RECHTHOEKIGE PLANTENBAK VOOR BUITEN

Zoek je een hoge bloempot of rechthoekige plantenbak voor buiten > De nieuwste TREND

De keuze voor je plantenbakken hangt van een heleboel dingen af. Waarvoor gebruik je ze, hoe groot is je tuin, welke planten zet je erin? Bekijk hier op een rijtje welke keuzes er zijn, zo wordt beslissen een stuk makkelijker!

Verschillende hoekjes creëren met plantenbakken

Heb jij een grote tuin waar én de kinderen moeten spelen én groente verbouwd wordt én je lekker wilt kunnen zitten op het terras? Dan is het handig om verschillende hoekjes te creëren. Plantenbakken voor buiten kunnen de verschillende hoekjes zelfs voor jou organiseren. Zo kun je ervoor kiezen om ter afscherming van de moestuin, rechthoekige plantenbakken neer te zetten waarin je de kruiden verbouwt. Het is een duidelijke omheining van je moestuin waarin je ook nog eens handig gebruik maakt van de ruimte. Bovendien hoef je zo niet helemaal de moestuin in om een paar takjes basilicum te plukken als je een beetje pesto voor bij de pasta wilt maken. Moestuin, check.

Om een lekker speelhoekje voor de kinderen te creëren, kun je ook lage, rechthoekige plantenbakken gebruiken. Zo kun je er nog nét overheen kijken om een oogje in het zeil te houden. Wel handig om rekening mee te houden: wat zet je ín de bakken? In elk geval geen prikkende planten, zoals cactussen, of kwetsbare bloemen. Die overleven het vast niet lang naast de ‘kinderkamer’ buiten. Zorg voor stevige, laagblijvende planten die niet giftig zijn voor je kids en je hebt de perfecte afscheiding gevonden. Kinderplek: check.

Om het terras af te schermen kies je juist voor hoge plantenbakken. Maak een rijtje met opvallende planten erin en kies hier ook juist voor de planten die wat kwetsbaarder zijn. Grote kans dat ze het hier het langst volhouden aangezien jij er op het terras met je neus bovenop zit. Dankzij de hoge plantenbakken en opvallende planten weet het hele gezin: tot hier met het glas – de ene kant op – en tot hier met de bal – de andere kant op. Zo blijft het terras precies waarvoor het bedoeld is: ontspannen in de zon of onder de parasol met een lekker drankje erbij. Terras: check.

 

Plantenbakken op het terras of balkon

Heb je een relatief kleine ruimte zoals op een dakterras of op een balkon? Dan is het handig om voor dezelfde vorm bakken te gaan en die op een rij te zetten langs de rand op de grond of op de (brede) balustrade. Je kunt het terras ruimtelijker maken door te combineren met planten in verschillende hoogtes. Ook als je kunstgras hebt, geef je het geheel een wat natuurlijkere look door te werken met plantenbakken vol natuurlijk groen. Op deze manier lijkt je dakterras al snel veel meer op een tuin en heb je écht het gevoel dat je buiten kunt leven net als in een tuin. Buiten eten, buiten lezen, buiten zitten tot de zon ondergaat, waarom zou je het niet doen op je dakterras?

Heb je een balkon, denk er dan ook aan wat voor planten je in de potten zet. Valt er veel zon op je balkon, dan kun je gerust voor zonaanbidders gaan, maar ga liever voor vetplanten en cactussen als ze het grootste gedeelte van de tijd in de schaduw staan. Ook leuk: plant in plaats van een plant of boompje eens gras of kruiden in je plantenbak. De laaggroei zorgt voor overzicht op je balkon of terras en eet je buiten, dan krijg je van dat kleine veldje vanzelf het gevoel van dat je aan het picknicken bent op een fijne open plek.

Verschillende vormen combineren

Heb je juist veel ruimte, neem die dan ook. Dit kun je doen door erop los te combineren met verschillende materialen en vormen. Maak langs de schutting bijvoorbeeld een altaartje van verschillende plantenbakken en planten. Begin aan de achterkant met een hoge pot en een hoge plant en werk zo naar voren door steeds een beetje lager te gaan. Ook leuk: draai een vierkante pot eens een kwartslag en je hebt gelijk een heel ander gevoel bij de vorm. Zet tussen je altaartje ook kleine tafeltjes waarop je de lage potten zet met planten die eruit hangen. Op de grond komen dan de laagste potten met kleine planten, boompjes of kruiden erin. Op de tafel staan lage, ronde potten het leukst, en op de grond juist weer lage vierkante potten. Zo’n mooi altaartje verveelt nooit.

