POLYESTER PLANTENBAKKEN

Polyester plantenbakken voor buiten in groot formaat

Bloembakken van hoogwaardig materiaal dat lang meegaat, licht van gewicht is maar er absoluut niet kunsstofferig uit ziet. Dat was onze eis. Kunststofsteen plantenbakken zijn enorm veelzijdig. Je kan ze overal kwijt, binnen en buiten. Doordat ze wat lichter in gewicht zijn kan je ook variëren in indeling. Fijn voor de mensen die graag hun interieur of tuinindeling veranderen. 

Elke vaas en bloempot in onze online winkel moet aan eerst door de ballotagecommissie. Wij gaan niet voor minder dan kwaliteit en luxe, maar dat wist je vast al wel. Een vaas of bloempot komt dus echt niet zomaar in ons assortiment terecht. 

Maar ook dit jaar hebben we weer pareltjes gevonden!

Over gewone kunststof en kunststof met wat extra’s

Wij bieden zelf voornamelijk polystone en fiberstone potten aan en dus geen polyester.  Dit heeft verschillende redenen. 

Gewoon polyester is volledig kunststof is daardoor misschien wat goedkoper in aangsschaf, maar heeft ook gewoon een, excusez le mot, wat goedkope uitstraling. Het ziet er echt uit als kunststof met de bekende kunststof glans. En het is ook niet zo stevig en erg vatbaar voor kleurveranderingen door de zon of barsten door de droogte. En wij zijn juist fan van de voordelen van kunststof, dat het ligt en handelbaar is, maar de looks van echt steen of gewoon een écht chique uitstraling. Dat voegt namelijk pure schoonheid toe aan je tuin of interieur.

Polystone  en fiberstone bieden zo het voordeel van het één tegen de looks van de ander. Win-win! En daar houden wij van!

Fiberstone en polystone

Beiden zijn kunststeen maar wat is het verschil eigenlijk?

Fiberstone

Fiberstone en polystonde lijken enorm op elkaar qua voordelen, mogelijkheden en uitstraling. De grondstof is alleen anders van samenstelling. Fiberstone is een mengsel van glasvezel en 58% gemalen hardsteen. Het is een product met een hoge kwaliteit en heeft weinig onderhoudt nodig.

Het gaat jarenlang mee, heeft een tijdloze uitstraling, kan zowel binnen als buiten shinen en is lichter van gewicht dan echt steen. Het is verkrijgbaar in elke mogelijke look of feel die je maar wilt. 

Polystone

Polystone bestaat uit een mix van vloeibare kunsthars gemengd met gemalen natuursteen (o.a graniet, marmer en soapstone) Dit kan je elke kleur en feel geven die gewenst is en in elke vorm gieten waarna het uithardt.  

Polystone is een hoog kwaliteitsproduct. Onze polystone bakken zijn er zowel in mat als glans, metallook, houtlook of betonlook en geloof ons, dat is dan niet van echt te onderscheiden. Het is lichter van gewicht dan massief betonnen potten (maar wel zwaarder dan normaal kunststof) Het kan het hele jaar buiten want er kan geen vocht binnen dringen, en ze zijn net als fiberstone bloempotten niet gevoelig voor kleurverandering door zonlicht.

Handgemaakt of gegoten in een mal

Producten van polystone of fiberstone kunnen het hele jaar buiten staan. Er kan geen vocht naar binnen dringen dus geen gevaar voor rotting of schimmel.  Het is gemakkelijk schoon te houden en heeft een eindeloos lange levensduur dus nog eens beter voor het milieu.

Veel polystone en fiberstone potten uit onze collectie zijn deels handgemaakt. Deze zijn nooit waterdicht. Dat kan alleen bij gladde machinaal gemaakte potterie. Sommige typen zijn gegoten. 

Genoeg techniek!

Hierboven las je de technische kant van het verhaal. Nu over naar de leukere dingen. Het vullen van je mooie buitenbak!

Want aan de basis van een mooie tuin en het uitzoeken van gave bloempotten ligt toch vaak een groen hart die vooral sneller gaat kloppen van indrukwekkende planten. En onze polystone bakken zijn zo groot dat je al je plantendromen erin kwijt kan!

