KUNST BONSAI BOOM SCHAAL & POTTEN KOPEN

Kunst bonsai boom schaal & potten kopen – 50 bonsaiboom ideeën!

Direct te herkennen in al zijn varianten en soorten, de elegante Japanse Bonsaiboom. Ook wij zijn er dol op. Meerdere vlakkende lagen boven elkaar gestapeld op een dikke stevige stam. Een miniatuurboom in een prachtige bloempot of Bonsai schaal. Met zijn warme uitstraling doen ze wat in je huis, deze specifieke oosterse stijl in bijna sobere groene bomen.

Bonsaibomen worden gekweekt en komen in vorm door het snoeien en enten, een speciale techniek die je niet zomaar onder de knie krijgt. Daarom kopen we soms liever een bonsai boom die door een professional gekweekt is tot een volgroeide boom, hoe klein of groot de bonsai ook is. Koop je een bonsai dan koop je niet één soort. Je koopt slechts de bonsai stijl. En het soort boom, dat is zeer divers. Ook als je een bonsai kunstboom koopt.

Bonsaiboom schalen en sierpotten

Bonsaibomen in huis krijgen bij ons een mooie plek. Het is geen alledaagse plant. Niet qua uitstraling, niet qua energie en zeker niet qua liefde en verzorging. Je bent hier omdat je waarschijnlijk een mooie pot of of schaal zoekt voor je bonsai boom. Of misschien zoek je een mooie kunst bonsai boom. We hopen dat we je kunnen helpen een keuze te maken die past bij jouw boom en bij de inrichting van je huis. Eerst geven we je een kleine achtergrond van de bonsaiboom om ze een beetje beter te leren kennen en te begrijpen.

Welke bonsaiboom soorten zijn er?

In Japan gebruiken ze eigenlijk alleen winterharde plantensoorten voor het kweken van bonsaibomen. Dat is de traditie. Misschien verbaasd het je wel dat veel veel inheemse soorten die in traditie gekweekt worden tot bonsaiboom buiten Japan niet voorkomen in de vrije natuur. Maar dat is slechts traditie want je kunt bijna elke plant met houtachtige stam kweken in de pot en vormen tot bonsai. Mensen begonnen met experimenteren.

De bekendste bonsaiboompjes die je hier kunt kopen

Eerst met typen planten met kleine bladeren en korte naalden. Een bonsai boom kweken is een duurzaam maar tijdrovend klusje en laatstgenoemde typen zagen er eerder uit als volgroeide bonsaibomen.

Veel voorkomende soorten die je vaak tegenkomt als bonsaiboom zijn onder andere:

  1. Esdoorn

    De kleinbladige esdoorn en de Japanse esdoorn hebben de look en feel van de grootbladige esdoorn

  2. Jeneverbes

    Geschikt als bonsai boom waarvan je de bast kunt verwijderen of zelfs bleken

  3. Iepen

    Een soort met dunne takken die je relatief eenvoudig kunt vormen

  4. Wilgen

    Ook eenvoudig te vormen vanwege zijn dunne takken

De bonsai kunstboom is bijna niet van echt te onderscheiden

Eigenlijk wil iedereen het liefst een echte bonsaiboom. Maar soms kan het helaas niet. Als de plek in de kamer te donker is bijvoorbeeld. Of wanneer regelmatig water geven lastig wordt omdat je bijvoorbeeld met regelmaat in het buitenland verblijft. Vroeger konden kunstbomen qua look de echte niet evenaren.

Tegenwoordig is de techniek van kunstplanten en bomen geweldig vooruit gegaan. Zo hebben veel kunstbomen een echte houten stam en blad van zijde. Wij zoeken de pareltjes eruit die nèt écht lijken! Onze kunst bonsai bomen assortiment is veruit favoriet van alle kunstbomen die we aanbieden. Maar welk type kies je dan? En wil je toch een echte overwegen, lees dan even verder. 

Een heerlijke serene energie voor rust en kalmte

Geen plant, boom of bloem is huis straalt zoveel rust uit als de bonsai. Hoe komt dat toch dat wij dit voelen, waar is dit ontstaan? De techniek voor het opknopen, enten en snoeien dat de bonsai boom maakt tot wat hij heeft zich ontwikkeld vanuit het zen-boeddhisme. Eerlijk waar, ook wij hebben internet even moeten raadplegen om te achterhalen hoe we deze boeddhisme het beste konden omschrijven.

Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op meditatie, een manier om inzicht te krijgen in je eigen ware aard en je helpt naar een leven vol innerlijke vrijheid. En ruimte. De bonsai staat hier symbool voor. En omdat wij hem daarmee associëren doet een bonsaiboom mentaal goed voor ons. Dat is nog meer betekenis, naast dat het een  waarmee we een prachtboom in huis plaatsen.

De juiste plantenpot of bonsai schaal kiezen

Genoeg over de achtergrond, je bent hier immers voor een mooie schaal, of pot. De kleine bomen hebben een flinke kluit die breeduit en ondiep wortelt. Een brede lage maar grote bloempot is het meest geschikt. En staat ook het mooist. De lagen van een bonsai boom worden zo gekweekt dat de boom vaak breder is dan hoog. In een lage brede pot of schaal komt dat perfect uit. De sierpotten zijn klassiek van keramiek met mooie glazuur laag. Zelfs in modellen uit 1800 zijn gemaakt van keramiek in terra tinten.

Met de specifieke bonsai modellen in ons assortiment wilden we de klassieke look en feel eren en daarom kozen we voor klassieke vormen in aardewerk met luxe glazuurlaag. Natuurlijk hebben we ook een hoop potten en bakken in ons assortiment die prima kunnen dienen als sierpot voor de bonsai. Geen traditionele potten of schalen, wel bijzondere materialen en kleuren die de bonsai complementeren.

Welke modellen schalen en potten zijn er?

Klassieke bonsai schaal

De klassieke schaal of pot is laag, breed en met zachte vormen. Het model is van keramiek, met een glazuurlaag in glans of zijdeglans.

Moderne bonsai schaal

De moderne schaal of sierpot is ook laag en breed maar heeft een strakkere vorm. Het materiaal is van moderne schalen kan keramiek zijn maar ook beton. Dat betekent dat de uitvoering van de schalen in het mat kunnen zijn, of in zijdeglans. Hoogglans zie je alleen in keramiek terug of in design schalen.

Design schalen

Design sierpotten en schalen voor de bonsai kunnen zowel van keramiek zijn, beton of kunststof. En die laatste groep is behoorlijk in aantocht. Kunststof is namelijk ideaal in huis. Ze zijn van gewicht een stuk lichter, kunnen gegoten worden in allerlei maten, vormen en kleuren en kunnen divers afgewerkt worden. Alleen kunststof potterie kan 100% waterdichtheid garanderen door beheersing van het productieproces.

De kleur van je bonsai schaal of bloempot kiezen?

Klassiek zijn bonsai sierpotten of schalen in natuurlijke terra kleuren. Diverse roodtinten, sober groen of blauw, aarde zwart of koper. In ons assortiment hebben we enkele heldere kleuren toegevoegd van het klassieke model. Oceaan blauw, goud, wit en cement. Dezelfde luxe uitstraling maar wel in een tint van nu!

Moderne schalen zijn van nieuwe materialen gemaakt en hebben soms bijzondere afwerkingen. Bijvoorbeeld kunststof schalen met metallic afwerking, of een hoogglans laag. En denk bijvoorbeeld aan goud, zilver, rosé goud of glossy white. Ontzettend gave kleuren, écht vernieuwend en de tijd vooruit.

Een prachtige manier om oud en nieuw ontwerp met elkaar te verbinden. Doe je dat goed, dan klopt het. Dat doe je vooral door een mooie balans tussen de oud en nieuw te nemen. Bijvoorbeeld een traditionele bonsai sierpot van vorm in een bijzondere nieuwe kleur.

Of andersom. Een traditionele kleur in een ontwerp van nu. Een strak ontwerp van een betonnen schaal is daar een voorbeeld van. Een zeer traditionele klassieke boom gemixt met design stijlen van nu. Het kan! Het doet iets in je interieur. Je brengt een stukje geschiedenis in huis.

Hoe kun je je bonsai stijlen in huis?

Een bonsai valt op, vraagt haast bijna aandacht. Heb je meerdere planten in huis, zal de bonsai opvallen. Je kunt ervoor kiezen om die aandacht ook te geven door hem solo in de ruimte te plaatsen, of op een verhoging of pilaar. Zo krijg je hoogte en diepte in je huis. Bonsaibomen houden van een lichte plek. Een natuurlijke manier om de spotlight op te zoeken. Ze groeien naar het licht, dus bonsaibomen moet je regelmatig een kwartslag draaien. Heb je een specifieke stijl in huis, dan vind je hieronder onze tips.

