KERSTBOOMSTANDAARD EN KERSTBOOMMAND

Kerstboomstandaard of kerstboommand uitkiezen en kopen

– Waar moet je op letten?
– Tips om de kluit mooi weg te werken
– En de mooiste exemplaren voor de mooiste kerst om te bekijken

De dagen worden steeds korter, de buitenlucht wordt kouder. De lootjes worden getrokken,en de driegangen recepten worden zorgvuldig uitgezocht. Wanneer we Sint en Piet uitzwaaien is het echt zover, dan mag het weer. We maken ruimte op ons favoriete plekje in huis of misschien wel buiten en dan kan het beginnen: het optuigen van de boom. Wat voor stijl heb jij? Of wissel je zo nu en dan? Ga je voor slingers met ballen en lampjes in allerlei kleuren of ga je voor één tint met bijpassende versiering. Misschien kun je net als ik niet wachten om de kerstsfeer in huis te halen. Misschien heb je de boom zelfs al uitgezocht. En net wanneer je hem op wil gaan tuigen bedenk je je: waar zit ik die kerstboom eigenlijk in?

Een kerstmand?
Een mooie pot?

We hopen je met onderstaande tips op leuke ideeën te brengen voor het uitkiezen van kerstboomstandaard en het decoreren van je boom.

De kerstboom, waar zet je hem neer?

Binnen, buiten, of binnen en buiten? Een grote boom of misschien 2 kleinere, elk in een andere hoek van de kamer. Of misschien verdeeld over de kamers in je huis. Heb je al een plannetje gemaakt? Afhankelijk van de grootte van de boom kun je een geschikte grootte van een type standaard, mand of pot uitkiezen. Hier alvast een idee:

Een grote ruimte

Heb je veel ruimte, ga dan voor een grote boom. Of ga voor twee middelgrote bomen die je elk op een andere plek zet. Bijvoorbeeld één in de woonkamer en één in de eetkamer of keuken. Zo kun je de kerstsfeer overal in huis halen. Het kerstdiner zal aan tafel zijn en het is dan extra leuk als je de boom kunt zien.

Beperkte hoeveelheid ruimte

Heb je niet zoveel ruimte maar wel hoogte, ga dan voor een kleine boom in een hoge pot. Zo valt de boom veel meer op en neemt je kerstboom nauwelijks ruimt op de grond in. Extra makkelijk aan een grote pot, is dat je de boom aan alle kanten eenvoudig kunt versieren. Zo’n grote boom draai je niet zo makkelijk.

Weinig ruimte op de vloer

De kerstboom komt op de kast of op een tafel te staan. Ga voor een mooie opvallende elegantie pot om de boom in te zetten. Vanaf de kluit tot aan de piek geef je sfeer in huis.

Kerstboom zonder kluit, of met kluit?

Wist je dat je veel kerstboom potten van keramiek en kerstmanden van rattan zowel indoop als outdoor kunt zetten? Het leuke daarvan is is dat je je stijl binnen en buiten in elkaar over kunt laten lopen. Wij zullen je altijd aanraden een kerstboom met kluit te kiezen. Dat past prima in een kerstmand of kerstboom pot en de wortels kun je in de aarde zetten. Zo kun je lang genieten van je boom zonder alle naalden al te verliezen voordat het kermis is.

Geef de boom binnen regelmatig wat water binnen. En pas op met vloerverwarming, dat droogt de wortels sneller uit. Mocht het lukken, zet je kerstmand of kerstboom pot iets hoger van de grond af, bijvoorbeeld op een plantentrolley.

Een kerstboomstandaard, een kerstboom in een pot of een kerstboommand, waar moet je op letten?

