HOGE PLANTENBAK OF BLOEMPOT

Hoge plantenbak, vaas of bloempot voor binnen en buiten

Als mede tuinliefhebber begrijp je vast onze onverwoestbare voorliefde voor alles wat maar een beetje met groen én stijl te maken heeft… Elk seizoen vliegen de ‘oh’s en ah’s’ hier over de tafel bij het zien van al dat moois voor de nieuwe collectie voor in de online winkel. Misschien zijn we een beetje gevoelig maar.. zucht…de intense kleuren, het mooie keramiek of de natuurlijke materialen doen gewoon wat met ons!  Dan hebben we nog nét geen tissues nodig. (of soms stiekem wel, maar dat vertellen we natuurlijk niet) Stuk voor stuk pareltjes die je tuin en interieur in een mum van tijd upgraden tot je eigen unieke paradijs.

Wij van w.c eend

Je weet vast allang dat wij bloempotten voor binnen en buiten verkopen. Het is waarschijnlijk ook overbodig om te melden, maar toch willen we nog even kwijt dat dit geen keiharde regel is. Zie jij een pláátje van een pot uit de buitencollectie en zie je die zelf al helemaal voor je in die ene hoek van je woonkamer, of naast je kookeiland in de keuken? Dan kan dat gewoon. Outdoor potterie heeft een opening in bodem voor de afwatering, indoor potterie heeft dat niet.

Wil je de outdoor pot toch binnen gebruiken adviseren we je een waterdichte binnenbak te gebruiken. De binnenbak vangt water op en beschermt de binnenkant tegen aanslag. Ideaal om duurzaam te genieten van je potterie. En om eenvoudig te wisselen van inhoud en styling. Zo’n plastic binnenpot kan je ook bij ons bestellen.

BEKIJK ZE HIER

Over bloempotten, plantenbakken, grote vazen en ander mooi plantenspul!

Andersom kan natuurlijk ook, zie je een plaatje van een pot die je echt al in je tuin ziet shinen, dan is dat zeker een optie. Het kan zijn dat de pot te gevoelig is voor echte kou (vooral de keramiek en betonsoorten) maar in de lente, zomer en herfst kan je er ongecompliceerd van genieten. In de winter kan je deze dan beschermen met jute of stro of een ander isolerend materiaal of even binnen wegzetten. Bij de kunststof exemplaren moet je even uitkijken dat hij niet omwaait, zet deze dus in een tactische windstille hoek, of verzwaar hem met stenen of met een hele robuuste plant.  Helaas zit er géén drainage gat in de potten uit de binnencollectie. Deze kan je er voorzichtig zelf in boren.

Zo meer over onze grillige seizoenen, maar voor nu weet je dat niets je keuze hoeft te belemmeren. Twijfel je over de geschiktheid voor binnen of buiten dan mag je ons uiteraard altijd mailen, we helpen je graag verder.

Pottenweetjes voor buiten! 

Het is handig om je buitenpotten zo nu en dan met een doekje of een zacht handvegertje te ontdoen van opgespat zand en stof. Zo blijven ze gewoon mooi. Bedenk van te voren wat voor planten je erin zet en hoe het staat met de overwintering daarvan. Zware, grote potten zijn vaak wat onhandig om binnen te zetten in de winter. Je kan dan je plant en de pot beschermen via jutezakken of stro. Heb je meerdere potten? Zet ze dan bij elkaar, dan profiteren ze van elkaars ‘warmte’ doordat de wind en regen minder grip op ze krijgt. 

Mooi grijs is niet lelijk?

Sommige materialen kunnen wat gaan verweren door het buiten staan. Dan moet je vooral denken aan klassieke terracotta, riet (wat overigens niet in ons assortiment zit) en rotan (niet te verwarren met rattan). Riet of rotan kan er door regen, wind en andere weersinvloeden wat grijzer en stoerder uit gaan zien. Het natuurmateriaal gaat als het ware op in je tuin.  Als je het verweren mooi vindt dan kan je het gewoon laten gebeuren.

Wil je de potten houden zoals je ze gekocht hebt dan is het aan te raden om deze potten in de herfst en winter binnen te zetten. Zo nu en dan in smeren met een doekje met een olie helpt tegen het uitdrogen. Meng wat druppels etherische citroenolie met slaolie. Sla geen plekjes over, anders kan je kleurverschil krijgen. Als je de pot buiten laat staan doe er dan geen plastic zak o.i.d. overheen, zo kan er schimmelvorming optreden. Die kans loop je trouwens sowieso als het een erg nat seizoen is.

Lekker kleien!

Keramiek is ook gemaakt van een natuurlijk materiaal. Een speciale kleisoort die geschikt is voor buiten wordt in een langzaam en geduldig stappenplan een aantal keer gebakken. Het is een proces van bakken en afkoelen wat altijd spannend is wat een kleine luchtbel in de klei zal het kunstwerk al laten knappen. Een keer bakken en afkoelen duurt al 24 uur. Staaltje vakmanschap en geduld. Echte slow potten dus!