Wij hebben alvast wat inspiratie opgedaan waar je groene vingers vast van gaan kriebelen. We nemen je graag mee in onze bevindingen.

Al gedacht aan miniboompjes?

Heb je helaas niet zo’n hele grote tuin? Of misschien juist wel een fijne lap grond maar je wilt niet vast zitten aan een bepaalde indeling van je planten en bomen? 

Wie droomt en nu niet van een eigen groene oase, weelderige kleuren met geurende bloemen en van lekker nostalgisch fruit plukken uit eigen tuin. 

Misschien denk je er niet zo snel aan maar tegenwoordig zijn er enorm veel boompjes in miniatuurformaat te krijgen. Een superleuke en smaakvolle aanvulling op je tuin waar je heel goed mee kan variëren. Je eigen minibos of fruittuin op een paar vierkante meter! Geplant in volle grond of neergezet in sfeervolle polystone buitenpotten op je terras. Mini bomen worden ook wel dwergboompjes, laagstamboompjes of patioboompjes genoemd. En de keuze is reuze!

Fruitboompjes met eigen oogst

Wat is er gezelliger dan een appeltaart van eigen appelboom, of kersenclafoutis van eigen kersenboom. Tegenwoordig kan je elke fruitboom wel krijgen in een mini-versie. Voor de vruchten komen kan je vroeg in de lente al genieten van de tere voorjaarsbloei met witte of roze bloesem. En hoe leuk is het om je kinderen van dichtbij te laten ervaren hoe de bloei en de ontwikkeling van fruit gaat!? Of zelf natuurlijk, want ook zal zijn we volwassen, de blijdschap van de eerst ontdekte appel van je eigen boom blijft altijd bestaan!

Wie maakt me los!

Wat is eigenlijk het verschil tussen een ‘normale’ boom en een dwergvariant? Een gewone fruitboom haalt met gemak 4-5 meter. Dat past helaas niet bij iedereen in de tuin. 

De meeste mini fruitboompjes worden niet hoger dan een meter of 1.5 tot 2 meter. De miniboom wordt ook een stuk minder breed. Uiteraard dragen deze minder vruchten dan zijn grote broer, dus een carriere als marktkoopman zit er helaas niet in, maar het zijn genoeg vruchten om er zelf met je gezin lekker van te genieten.

Geen dubbeltjes op de eerste rij

Wil je een betere garantie op vruchten dan is het te adviseren om een boompje bij een goede kwekerij te halen, daar worden de boompjes met kennis, de juiste zorg en geduld opgekweekt. Vraag dan om een zelfbestuivende soort dat scheelt een hoop, anders heb je meerdere boompjes nodig om vruchten te kunnen krijgen.

Maar ook hebben ze vaak meerdere rassen waardoor je precies uit kan zoeken welke smaak peer je bijvoorbeeld het fijnste vindt, of wanneer je de kersen graag rijp wilt zien. De meeste minifruitbomen hoef je ook niet te snoeien, superhandig voor de net iets minder groene vingers onder ons!

Een fruitboom in je grote bloempot of plantenbak

In de herfst is het de beste tijd om je fruitboompje te planten. Dan is de bodem nog wat verwarmd van de zomerse temperaturen. Al maakt dat in een plantenbak wat minder uit, omdat je daarvoor waarschijnlijk nieuwe potgrond aanschaft. Hou de kluit goed vochtig na aankoop en geef zijn voeten een lekkere doop in een emmer water voordat je hem in je plantenbak zet. Zet de kluit dan goed diep weg met een lekkere volle laag potgrond erbovenop 

Verzorging van je appeltaart to be

Fruitboompjes vragen vooral een zonnige plek en voldoende water, helemaal als ze in ene pot staan is het wat vaker nodig om water te geven. Verder zijn het echt makkelijke maatjes. In het voorjaar is het tijd om de plant extra te voeden met meststof/plantenvoeding. Je kan daarbij kiezen voor een biologische versie om zo straks  biologisch fruit te kunnen plukken. Dat voelt toch even wat gezonder. 