Landelijke stijl

Je hebt warme rijke natuurlijke kleuren in huis, veel hout en elementen wit. Je hebt wat grotere meubels, stoere afwerking en zachte materialen. Wil je de boom op laten vallen, ga voor een sierpot die eruit springt qua kleur. Een grijze of natuurlijke kleur past heel goed in je inrichting en zorgt dat de bonsai minder opvalt. Houd je van de Riviera stijl, wat dacht je van een hoogglans witte schaal. Wil je chiquer, dan raden we de mat gouden schaal aan. Die staat verrassend mooi bij donkere natuurlijke kleuren en houten meubels. Liever wat opvallend, dan is hoogglans zilver, rosé goud of geelgoud een dikke tip!

Moderne stijl

Je hebt aardig wat neutrale kleuren in huis zoals grijs, wit, hout en zwart. Misschien wel wat stalen elementen gecombineerd in tafelpoten of deuren. Lichte muren, grijze of laminaatvloer. Wat stoerdere uitstraling met robuuste meubels. Moderne keuken met hoogglans kasten. Wil je meer warmte in huis brengen met de bonsai, ga dan voor een stoere robuuste pot met matte afwerking of elegante schaal van keramiek. Net wat minder koel. De hoogglans pot brengt dan misschien een minder warme uitstraling in huis, hij past wel perfect bij je stijl. Wit, groen en hout staat prachtig. En het blijft een beauty.

Strak en design

Elegante meubelen, en diverse afwerkingen en materialen die samen kloppen in het geheel. Zowel rijke houtsoorten, marmer en hoogglans, samen maken ze een verfijnd design. Qua kleur, materiaal en afwerking passen meeste schalen of sierpotten in een strak interieur.

Heb je notenhout of kersenhout in huis, dan past daar de dieprode keramiek schaal erg mooi bij. Ook de metallic zwarte variant combineert prachtig.  Betonnen schalen kunnen naast slanke meubelen te ‘zwaar’ ogen. Voor de kunststof varianten met brede lijst geldt dit niet.

Een Japanse tuin aanleggen

Zal ik wat nog even wat schokkends mededelen? Van ‘nature’ is een bonsaiboompje niet eens specifiek bedoeld en geschikt voor binnen. Het binnenklimaat is vaak te droog en te warm voor de meeste bonsai en het blijven natuurlijk bomen. Bomen hebben behoefte aan een winterrust en een koudere periode, zo gaat hun cyclus nu eenmaal.

Wil je een bonsai binnen houden dan kan je het beste kiezen voor een echt subtropische binnensoort zoals de Ficus, Gardenia of Carmona. Deze kunnen wel aarden in een binnenklimaat. Sommige winterharde buitensoorten als de Jeneverbes kan je ook binnen houden, maar dit vraagt wel wat extra aandacht en bonsai kennis.

Hoe plant je de bonsai?

Een bonsaischaal is niet alleen karakteristiek qua uitstraling, maar de vorm heeft ook wel degelijk een doel. De pot is dusdanig van vorm dat het de groei van je miniboom beperkt. Het helpt je dus eigenlijk in je bonsai proces!

Een bonsaiboompje buiten

Je plant het boompje zo dat er net voldoende aarde over de wortels ligt. Als er te weinig grond over de wortels ligt kan hij geen water opnemen en dat zal je mooie boom het niet lang volhouden. Het is ook belangrijk dat er gaten in de bodem zitten om eventueel overtollig water af te voeren wanneer je je boompje buiten plaatst. Zitten deze er niet in kan je ze er voorzichtig zelf in boren.

Binnen in huis een bonsaiboompje

Veel klassieke keramieken bonsaischalen hebben al afwateringsgaten in de bodem. Wanneer je de bonsaiboom binnen plaatst kun je een binnenvaas gebruiken om de bonsaischaal waterdicht te maken. Zorg voor een ruime laag hydrokorrels om de afwatering te perfectioneren. Vul de pot of schaal gerust 1/3 met hydrokorrels.

Het voorkomt wortelrot en zorgt dat de wortels heel goed kunnen vertakken. Wanneer je water geeft nemen de korrels het water op zodat de bonsai nooit met zijn voetjes in het water staat. En als het droog is kan de bonsai juist water uit de kleikorrels halen. Perfect dus!