Outdoor potten zijn voorzien van een opening in de bodem, waardoor het overtollige water weg kan wegvloeien. Indoop potterie heeft geen opening in de bodem. Toch heb je bijna nooit garantie dat indoop potterie 100 waterdicht is. Dat komt omdat veel potten zoals keramiek handgemaakt worden. Manden worden handgevlochten. Zelfs bij machinaal geproduceerde potten is het lastig op 100% oneffenheid uit te sluiten zoals klei, steen, beton en cement. Sommige kunststoffen zijn wel waterdicht en daarom adviseren we altijd een waterdichte binnenpot van kunststof te gebruiken om je vloer te beschermen.

Hieronder vind je een aantal ideeën hoe je je kerstboom zowel binnen als buiten kan neerzetten. 

De klassieke natuurlijke kerstboommand

Een gevlochten mand, met een warme uitstraling. De klassieke kerstmand zoals we hem graag zien. Vaak gemaakt van rotan of rattan. Of van gevlochten wilgentakken. Rattan en rotan, hoe zit dat nou precies? Rattan is een mooiere en sterkere kwaliteit en tegelijkertijd flexibeler dan rotan. Ideaal om juist duurzame manden van te maken, ze gaan een stuk langer mee dan rotanmanden.

Het verschil tussen rattan en Rotan is dat rattan veel lager bij de grond groeit. Beide zijn afkomstig van de rotan palm. De kwaliteit van rattan is een stuk beter omdat dit bestaat uit fijnere stengels die veel sterker en flexibeler zijn. De rattan manden zijn dik geweven en hebben een luxe uiterlijk.

De kerstmand voor binnen en buiten

De grote rattanmand is perfect om een kerstboom in te plaatsen, hij is voorzien van een kunststof beschermlaag aan de binnenkant waardoor je de boom er met kluit in kan zetten. Toch is het slim om in je rattanmand een flexibele kunststof binnenbak te plaatsen om je vloer te beschermen tegen water. Met een kunststof binnenvaas heb je echt garantie dat je kerstmand waterdicht is. De mand is zowel voor buiten als binnen te gebruiken.

BEKIJK CLASS MAND

BEKIJK CLASS MAND

BEKIJK CORBIS MAND

BEKIJK CORBIS MAND

Je kan in de grootte en de hoogte van de rattan mand ook nog variëren. Je hebt fijngewreven manden en grofgeweien manden. Met of zonder handvaten. En in diverse vormen. Een hoof keuzes, naar welk type gaat jouw voorkeur uit?

Is kerst geweest en ben je klaar om de boom af te tuigen? Ruim de mand dan niet op zolder op want hier kun je ontzettend veel leuke andere planten en bloemen in zetten. Onze manden kun je zowel binnen in huis als buiten in de tuin plaatsen. Het gebruik van een rattan mand is dus echt duurzaam. Kies er bijvoorbeeld voor om er hortensia’s in te zetten. Of ga voor een paars tintje en zet hem vol met lavendel. Wil je al vroeg in het voorjaar genieten, beplant hem dan met bloembollen. Met een mand van rattan is er genoeg keus!

Keramiek aardewerk als kerstboom pot met een metallic glazuur

Als je alles uit de kast wil halen en kiest voor een luxe ogend design, kies dan voor keramiek aardewerk. De geglazuurde potten hebben een luxe uitstraling en laten de kerstboom volledig tot zijn recht komen. Als een pot geglazuurd is betekend dat, dat hij is omringt door een glanslaag die de pot minder poreus maakt. Om potten te glazuren hebben ze een speciale behandeling nodig. Keramieken potten zijn zowel voor binnen als buiten te gebruiken.