Zoals ik eerder vertelde hoef je de meeste miniboompjes niet te snoeien. Maar vraag er voor de zekerheid naar bij de koper of kweker want sommige exemplaren maken een uitzondering. (Je kan dan voor het gemak ook nog voor een ander soort gaan natuurlijk)

Lekkere volle struikjes

Vind je een boompje net te groot, ook al is hij al mini, maar hou je wel erg veel van fruit dan  zou je ook voor een fruitstruik kunnen kiezen. Dan krijg je andere gezonde en frisse fruitsoorten zoals de rode bes of de kruisbes. Ook deze gaan prima in een mooie polystone pot of ergens in een (zonnig) hoekje in de tuin.

Van rode, witte of zwarte bessen moet je wel houden. De rode en witte variant zijn vrij zuur en de zwarte heeft ook een hele eigen kenmerkende smaak. Wij vinden ze heerlijk ,maar we begrijpen ook dat dit niet voor iedereen geldt… Vooral kinderen trekken hun neus er nogal eens voor op. Deze struiken geven het eerst jaar nog niet zoveel vruchten, maar daarna gaan ze vaak helemaal los! 

Ze zijn wel supergezond en echt boordevol vitamine C.

Heerlijke bessen voor een goeie jam

De kruisbes is een beetje een vergeten soort die een nostalgisch plekje in ons hart heeft. Je ziet hem helaas niet zoveel meer. Terwijl de smaak heerlijk zacht zoet is en de struik heel makkelijk vruchten geeft zo groot als een flinke druif. Ook heerlijk om een jammetje van te maken! Power to the kruisbes! Blauwe bessen zijn de laatste jaren ook enorm populair. Deze struiken blijven wat kleiner. 

Kleinfruit moet je wel een beetje snoeien om de vorm charmant te houden en zoveel mogelijk vruchten te kunnen plukken van je eigen vitamineboomje. 

Mediterrane invloeden

Een andere leuke invulling die nu ook heel populair is doordat de mediterrane Ibiza tuin door veel mensen geliefd is zijn (sub)tropische boompjes. Ook deze kan je prima kwijt in een grote polystone plantenbak. Hoe cool is het om een drankje te drinken onder je eigen palm…

Sub(tropische)boompjes en planten

De Nederlandse zomers worden steeds extremer warm en bereiken soms zomerse dagen met best pittige hogere temperaturen van boven de 40 graden. You love it ore hate it! Maar het biedt wel meer perspectief voor tropische of mediterrane schoonheden op je terras want ‘theu love it definitely!

Enkele voorbeelden van fijne kleine boompjes waar je acuut vakantieheimwee van krijgt!

Palmboom 

Hij ziet eruit als een echte compacte tropische palmboom. Precies zoals je hem graag zou zien op het Ibiza terras uit je dromen… De Meerstammige Trachycarpus fortune. Wij moesten er zelf ook even op googelen hoor. Is er zo een, en hij is ook nog eens geschikt voor de grillige Nederlandse temperaturen. Hij schijnt van oorsprong uit China te komen, uit een wat frisser gebied, dat verklaart zijn bikkelgedrag in de winter. 

Er zijn ook andere kleine palmsoorten, maar deze moet je vaak toch naar binnen halen in de winter en daar moet je dan wel de ruimte voor hebben. Doordat het hier net niet helemaal passend is qua klimaat  groeien ze niet heel snel, dat is dat wel noemen ‘elk nadeel heb z’n voordeel’ Een palm koop je het beste bij een gespecialiseerde palmkweker.

Daar kan je ook allerlei artikelen krijgen voor de specifieke verzorging. Het spreekt voor zich dat je voor een palmboom een XXL bloempot nodig bent. Deze hebben wij in de online winkel van parelmoervaas op voorraad! Dan weet je zeker dat je palm het een tijdje volhoudt, laat de zomer maar komen!