Een laatste tip

Als je een kant en klare bonsai koopt kijk dan goed naar de verhouding ten opzichte van de bonsaischaal. Een te grote pot laat je boompje en daarmee meteen de hele bonsailook verdwijnen, een te kleine pot zal niet werken qua verzorging. Uiterlijk en grote van de pot en de bonsai moeten elkaar aanvullen in praktische zin en in de unieke uitstraling.

Verzorgen van je bonsaiboom

Stel, je hebt een dot van een bonsai uitgekozen mét bijpassende schaal en zoekt verliefd in huis naar een plekje voor je nieuwe aanwinst. De verzorging van een bonsai telt best nauw. Binnenshuis is de natuurlijke lichtinval vaak minimaal terwijl een bonsai dit wel nodig heeft. Zoek dus een zo licht mogelijke plek. Echte bonsaifans werken soms met kunstdaglicht, dit zou je dus nog kunnen overwegen.

Je bonsai staat echter liever niet graag dicht bij een warmtebron. Hier is de lucht vaak te droog en de warmte zelf is ook niet optimaal. Niet in de buurt van een radiator, of op een vloer met vloerverwarming of andere kunstmatige warmtebron dus. Ook houdt de bonsai van een hoge luchtvochtigheid. Je kan een handje helpen door een laagje water in een onderschaal te gieten of je plant zo nu en dan een verfrissende douche te gunnen met een plantenspuit.

Zet ook zo nu en dan je raam op een kiertje. Dat is niet alleen gezond voor jezelf, ook je bonsai houdt van een gezonde teug buitenlucht.

Hoeveel water geef je je bonsaiboom?

Wij houden een standaard van één keer per week aan, het liefst op een vaste dag. Maar let op, met alle vloerverwarming in onze huizen en de lage bonsaischalen geef je in de winter wanneer we de verwarming aan hebben extra water. En dus niet bij warm weer in de zomer. Dat voelt soms lastig want in de zomer is het toch warm? Maar de warme vloer van vloerverwarming verdampt het water bij de wortels in de schaal sneller!

Ga qua water geven goed op je gevoel af. Niet elk type bonsai heeft evenveel water nodig. Leer je bonsaisoort kennen en bekijk en voel wanneer er water nodig is. Voelt de aarde 10 cm onder het oppervlak droog? Dan geef je een scheut totdat de wortelkluit goed nat is. Je leert gaandeweg wel wanneer en hoeveel er nodig is voor jouw bonsai.

Moet je een bonsaiboom bemesten?

In het groeiseizoen moet er ook bemest worden. Het groeiseizoen loopt van de vroege lente tot midden herfst. Doordat er weinig aarde in de pot aanwezig is, zijn er ook vrij weinig voedingsstoffen aanwezig vandaar dat wij deze regelmatig moeten aanvullen. Ook met mest kan je de groei een beetje stimuleren of juist remmen. Er is speciale bonsaiboompjes meststof te koop in vaste en vloerbare vorm welke je aan het water toevoegt. Teveel bemesten is uiteraard ook niet goed lees dus goed de instructies op je pak plantenvoeding. 

Bonsai leren snoeien

Het ziet er altijd zo sereen en rustgevend uit. Mensen die vol overgave en geduld hun bonsai snoeien. Dit kan je zelf ook leren! Er zijn twee soorten snoei. De onderhoudssnoei voor het onderhouden verfijnen van je bonsai en structuursnoei waarbij wat ingrijpender wordt gesnoeid om de bekende bonsaivorm te manipuleren. Bomen hebben een natuurlijk behoefte om de hoogte in te groeien omdat daar de meeste zonlicht te halen valt wat ze nodig hebben voor hun fotosynthese proces. Bij een bonsai onderbreek je die groei. Door juist te snoeien dwing je de groei meer naar de zij- en onderkant. 

Structuursnoei

Bij structuursnoei haal je vooral de grotere takken weg. Dit kan best lastig zijn want wat je er eenmaal afhaalt groeit niet meer aan en het vergt wat inzicht om te voorspellen hoe de groei verder zal verlopen. Het verschilt per bonsai wanneer de juiste tijd is om deze snoei uit te voeren, maar dit zal liggen tussen de lente en de herfst. Het fijne is dat je ook een beetje je eigen creativiteit hierop mag loslaten. Er zijn wel wat simpele tips om de juiste bonsai in vorm te verkrijgen. Zo kan je beter niet teveel blad verwijderen en ook met hele dikke takken moet je uitkijken voor littekens die je kan overhouden van het verwijderen van de tak, hoewel je dikke takken die moeilijk om te vormen of te geleiden zijn beter weghalen.