Je kunt natuurlijk voor mooi aardewerk gaan dat goed past bij je vloer. In een mooie natuurlijke kleur of neutrale kleur zoals een grijstint of zwarttint. Wil je dat je pot een echte kerstsfeertje heeft, kies dan een pot met wat meer sparkle. Bijvoorbeeld een luxe rode pot van keramiek. De zijde glans in combinatie met het luxe rood geeft echt een kerst gevoel onder het dennen groen. Er is nog een kleur die perfect past bij dennen groen en dat is brons! De metallic luxe shine maakt dit type tot een van de best verkochte designs in onze webshop

BEKIJK CASSIUS BLOEMPOT

BEKIJK CASSIUS BLOEMPOT

BEKIJK CASSIUS BLOEMPOT

BEKIJK CASSIUS BLOEMPOT

Zware kwaliteit en luxe glazuur uitstraling

Keramiek is duurzaam, sterk van gewicht en kan tegen de vorst. Perfect voor een kerstboom indoop en outdoor. Keramieken potten zijn ook goed voor buiten te gebruiken. Ze zijn namelijk wintervast! Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat deze potten door de vorst zullen beschadigen.  

Als je een keramieken pot voor binnen wil gebruiken, dan is dit eigenlijk voor zowel een klein als een grote maat boom, goed geschikt. Zet voordat je het gaat gebruiken, een waterdichte binnenbak in de pot. De keramieken potten zijn namelijk voorzien van een gat in de onderkant. Dit is ervoor bedoelt om af te wateren als de pot voor buiten wordt gebruikt. Als je de kluit water wil gaan geven, zit je met een waterdichte binnenbak dus wel goed. 

Go gold, go silver met design shine

De glanzende potten van Pottery Pots zijn al een cadeautje op zich! De potten zijn voorzien van een glossy glans, waardoor ze stralen. Deze potten zijn zowel in een moderne inrichting te combineren, waarbij je de potten volledig met de elementen van je kamer laat samengaan. Maar het kan ook worden gebruikt als een tegenhanger van andere elementen in je kamer. Als je hiervoor kiest, is de pot een echte eyecatcher. Het eist de volledige aandacht op. 

De potten zijn verkrijgbaar in drie unieke kleuren. Glanzend goud, platinum zilver en platinum rosé.  De kleur die je kiest voor deze pot is helemaal afhankelijk van wat je zelf mooi vind. Je kan de kleur van de pot ook afstemmen op de kleur van de versiering die je in je boom hebt. Zo vormt het één geheel. De potten zijn alleen voor binnen te gebruiken.

De beste opties om je kluit weg te werken binnen in huis

Soms proberen we de onderkant van de kerstboom wat te verbloemen omdat we niet zo goed weten hoe we het daar gezellig kunnen maken rondom de kluit. Zeker wanneer je een middelgrote boom hebt die je wat hoger plaatst. Zet je je kerstboom in een mooie pot dan heb je dat probleem direct opgelost. Dan wordt het plekje waar al die cadeautjes onder de boom komen te staan heel sfeervol.

BEKIJK AURUM BLOEMPOT

BEKIJK AURUM BLOEMPOT

BEKIJK MAXIM BOWL

BEKIJK MAXIM BOWL

Hou jij meer van glitter en glamour? Of hoogglans? Dan hebben we wat pareltjes waarin je je kerstboom kunt zetten. Hoe klinkt mat goud met sparkle finish? Of hoogglans wit met bladzilver, of bladgoud?Door de combinatie van wit en zilver of goud met een gebroken patroon hou je het erg speels. Ook deze potten zijn na de kerst goed te gebruiken voor binnen, om andere planten in te zetten. 

BEKIJK LUNA POT

BEKIJK LUNA POT

Speciale kerstboomstandaarden

 Ga je voor een middelgrote boom die je wat hoger wil plaatsen, heb je al eens gekeken naar een hoge vaas of pot? Dan komt je boom perfect tot zijn recht zonder dat je op zoek hoeft naar een tafeltje. Bovendien kunnen alle cadeautjes perfect onder de boom liggen! 

Door te kiezen voor een hoge pot met een glans afwerking, laat je zowel de boom als de pot volledig tot zijn recht komen. Zeker wanneer je kiest voor een kleurstelling die past bij de kerst, dan ben je volledig winter proof. Deze vazen zijn zo mooi, wanneer kerst voorbij is kun je er prachtige planten inzetten.