Olijfboom

Een echt Mediterraans hoogtepuntje die je niet mag missen als liefhebber is toch wel de olijfboom. Het kenmerkende uiterlijk brengt je meteen naar Griekse eilanden of Toscaanse velden. Toch doet hij het ook prima in ons klimaat. De kans dat hij gaat bloeien en vruchten gaat dragen (de welbekende overheerlijke olijfjes) is vrij klein. Daar is een hele zachte winter voor nodig met daaropvolgend een heel zonnig voorjaar.

Olijfbomen moet je nog wel snoeien. De vormsnoei kan net als het bemesten in het groeiseizoen, doe het niet later dan september, want anders krijgt de olijfboom het erg moeilijk de winter te overleven en dat zou erg zonde zijn!

Een olijfboom houdt wel van een flinke dot water, dus het is handig als je onder in de pot een laagje hydrokorrels neerlegt om het vocht beter vast te houden. Voedingsstoffen in een plantenpot raken vrij snel op regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen (van begin lente tot aan de herfst) is dus ook bij de olijfboom aan te raden.

Eucalyptus

Het favoriete voedsel (en het enige voedsel) van de koalabeer… De eucalyptus. In het echt een grote boom, maar tegenwoordig voor ons mensen in een kleinere versie beschikbaar geschikt voor in je polystone buitenpot. Een op hoogstam gekweekte eucalyptus boom geeft een heerlijke frisse geur af waar muggen nu net niet van houden. Hoe fijn is dat als je ’s avonds met je drankje op je terras zit…

Het leuke van eucalyptus is dat hij door de loop van z’n leven van bladvorm verandert. Een jonge eucalyptusplant begint met ronde blaadjes, later worden de bladeren smaller en sikkelvormig. Ze gaan dan ook een beetje hangen. Niets menselijks is de eucalyptus dus vreemd. Hij is groenblijvend dus draagt het hele jaar door blaadjes. Met zijn mooi ietwat zilvergekleurde blaadjes is het een aanwinst op je terrasOok al liggen zin roots niet in Noord Europa maar in Australië, de eucalyptus kan tot wel -15 aan.

Hollandse bekenden maar oh zo geliefd

Van de tropische helden naar een de romantische alle zintuigstrelende schoonheden…Niets fijners dan in de ochtenddauw als de wereld net wakker wordt door je eigen tuin te kuieren en heerlijke lichte zwemen van bloemengeuren mee te pikken. Daar raak je gewoon ontspannen van…

Zelf zijn we gek op geurende en rijkelijk bloeiende planten in de tuin. Vaak worden bloemen en planten uitgezocht op kleur, maar het is echt een goed idee om ook eens specifiek op geur te zoeken. Laat alle zintuigen meegenieten van je tuin. Dit zijn een paar fijne geurende miniboompjes voor op je terras. Hieronder onze favorieten!

Rozenstruik of op stam

Rozen.. de meest bekende , bezongen en beschreven bloem ter wereld. Toch wil ik nog even wat vernieuwde aandacht voor deze schitterende tuinbloem. Want wat kan hij volop bloeien. Iedereen kent de geur van rozen. Toch zijn er eigenlijk maar weinig rozensoorten die de zo kenmerkende weelderige geur bij zich dragen. Dit komt omdat er door kwekers meer op kleur en bloemgrootte is gekweekt dan op het behouden van de geur. Maar als je voor een historisch oud rozenras kiest is de kans groot dat je de gehele zomer in een heerlijke romantische geur kan zitten.

Je moet dan vooral zoeken in de hoek van de oude Franse rozenrassen, de muskusroos en de Japanse bottelroos. Deze zijn echter minder resistent tegen ziektes dan modernere rozenrassen. Dus wil je the best of both worlds dan kan je kiezen voor een moderne geurende roos als de ‘fragrant delight’ (what’s in a name) of de ‘Graham Thomas’.

Een fijne kweker kan je vast goed op weg helpen bij de keuze van de juiste roos voor jouw tuin. Voor in een pot kan je een roos op stam kiezen. Sommige mensen vinden dat echter wat tuttig en hebben liever een wat meer weelderige roos. Een klein blijvende rozenstruik is dan een goed alternatief. Rozen houden van zon dan komen ze optimaal tot bloei. 