In een grote tuin kun je ook kiezen om twee dezelfde composities te plaatsen aan weerszijden van de tuin. Of je kunt in verschillende hoekjes verschillende altaartjes kwijt. Een andere manier die je kunt toepassen is elk altaar zijn eigen seizoen te geven. Plant in het ene alleen winterplanten en –bloemen, in het volgende planten die in de lente tot bloei komen enzovoorts. Zo word jij elk seizoen weer verrast door andere bloemen en planten en blijf je het hele jaar rond blij met je tuin.

Wist je trouwens dat vormen ieder een eigen betekenis hebben? Zo staat rond voor het oneindige. Het is een vorm die oneindig energie geeft. In je tuin zorgt dit bijvoorbeeld voor een speels effect. Rechthoekig is juist heel krachtig en solide. Een rechthoekige vorm in je tuin geeft een veilig gevoel. Vierkant staat voor stabiliteit en gelijkheid. Het geeft veel rust als je vooral vierkante vormen op je balkon of tuin gebruikt. En ten slotte staan ovale vormen voor plezier en zachtheid. Zet op tafel bijvoorbeeld een ovalen, lage plantenbak met zachte plantjes. Die geven je een liefdevol en gelukkig gevoel.

Verschillende materialen combineren

Waarom zou je het houden bij een materiaal als je ook kunt combineren? Wees vooral niet bang om ‘gek’ te doen. Een goede manier om verschillende materialen in plantenbakken te combineren is te kijken naar kleur. Kies een kleurtoon en bekijk welke materialen we allemaal hebben in die kleur. Juist een combinatie van verschillende materialen in een kleur zorgen ervoor dat je een luxe gevoel krijgt bij de bakken.

De omvangrijkheid van de materialen maken het geheel spannend en dat wil je creëren in de tuin. Vind je het toch een beetje te spannend? Houd er dan ook rekening mee dat de planten die je erin zet veel doen voor de sfeer. Zijn die allemaal verschillend en weelderig, dan heb je al snel een ratjetoe in de tuin. Kies je juist verschillende planten en boompjes die wel wat op elkaar lijken qua kleur en structuur (vraag in het tuincentrum ook naar hoe hoog ze worden – het liefst hebben ze uiteindelijk ook ongeveer dezelfde hoogte). Op deze manier zit er al veel meer structuur in je tuin en dat geeft weer een rustiger gevoel.

Een andere reden om te kiezen voor verschillende materialen is als je bijvoorbeeld geen groene vingers hebt. Kies dan voor een plantensoort die je hetzelfde moet behandelen (vraag advies in het tuincentrum). Natuurlijk kan het met maar één soort een beetje saai ogen, maar niet als je kiest voor verschillende materialen en kleuren voor de plantenbakken. Het leuke is dat de bakken dan juist extra in het oog springen. Ga daar in dat geval dus ook helemaal mee los, je tuin (en jij!) verdient het.

Hoge plantenbakken of lage plantenbakken?

Met de hoogte van de plantenbakken kun je eindeloos spelen. Het hangt er helemaal vanaf wat je wilt bereiken. Je tuin (of balkon) kan een afspiegeling van je eigen karakter zijn en als je het op die manier benadert, wordt je tuin ook helemaal eigen. Ben je bijvoorbeeld een beetje chaotisch, dan is het leuk om ook in je tuin een georganiseerde chaos te creëren. Dat doe je bijvoorbeeld door veel verschillende plantjes in één pot te planten (let op, ze moeten wel bij elkaar passen, dus laat je hierover adviseren). Dat ziet er al gauw heel gezellig uit, en doordat je alles in één pot hebt, is het toch overzichtelijk en goed toepasbaar op een kleine ruimte. Heb je juist heel veel ruimte, dan is het ook leuk om verschillende hoogtes in plantenbakken te kiezen. In de lage plant je juist de hoge planten, en in de hoge bakken plant je dan de lage planten. Zo komt jouw tuin over als een klein bos vol verschillende planten en bomen. Een soort micro-oerwoudje dus.