BEKIJK MAXIM VAAS

BEKIJK MAXIM VAAS

Sneeuwwit sereen met een elegante glitter

Je denkt misschien dat witte potten niet goed combineren met een kerstboom of uit de toon vallen, maar wij hebben de mooiste gevonden. Hoewel de potten je misschien niet gelijk aan kerst doen denken, is dit een goede keus als je het wat neutraler en rustiger wil houden. Bovendien past dit goed als je de pot niet alleen wil gebruiken om er een kerstboom in te zetten. Het zijn potten die je heel het jaar door kunt gebruiken en elke keer kunt stylen op een andere manier. Zo creëer je telkens een andere look and feel.

Hoogglans wit

Wat dacht je van de hoogglans witte pot, het lijken wel laagjes sneeuw. De pot heeft een simpel design en een clean uiterlijk. Hij is voorzien van een binnenpot. Je kan ook kiezen voor een schelpen vaas. Deze zijn hoog en elegant. De parelmoervazen zijn gemaakt van Capiz schelpen. Een bijzonder type. Hij is plat, rond en half transparant met een parelmoer glans. 

Parelmoer schittering

Parelmoervazen zijn te verkrijgen in meerdere tinten. Doorgaans bepaalt dit ook, wat voor sfeer dit overbrengt. Het combineren van meerdere typen in dezelfde kleurtinten is uitdagend en geeft diepte. Een parelmoervaas brengt echt een bepaalde soort rust met zich mee. Dankzij de natuurlijke vormen ie de vazen hebben, blijf je ernaar kijken. Voel maar eens aan de ribbeltjes en hoekjes. Het zorgt voor een speels effect en geeft diepte. 

BEKIJK VIDA VAAS

BEKIJK PEARL VAAS

BEKIJK YARA VAAS

BEKIJK MOTHER OF PEARL VAAS

Bijzondere vorm met luxe afwerking, industrieel en stoer

Ze zijn er in het zilver en brons, deze bolvormige potten met een industriële warme look en feel. Ze passen goed binnen een huis met stoere industriële look zoals zwart staal. De potten zijn luxe afgewerkt en voorzien van een waterdichte binnenpot. Als je kiest voor een relatief kleine pot is het verstandig om hier de grootte van de boom op aan te passen (of andersom).

De matte afwerking maakt de potten goed te decoreren in kerstsfeer. Is kerst afgelopen, dan kun je ze prima doorgebruiken het hele jaar door. Zet er bijvoorbeeld een mooie groene palm in en het staat net zo elegant! 

BEKIJK OPUS POT

BEKIJK OPUS POT

Spiegeltje, spiegeltje, onder de boom

Er zijn van die one of a kind potten waar je écht niet omheen kunt. Dat geldt ook voor de mirror bowls. Alle kleurige lichtjes weerkaatsen in die duizenden spiegeltjes. Als dat geen kerst is? Deze zeer exclusieve mozaïek van glas worden volledig handgemaakt. Deze potten zorgen voor een stijlvolle aanvulling binnen elk interieur. Hij past zich aan, aan hoe je hem styled. Een sober versierde kerstboom, een uitbundig versierde boom, een palm, een bundel van orchideeen, jij bepaalt hoe erg hij mag opvallen en welke stijl het wordt!

BEKIJK MILAN POT

BEKIJK MILAN POT

Dennen groen extra goed uit laten komen met kerstrood

Stiekem een van onze favorieten, en prachtig opvallend kerstrood. Hij mocht niet ontbreken op het lijstje, deze hoge pot in hoogglans. Hij valt op, en brengt de aandacht naar het geheel. Deze pot doet niet onder van de boom die je erin zet! Nee hoor, hij complementeert je kerstboom volledig!