Wisteria op stam

Wisteria sinensis. Vaak zie je deze intens bloeiende plant als klimplant waarbij hij voor een dromerige blauwe hemel aan bloemen zorgt. Een hemel met een heerlijk rijke geur… Dat maakt deze plant een rijke aanwinst voor je tuin. Hij is in de volksmond beter bekend als blauwe regen. Goed nieuws, deze prachtige plant is ook te krijgen in een kleinere variant op stam die prima in een polystone plantenbak past!

Hij bloeit van jongs af aan al intens, dus dat is snel genieten. In het najaar moet hij even bijgesnoeid worden, vaak word je dan ook nog beloond met een najaarsbloei. Is er dan niets nadeligs aan deze plant? Dat helaas wel… de peulen die na de bloei verschijnen bevatten zaden en deze zijn giftig, dus uitkijken met kleine kinderen en huisdieren. 

Budleja Davidii oftewel de vlinderstruik

Ook een enorm bekende plant die in menig Nederlands tuin te vinden is. De vlinderstruik is vaak een forse struik die behoorlijk snel en hoog groeit. Maar het is ook een enorm bekende plant die in menig Nederlands tuin te vinden is. Zó begrijpelijk. Hou je naast geur en bloei van de tedere levendigheid van vlinders in je tuin? Dan kan je niet zonder want deze schoonheid heeft alles in één en is een echte vlindermagneet!

Gelukkig is er dus ook een kleinere vlinderstruik op stam! Hij bloeit en geurt rijkelijk van april tot september. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert zullen er steeds nieuwe bloemen vormen. In het voorjaar mag je hem helemaal tot de bodem wegsnoeien. Gewoon durven, want het komt de plant en de bloei echt ten goede en hij komt altijd terug. Naast vlinders zijn ook bijen gek op deze bloemen, en aangezien het niet zo goed gaat met onze kleine dappere zwart-geel gestreepte bestuivers is een bijenplant altijd een goed idee!

Dwergsering of stamsering

Nog zo’n heerlijke geurplant. De Sering is familie van de olijf. Het is een vol bloeiende plant die wel 7 meter hoog kan worden. Ook deze schoonheid bloeit en geurt alsof zijn leven er vanaf hangt. En we vallen in herhaling maar ook deze is te krijgen in een kleinere struikvorm én een vorm op stam. Zo is hij dus ook geschikt voor in een mooie grote pot. Hij bloeit vanaf april-mei en net als de vlinderstruik kan hij je verrassen met een najaarsbloei. Lekker lang genieten dus. De Sering is  net als wij een liefhebber van de zon. Geef hem dus een zonnig plekje en hij is gelukkig. 

Hortensia

De meestgeliefde hortensia. Je herkent hem direct aan de gekleurde bollen vol met kleine bloemen. Er veel verschillende soorten hortensia’s zoals struiken en klimmers. De hortensia is in veel kleuren te verkrijgen, van wit tot paars en heel diep blauw, sommige zijn zelfs meerkleurig.

De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door die zuurtegraad van de grond, er zijn zelfs trucjes hoe je je de kleur van je hortensia kan veranderen. Als de pH-waarde van de grond waar je de plant in hebt gezet tussen de 5,5 en de 6,5 is dan zal de plant gewoon dezelfde kleur blijven als waarin je hem hebt gekocht mits er niet veel aluminium in de bodem zit. Is de grond juist zuur dan is de kans groot dat jouw hortensia in kleur omslaat naar het roze.

Wij zijn heel nieuwsgierig naar jouw keuze

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij worden heel blij van alle mogelijkheden. Dat wordt nog moeilijk kiezen… Weet je al waarmee je je plantenbak wil vullen?

Kijk gerust rond in onze nieuwste polystone collectie voor buiten in onze online winkel. Heb je hulp nodig bij het kiezen of combineren, heb je een vraag over een bepaalde bloempot of ben je trots op het resultaat en wil je dat met ons delen (graag! Zo leuk..) neem dan gerust contact met ons op!