Ben jij een wat georganiseerder persoon? Dan is het heel leuk om ook in jouw plantenbakken en planten wat orde te scheppen. Dat doe je bijvoorbeeld door de bakken van hoog naar laag neer te zetten, en planten idem te ordenen. Ook allemaal dezelfde potten kunnen dan een mooi statement zijn. Wil je in je tuin een rustpunt creëren? Dan kun je er ook voor kiezen om allemaal kleine potten en planten aan de zijkant te plaatsen en één grote eyecatcher op een opvallende plek neer te zetten. Het is dan heel duidelijk waar je je oog op moet laten rusten als je de tuin in kijkt. Het geeft ook kracht aan je tuin. Net als wanneer jij laat zien dat je niet met je laat sollen. 

Kleurtrends

Ben jij in je interieur altijd bezig met de laatste trends, dan wil je ook in je tuin rekening houden met de kleurtrends. En uiteraard helpen wij je daar graag mee. Onze plantenbakken kunnen alle kleuren aan en dat vinden we ook belangrijk. Met de ingetogen kleuren als grijs, bruin, wit en beige in mooie, solide materialen zit je elke zomer weer goed met je bloemen. En laat daar nou precies de mogelijkheid in variatie in zitten.

Zacht, maar krachtig

Deze zomer zijn pastelkleuren helemaal on trend. Ze geven je tuin een zachte sfeer. Ga voor zachtroze, lila en lichtblauwe bloemen en planten. Toch is het niet de bedoeling dat je helemaal in katzwijm valt bij een aanblik aan je tuin. Onze krachtige, stoere, tijdloze plantenbakken zorgen juist voor de krachtige, finishing touch die het contrast brengen met de pastelkleuren.

Grote bloempot - Parelmoer Vaas
Grote plantenbakken - Parelmoer Vaas

Natuurlijk wild

In aanvulling op de nog steeds doorzettende, duurzame trend, zie je ook steeds meer natuurlijke kleuren en materialen in de tuin. Een urban jungle op het terras of op het balkon, of wild groen in de natuurlijk georiënteerde tuin. Onze plantenbakken dringen zich qua kleur niet op, waardoor jouw kleine jungle compleet tot z’n recht komt.

Stoere kruiden

Niet alleen bloemen en planten, ook groene kruiden doen het heel goed in de tuin van nu. Onze plantenbakken zijn van zichzelf al heel stoer en krachtig en een eetbaar kruid erop doet deze look alleen maar versterken. En eerlijk is eerlijk: je voelt je de koning te rijk als je tijdens het koken voor een vriendendinertje even naar buiten moet glippen om dat kruid te kortwieken. Dat doet namelijk niet iedereen je na. Laat ze hun ogen uitkijken en ga voor stoer groen.

Combi van groen en grijs

Ook in de steden zijn we steeds meer op zoek naar groen. Om dat haalbaar te maken op een kleine ruimte zijn plantenbakken de ultieme oplossing en komend jaar wordt dat nog veel zichtbaarder. Steeds meer balkonnetjes in de stad veranderen in een groene oase en kleine tuintjes worden weer optimaal gebruikt. Vanwege het onderhoud kiezen nog maar weinig mensen voor echt gras. Het groen zit ‘m dus in de plantenbakken. Een rij groene planten, kleurige bloemen of frisse kruiden in grijze bakken waarbij het liefst wordt gecombineerd met verschillende hoogtes. Dat zorgt voor een fijne variatie en een spannend sfeertje op een kleine oppervlakte.

Maak van jouw tuin, balkon of (dak)terras de ultieme plek om tot rust te komen, te spelen en te verbouwen met onze hoge en lage plantenbakken. Doe het door af te schermen met verschillende hoogtes, door verschillende materialen of kleuren te combineren, kijk goed naar de vormen die je zoekt en ga op ontdekkingstocht door je eigen tuin en ervaar welke hoekjes jij wilt creëren. Zo wordt jouw tuin een weerspiegeling van jezelf en voel jij je op en top lekker in jouw eigen ‘buiten’. Want buiten leven, dat wil je toch eigenlijk het liefst het hele jaar door? Kijk vooral nog even rond in ons hele assortiment.