BEKIJK VIDA VAAS

BEKIJK CASSIUS POT

Een klein stukje geschiedenis over de kerstboom

De kerstboom is wel één van het meest traditionele waardoor je gelijk aan kerst denkt. Al komt het door een grote kerstboom die meestal op kerstmarkten staan. Gecombineerd met de geur van gluhwein, warme chocomel en oliebollen.  Maar ook kan de kerstboom thuis, door zijn dennengeur zorgen voor het ultieme kerstgevoel.

Jaarlijks wordt in Nederland begonnen met het plaatsen van de kerstboom na het sinterklaasfeest, wat na 5 December is afgelopen. Veel mensen kiezen ervoor om de kerstboom rond de jaarwisseling de deur uit te doen. Er zijn mensen die de boom willen behouden en hem in de tuin zetten. Het jaar erop kan je dan de boom weer uitgraven of uit je buitenpot halen en binnen zetten. 

Een echte kerstboom of een kunstboom

Tegenwoordig worden de meeste aangeschaft bij een groothandel in tuinen of bij tuincentra. Zodra de boom is gekocht wordt hij meestal in de woonkamer geplaatst en versiert met lampjes, kerstballen, slinger en (parel) kettingen. Vroeger werd de boom versierd met kaarsjes, maar tegenwoordig kiest haast iedereen voor verlichting met elektrische lampjes om het brandgevaar te voorkomen. Bovenop de boom wordt vaak een piek geplaatst.

Het kerst gevoel met licht in de duisternis 

Veel mensen ervaren tijdens kerstmis een warm gevoel, dit komt vooral doordat veel zo schitterend is versierd. Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt gaan we massaal verlangen naar het kerstgevoel. Over ter wereld vinden sfeervolle kerstmarkten plaats, waarvan de kerstmarkt in Dusseldorf wel de bekendste is. Met kerst pakken de meeste winkels helemaal uit, etalages zijn mooi versierd. Ook laten veel mensen dit thuis terug komen. Ze versieren zowel binnen als buitenshuis en tuigen de boom op.

De oorsprong van kerst

Kerstmis is van oorsprong een belangrijk een midwinterfeest. Dit stamt uit de tijd van de Germanen. Door hun werden de boze geesten verjaagd. Bij kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. In west Europa wordt 25 December als eerste kerstdag gezien. 26 December als 2e kerstdag. Een hoop tradities die van kerstmis afstammen vinden hun oorsprong helemaal niet rond de geboorte van Christus.

Kerst tradities

Omdat kerst van oorsprong een christelijke traditie is, gaan een hoop mensen naar de kerk. Op kerstavond is er in veel kerken een kerstnachtdienst. Kerstavond valt de avond voor de eerste kerstdag. In de kerkdienst op kerstavond, wordt de geboorte van Jezus. Er worden die op dag vaak vele kerstliederen gezongen.

Samen aan het kerstdiner

Om het kerstfeest te vieren wordt dit bij veel families traditiegetrouw gevierd door het houden van een kerstdiner. Het kerstdiner kan worden gevierd op kerstavond.Maar op op de 1e of 2e kerstdag Traditiegetrouw wordt er bij veel Amerikaanse families kalkoen gegeten. Deze traditie stamt uit de tijd rond de tweede wereldoorlog. Amerikaanse soldaten namen kalkoen mee na de bevrijding. In Nederland kan het heel erg verschillen wat men eet tijdens de kerst . Bij het kerstdiner worden er meestal verschillende gangen geserveerd (voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht) waarbij er veel wordt gegeten. 

Naast deze voorbeelden zijn nog tal van andere kersttradities, zoals de advent kalender, het kerstpakket en de maretak.

Ben jij klaar voor de feestdagen?

Genoeg keus dus. We hopen dat jij door dit artikel bent geïnspireerd om het dit jaar net even wat anders te doen. Van een rattan mand, tot een gouden pot. Het maakt niet uit wat je kiest. Het zorgt wel dat de kerstboom een hele andere sfeer met zich meebrengt. Het is toch wat leuker dan een gespijkerd kruis onder de boom.  

Een heel goed kerstmis gewenst, in al zijn soorten!