nog meer pareltjes voor de badkamer of het toilet. Deze hoge vaas of bloempot glimt je tegemoet. Zo  maak je van je kleinste kamertje zelfs nog een sjieke plek. Of wat dacht je van deze exclusieve verschijning? Deze bijzonder gevormde schelpenschaal is een echte eyecatcher. Het parelmoer past perfect bij het waterkarakter dat je badkamer al heeft. Er zijn ook andere kleuren en vormen verkrijgbaar, kijk dus vooral rond op de website. Potten en vazen uit de mother of pearl serie staan schitterend bij orchideeën.

Warmte op de slaapkamer met een mooie vaas

Wij zijn zelf dol op deze lage mooi gevormde schaal in metallic bronskleur. Want het is een enorme alleskunner die in elk interieur tot zijn recht komt. Warm en stoer tegelijk. Hij is verkrijgbaar in meerdere metallic of keramiek geglazuurde kleuren.

Een hoge en smalle vaas

Ruimte is in Nederland wel een dingetje. Wij leven met redelijk wat mensen op een kleine ruimte. Onze badkamers hebben vaak niet zomaar ruimte ‘over’. Wil je toch groen in de badkamer, wat dacht je van een hoge smalle vaas!? Die neemt weinig ruimte in, en is tezamen met je plant een prachtig kunstobject.

Heb je een witte badkamer en hou je van clean en goud of zilver? Dan is deze grote vaas misschien passend. Strakwit in hoogwaardig hoogglans kunststof en met een mooie unieke bladgoudkleurige rand. Voor een extra smalle XL vaas vindt je altijd wel ergens een plekje. De uitstraling van een grote plantenpot met het voordeel van de weinige ruimte die hij inneemt. Wij zeggen win-win!

Grote design vaas in prachtige kleuren

We hebben hoge smalle vazen in verschillende kleurstellingen zodat er altijd wel één bij jouw badkamer past. Zoals deze in een koele zilverachtige metallic tint. Voor een wat warmere badkamer in een bijzondere petrol kleur. Deze geglazuurde vaas is handgemaakt. Heb je bronskleurige elementen in je huis en wil je dit doortrekken in je badkamer? Deze vaas loopt van een warm gele honingkleur over in een diepe bronskleur.

Kleuren kiezen, combineren en stylen maar

Hoe maak je van je badkamer een geweldige urban jungle? Of waar zet je een xl pot neer? Waar begin je precies met het vergroenen van je donkere ruimtes in huis? Als eerste ligt het natuurlijk aan de grote en stijl van je donkere hoeken. Ten tweede zijn wij ervan overtuigd dat het vooral durven en experimenteren is! Gooi je haar los en ga ervoor! Hieronder nog wat mooie voorbeelden ter inspiratie.

Woonkamer vullen met fijne groene schaduw planten

Heb je een donkere ruimte of hoek in de woonkamer? Dan kun je heel goed kiezen voor een lichte bloempot met daarin frist lichtgroen of zonnige (kunst)bloemen. Maar past een lichte bloempot niet bij je interieur dan is een metallic zwarte of nachtblauwe bloempot ook een goede tip. Of mat brons of goud! Door de metallic laag krijg je een weerspiegeling van het licht dat op de bloempot valt. Hierdoor lijkt een donkerkleurige bloempot ineens helemaal niet zo donker. Waar glans, hoogglans en spiegelglans al niet goed voor is!

De kleine inpandige badkamer opvullen met een creatief idee

Zelfs de kleinste badkamers kan je upgraden met een plant. Natuurlijk wil je niet teveel ruimteverlies. Een optie is dan om in de hoogte tegen de wand aan te gaan werken. Hang eens leuk wat kleine rekjes op of wat hang je planten aan een plafondornament.

Als je op elk kastje en muurtje dat je al hebt in je badkamertje een plant zet, creëer je zelfs nog de populaire jungle look. Is je badkamer echt een inieminie kruiphokje kies dan voor één mooie in het oog springende plant met een in het oog springende pot. Simpel maar doeltreffend! Kies bij inpandig voor badkamer-proof planten zoals eerder beschreven.

Tips voor de styling van een grotere inpandige badkamer

Hierin kan je helemaal los gaan. Wil je een urban jungle stijl kies dan voor verschillende stijlen potten en planten. Let vooral op het blad. Als je varieert in planten met verschillende bladsoorten krijg je al snel een stoer en natuurlijk jungle effect. Zet deze bijvoorbeeld op wat leuke retro krukjes en ondertafeltjes.

Hou je meer van strakker en wat stylistischer geheel kies dan voor één grote plant in een xl pot. De pot kan veel sfeer bepalen en een statement neerzetten. Plaats hem naast het toilet of juist naast de douche. Het maakt dan eigenlijk niet veel uit waar je hem neerzet.

De indrukwekkende verschijning van zowel plant als pot bepalen in een oogopslag de sfeer en stijl van je badkamer. Ook bij een grote inpandige badkamer is het belangrijk dat je planten uitkiest die goed zonder direct zonlicht kunnen zoals de eerder genoemde voorbeelden. 

Het toilet vergroenen!

Het kleinste kamertje van het huis waar we toch vrij veel tijd doorbrengen. Daarom is het zo leuk om er een klein (groen) paradijsje van te maken. Gewoon omdat het kan! Het toilet heeft ook vaak wel ergens een randje of plankje. Of anders creeër je er een. Ook achter het toilet is er vaak nog wel ruimte voor wat extra planken. Deze kan je helemaal vol zetten met wat jij wilt.

Dus een enkele plant en verder wat accessoires of helemaal bommetje vol met kleine groene vriendjes. Je zult versteld staan van het karakter dat je zo aan een simpel toilet toevoegt. Voor de meeste toiletten is een xl pot niet zo geschikt. Maar heb je de ruimte, dan kan je uiteraard ook daar voor kiezen.

Eindconclusie is dus eigenlijk dat er veel meer kan dan mensen vaak denken, en dat je vooral ook moet durven. Wat heb je te verliezen? Meer groen is altijd goed. Zelfs op het toilet. Juíst op het Toilet.