PLANTENBAKKEN VOOR BUITEN

Plantenbak voor buiten in groot formaat

Groot, groter, grootst: onze plantenbakken voor buiten mogen gezien worden. Voor welke kleuren, vormen en materialen kies jij? Lees snel verder.

Vormvast > kies de vorm van jouw favoriete plantenbak

Met zoveel keus is het handig om alvast te weten waarom je welke keuze qua vorm zou maken. Kijk eens goed welke functies voor jou van pas komen en kies op basis daarvan voor de vorm van jouw plantenbakken.

Vierkant

Een solide basis voor een gestructureerde tuin. Een vierkante plantenbak geeft automatisch een opgeruimd gevoel. Met vierkante bakken kun je alle kanten op. Zet ze naast elkaar en maak er een natuurlijke afscherming van voor in de tuin. Zo kun je er verschillende hoekjes in de tuin mee creëren. Ook is het leuk om ze in een vierkant bij elkaar te zetten en zo op verschillende plekken in de tuin kleine bosjes te creëren door er boompjes in te zetten. Ben je toch op zoek naar een wat spannendere look, maar blijf je graag bij vierkante potten? Zet ze niet recht naast elkaar maar speel met de hoeken. Zet de ene plantenbak recht neer en de ander er schuin naast. Maak je op die manier een hoekje van drie vierkante plantenbakken, dan ziet dat er gegarandeerd gezellig uit.

Rond

De vorm die vraagt om een speelse setting, of eigenlijk kunnen we zeggen: die de speelse setting zelf creëert, is het rondje. Ballonnen, bellen, ballen… alles wat rond is, is vrolijk. Zo ook de ronde plantenbakken. Zet een lage, ronde plantenbak op de buitentafel of gebruik een wat groter exemplaar zoals onze XXL bloempotten op de grond. De grotere bloempotten voor op de grond krijgen een nog mooier effect met een hoge, slanke boom erin. Zet er twee naast elkaar in verschillende hoogtes en je hebt gelijk een prachtig plaatje. Op tafel is het juist leuk om er een hangende plant in te hangen, die over het randje groeit. Toch graag een gestructureerde tuin met ronde plantenbakken? Dat kan zeker. Zet de bloembakken op een regelmatige afstand van elkaar (bijvoorbeeld langs de zijkant van je tuin) en plant in alle bakken dezelfde planten. Het geeft een zeer elegante look aan je tuin. Heb je niet zoveel ruimte? Ga dan voor wat kleinere plantenbakken en kies voor planten die recht omhoog groeien.

Ovaal

Een zeer elegante vorm is de ovaal. Deze vorm straalt rust en vertrouwen uit. Precies datgene wat je zoekt in je tuin. Ovalen plantenbakken vragen wel om wat ruimte, en als je dat hebt, zet ze dan ook vooral ruim op. In een grote, ovalen bak hoef je natuurlijk niet te kiezen voor maar een soort plant. Het wordt pas echt gezellig als je verschillende planten en bloemen combineert. Vraag wel advies in het tuincentrum over welke soorten je beter wel en beter niet bij elkaar kunt neerzetten. Houd daarbij ook rekening met het seizoen. Het zou jammer zijn als de ene helft van je pot in de zomer tot bloei komt terwijl de andere helft net is uitgebloeid. Ook is het belangrijk om te vragen hoe groot de planten worden.

Hou jij van orde en regelmaat? Dan wil je in je ovalen plantenbakken misschien liever toch dezelfde planten. Heel mooi: een hoge ovalen pot met een boompje in het midden.

Rechthoekig

Gemakkelijk en mooi is de rechthoekige plantenbak. Onze rechthoekige bakken hebben een tal van mogelijkheden. Je kunt je tuin ermee afschermen, je kunt ze langs de rand van de tuin zetten en ook op een kleinere ruimte als een balkon of dakterras komen ze goed tot hun recht. Zelfs de grotere exemplaren. Dankzij hun XXL-formaat geven ze al gauw een gevoel van luxe en met de planten of bloemen die je erin zet, versterk je dat effect – of kun je het juist afzwakken naar wens. Kies je bijvoorbeeld voor een statige, opgroeiende boom, dan krijg je instant dat prachtige, weelderige effect. Maar ga je juist voor een plant die over de pot naar beneden groeit, dan lijkt het al snel wat gezelliger.