Dit kan met een speciaal tangetje om de wond zo klein mogelijk te houden en ook kan je er eventueel speciale bonsai wondpasta op smeren om infecties te voorkomen en de boom snelle helpen te genezen. Groeien er aan het boompje aan beide zijden een tak, dan is het goed om daar een van te verwijderen. Het is best een klusje dat inzicht en kennis vraagt. 

Bonsai snoeien voor onderhoud

Om de vorm van je bonsai te behouden moet je regelmatig de groei uit de buitenkant en de bovenkant van je boompje bijknippen. Zo dwing je de boom om gelijkmatiger te groeien en dichter loof te ontwikkelen. Daar gaat je boompje er een stuk beter van uitzien! Er zijn daarvoor speciale bonsaischaartjes te krijgen. Het onderhoudssnoeien is minder rigoureus voor het boompje en kan daardoor gedurende het hele groeiseizoen plaatsvinden.

Wil je meer en dieper kennis maken met het snoeien is het dan ook leuk en raadzaam om een cursus ‘bonsai verzorgen’ te volgen. Deze worden op verschillende plekken in Nederland gegeven. Word je straks een echte bonsai-pro!

De bonsai bedraden

Een andere manier om je boompje te vormen is het begeleiden en omvormen met draden. Door draad op de juiste manier om de takken te wikkelen kan je hem ombuigen en omvormen. Het duurt een paar maanden voordat de takken in deze nieuwe vorm blijven en zolang zal het draad er dus in moeten blijven, dus ook hier is geduld een schone zaak. Je kan niet alle soorten draden gebruiken, maar er zijn wel speciale soorten aluminium en koperdraden. Deze kan je vaak bestellen onder de naam bonsaidraad. 

Zelf leren enten van je bonsaiboom

Ben je al een pro, dan is het misschien leuk om je verder te verdiepen in het enten van de bonsai. Enten is een bijzondere techniek om eventuele vervormingen in je bonsai op te heffen en een stuk moeilijker dan snoeien en bedraden. Door te enten versnel je het herstel en de juiste groeivorm. Dit is echt alleen geschikt voor mensen met jarenlange bonsai ervaring. We leggen de techniek hier globaal uit zodat je in ieder geval wat basiskennis kan opdoen maar raden je aan om hier niet zomaar aan te beginnen.

De charme van de bonsai zit in de traagheid en het geduld van de groei. Het leert ons het leven met bijna een boeddhistische inslag te bekijken. Toch zijn er ervaren bonsai houders die de groei en de vorm willen versnellen. Dit kan door middel van enten. Door te enten voeg je door middel van een speciale snijtechniek nieuwe scheuten toe. Je kan zowel de takken als de wortels enten.

Waarom worden bonsaibomen geënt?

Het doel van enten is niet alleen veranderen van de vorm van het boompje het is ook om te rotting van de stam en takken te voorkomen. Enten kan vanaf ongeveer half maart tot juni. In de basis kerf je heel dun in de bast van de ent en de plek waar de ent moet komen. Daarmee leg je een weefsellaag bloot waar nieuwe cellen gemaakt worden.

Deze weefsellaag noem je cambium. Het is van belang beide weefsellaagjes strak op elkaar vast te zetten. Van daaruit ontstaat er met een beetje geluk een samensmelting van ent en boompje. Door te enten kan je de perfecte bonsai creëren. De laatste tijd is het ook weer meer trend geworden om juist niet te kiezen voor enten en hierdoor minder perfecte maar wel unieke bonsai boompjes te verkrijgen. Voor beide manieren is wat te zeggen. De natuur is vaak al mooi van zichzelf, maar een bonsai enten is een unieke, oude  ambacht.

Hulp bij het aanschaffen van een bonsaiboom of pot?

Of je nu gaat voor een kant en klare bonsai of je zelf de snoeischaar en draad ter hand neemt. Hij is en blijft een bijzonder sfeervolle aanvulling voor je huis die je als vanzelf herinnert om soms even wat gas terug te nemen en het hier en nu te omarmen. Hij vraagt geduld, toewijding en liefde maar geeft enorm veel levensles terug. Everybody needs more bonsai in life!