Op een balkon, of (brede) balustrade van een terras is het dan weer een goed idee om plantjes te kiezen die niet heel hoog groeien. Op die manier blijft het overzichtelijk en komen die mooie plantenbakken volledig tot hun recht.

Welke vorm je ook kiest, het is altijd een leuke optie om er twee van aan te schaffen in verschillende formaten. Het ziet er direct gezellig uit en blijft dankzij de vorm van de bakken toch echt een eenheid.

Het juiste materiaal voor jou

Nu je weet welke vorm je wilt en op welke plek, kun je verder gaan met de volgende stap: welk materiaal kies je? Natuurlijk kun je ook combineren. Lees hier welke materialen we hebben en welke mooi zijn om te combineren.

Cement

Robuust en altijd goed. Met cement kun je echt alle kanten op en het leent zich uitstekend om te combineren. Heb jij in je tuin echt gras, dan zorgt het cement ervoor dat je toch een urban look in je tuin krijgt. Het geeft een stoere sfeer die je kunt doortrekken in je planten. Ga in dat geval niet voor lieflijke bloemetjes, maar eerder voor siergras of een boompje. Heb je tegels in de tuin en wil je die aanvullen met cement? Goede keuze, in dat geval kun je juist wél voor verschillende kleuren bloemen gaan. Dat zorgt juist voor een vrolijke noot. Wil je cement combineren met andere bloempotten? Een combi met keramiek of polystone versterkt de robuuste look. Een schelpenvaas of parelmoerplantenbak geeft je tuin een wat luxere sfeer.

Keramiek

Welke vorm je ook kiest, een keramieken plantenbak is altijd spannend. Je hoeft er heel weinig voor te doen om het te laten werken. Zelfs zonder plant erin straalt een pot van keramiek. Het enige wat moeilijk wordt is misschien kiezen. Want er is zó veel moois! Heb je lef? Dan kun je kiezen voor verschillende kleuren en verschillende vormen. Hoe groter de pot, hoe meer hij in het oog springt. Weelderigheid creëer je door het op veel verschillende plekken te laten terugkomen in je tuin. Heb je een balkon of een terras? Dan zorg je nog sneller voor dat effect. Een paar potten doen al een heleboel. Vind je het spannend om ‘all the way’ te gaan? Maak dan een combinatie met cement of polystone. Zet je meest opvallende plant in de keramieken pot en de andere in cement of polystone. Zo blijf je toch binnen de lijntjes, maar heb je wel een echte eyecather in de tuin staan.

Polystone

Hoewel polystone er robuust uitziet, zijn onze polystone bakken echte lichtgewichten. Fijn als je ze mee naar boven moet sjouwen naar je balkon of dakterras. Doordat onze polystone plantenbakken geen heel opvallend uiterlijk hebben, komt de bloem of plant die je erin zet heel mooi tot z’n recht. Welke bloemen of planten je ook kiest: ze stralen op en top in de polystone bakken. De plantenbakken zijn goed te combineren met alle andere soorten die we aanbieden en zijn echte evergreens. Combineer je ze? Dan kun je ervoor kiezen om de meest opvallende planten in deze bakken te plaatsen. Zo krijgen ze de aandacht die ze verdienen.

Ceramic kunststof steen

Misschien wel de meest bijzondere potten vind je in onze collectie van ceramic kunststof steen. Dankzij de steen in het mengsel krijgt de pot een marmer-achtige look. En dat zorgt weer voor het luxe gevoel dat je hiermee kunt creëren. Ook handig is dat de plantenbakken lichtgewicht zijn, wat ze ook heel geschikt maakt voor op het balkon of op het dakterras. De bakken zijn heel weerbestendig. Wil je de luxe toon doorzetten in je hele tuin? Combineer de ceramic kunststof stenen bakken dan met keramiek, onze schelpenvazen of parelmoer plantenbakken. Maak je het geheel liever wat stoerder? Dan kun je combineren met cement of polystone. Wat je ook kiest: jouw tuin krijgt een geheel eigen look met de ceramic kunststof steen. En dan hebben we het nog niet eens over de planten die je erin zet. Om ze echt tot hun recht te laten komen kun je gaan voor laaggroeiende planten of voor gekleurde bloemen. Die laatste zorgen voor een vrolijk geheel.

Schelp

Een natuurlijke look en feel in je tuin creëer je met onze schelpenvazen en potten. Dat gevoel zit ‘m in de vormen van de bakken en in de kleur. Schijnt er zon op, dan krijgt de bak een lichtgevend glans die je tuin laat stralen. En ga je met je handen langs de pot, dan voel je: dit komt uit de natuur. Geen ribbeltje is hetzelfde, elk hoekje uniek. De potten maken een luxe indruk die geen bezoeker van je tuin zal vergeten. Deze potten vragen om planten die meerdere jaren bloeien. Zodat je ernaar kunt blijven kijken en je elk jaar weer iets nieuws kunt ontdekken. De potten zijn vrij opvallend en doen het ook goed met minder opvallende planten. Wat dacht je van een maagdenpalm, purperklokje of zonnehoed? Wil je de schelpenpotten echt laten stralen, dan hou je de rest van je tuin wat rustiger. Met potten van cement bijvoorbeeld of met polystone. Mag jouw tuin of balkon juist lekker knallen? Dan kun je ook gaan voor een combinatie met keramiek. Een luxe uitstraling creëer je door een samenspel te maken van schelp, parelmoer en ceramiek kunststof steen. Een pareltje wordt het met deze schelpen sowieso.

Parelmoer

Luxe en elegantie, laat dat maar over aan onze parelmoeren plantenbakken. Ze zijn gladder dan de schelpenvazen, maar je blijft er dankzij het bijzondere motief toch naar kijken. Ze staan ontzettend goed in een groene tuin met echt gras, maar komen ook mooi tot hun recht op een balkon dat verder alleen van steen is. In beide gevallen vallen ze lekker op. Is dat precies wat je voor ogen hebt bij de aanschaf van je bloembakken, dan zit je met de exemplaren in parelmoer helemaal goed. Je kunt het geheel wat lieflijker maken met een paar zachte, gekleurde bloemen erin. Maar een stoerder geheel krijgt het juist met een boompje of met siergras. Wil je parelmoer graag combineren met iets anders? Bedenk dan waar je graag voor gaat: mag je tuin lekker opvallen, dan kun je kiezen voor een combinatie met keramiek of schelp. Houd jij het liever bij één mooie eyecatcher (dat is dan jouw parelmoeren plantenbak) en houd je de rest rustig? Combineer er dan lustig op los met cement en polystone. Kijk ook naar de verschillende kleuren. Het goudkleurige van het parelmoer doet het goed naast een stoere, lichtgrijze bak van cement. De kleuren van je bloemen en planten zijn dan altijd goed.

Finish > de finishing touch

Waarschijnlijk weet jij al precies wat je mooier vindt: matglanzend of glossy. Maar twijfel je toch nog? Dan maken we je het graag wat gemakkelijker.

Matglanzend

een stoere, urban look creëer je gemakkelijk met robuuste, matglanzende plantenpotten. Ze doen je direct denken aan grote, stadse gebouwen en misstaan dan ook zeker niet op een balkon of dakterras. Toch kan het juist leuk zijn om deze sfeer na te bootsen als je buiten de stad woont. Kijk vooral ook naar jouw eigen interieur. Is dat overwegend stoer en zonder tierelantijntjes? Dan is de kans groot dat een urban look je ook bevalt in de tuin.

Glossy

een luxe, opvallende sfeer creëer je in de tuin met onze glossy plantenbakken. Heb jij weinig groen in de tuin, omdat je bijvoorbeeld geen (kunst)gras hebt? Dan vind je het misschien juist fijn om ook een wat opvallendere touch aan te brengen. De glossy plantenbakken maken het je gemakkelijk. Heb je maar weinig ruimte voor bloembakken omdat je bijvoorbeeld alleen een balkon hebt, dan doet een combi van glanzende bakken het ook goed. Hierdoor is de ruimte gelijk aangekleed en zet je met weinig materiaal een goede toon.

Natuurlijk hóéf je niet te kiezen: een combinatie van glossy én matglanzende bakken zorgt voor een fijne variatie in elke tuin of op elk balkon en dakterras.