Een stevige laag glazuur, ook speciaal geschikt voor buiten, zorgt voor intense kleuren, maar uiteraard ook voor bescherming. De keramieke bloempotten worden allemaal met de hand gemaakt en geglazuurd en zijn kleurvast. Zo nu en dan een lapje eroverheen is voldoende qua onderhoudt.  

De laatste tuintrends

Onze collectie is altijd up to date volgens de laatste trends. Uiteraard volgen we zelf daarom de trends op de voet, en zoekend op de nieuwste bloempotten kwamen we er door een klein google foutje achter dat *breaking news* het bloempotkapsel wellicht bij dames weer in komt! Niet helemaal waar we naar zochten, maar wel een goede tip als je lekker wil matchen met je tuin ? (wij slaan echter even over..)

De komende tuintrends gaan naast uitstraling en stijl ook over duurzaamheid. Nadenken over je tuin in combinatie met natuur en milieu. Dus sorry, hier volgt een klein en streng maar rechtvaardig lesje over duurzaamheid.

Regen? ik voel nattigheid…

We kunnen er niet omheen, het klimaat veranderd en daar gaan we echt wel wat van merken. De zomers worden droger en als het regent zijn het steeds vaker harde hoosbuien, het regent dan echt pijpenstelen! Zelf zie ik het met weemoed aan als mensen hun hele tuintje van voor en achter bestraten. Soms zelfs met een dichtgemetselde voeg. Het geeft gemak, dat begrijp ik totaal, maar er kleven ook zoveel nadelen aan. Het hemelwater kan zo geen kant op en de gemeenteriolering kan het vele water daardoor niet meer aan. Dat kan lijden tot nare overstromingen in je eigen straat. Ook is het slecht voor het grondwaterpeil. Met groot ongemak tot gevolg. 

Veel gemeentes berekenen nu dan ook al extra rioleringsbelasting en verlenen subsidies voor groenere tuinen. Ook kan je vaak subsidies krijgen voor het opvangen van regenwater wat van je dak afsijpelt in een regenton zodat je dat kan gebruiken voor het besproeien van je groende paradijsje. Naast dat groen natuurlijk gewoon veel mooier is, is het dus ook een kwestie van goed doen voor jezelf, je buren en de aarde! 

Pfoe wat is het heet…

Nog een reden om niet compleet voor stoeptegels, grind of andere stenen te gaan. Dicht bestrate tuinen houden heel veel hitte vast. Ze absorberen het in feite. Op hele hete dagen, met tegenwoordig ook in Nederland zelfs kans 40+ hittegolven brengt groen in je tuin nog enigszins verkoeling. Stenen doen dat niet. 

Je eigen dierentuin!

Kleine kriebelbeestjes kunnen niet zonder groen. Voor sommigen is dat juist een voordeel die gruwelen bij het idee van alles met meer dan 2 benen, maar zelf zou ik een tuin zonder lieveheersbeestjes, bijen en vlinders vooral heel erg saai vinden! Hoe relaxed is het om naar het onschuldige gefladder en hardwerkend gezoem te kijken vanuit je lekkere tuinstoel? Naast mijn persoonlijke voorkeur voor levend gezelschap, zijn ze ook nog eens enorm nuttig.

Ik hoef niemand te vertellen hoe slecht het met de bijen en vlinders gaat op dit moment. Ze kunnen alle hulp gebruiken. En ook grotere dieren als egeltjes en vogels weer je uit een tuin met weinig tot geen groen. Er valt immers niets te halen. Saaie boel dus voor de egels en vogels, maar ook voor ons! Weet je wel hoe leuk het is om een stekelig vriendje in de tuin op visite te krijgen of je ‘eigen’ merel elke dag te horen zingen.

Groene bodem!

Wist je trouwens dat een groene bodembedekker je tuin net zo onkruidvrij houdt als tegels maar niet de nadelen met zicht meebrengt? Voordeel is zelfs nog dat je deze in de vroege lente niet hoeft schoon te boenen van groene aanslag. Veel bodembedekkers trakteren ons in de lente op bloemetjes en blijven daarnaast het hele jaar groen, dus je profiteert ook in de winter van een fijn groen uitzicht! Een prima alternatief dus! Een groene bodembedekker is  niets meer dan een snel groeiende kruipplant. Voorbeelden van bodembedekkers zijn de Klokjesbloem,  Dikkemanskruid of kruipend Zenegroen.

Gelukkig lijkt het besef in te dalen en het tij te keren. De tuintrends van 2020 laten vooral een heimwee naar groen en natuur zien en een focus op duurzaamheid. Een manier van tuinieren die rekening houdt met de omgeving. 

Tot zover de strenge schooljuf.

Nu weer door naar de tuin mét potten.

De trend van duurzaam zie je terug in de keuze van potten. Bewust leven hoeft niet namelijk helemaal niet saai te zijn. Luxe en duurzaamheid zijn prima te combineren. Naast duurzaamheid worden we namelijk ook steeds meer bewust van onthaasten en beter voor jezelf zorgen. Mooie combinatie vinden wij!

Volgens Tuinbranche Nederland zijn de drie belangrijkste tuintrends voor 2020:

  1. De bonte, gezellige tuin voor de sociale tuinmens
  2. Zachte, organische tuin om helemaal tot rust te komen
  3. Alles-mag-tuin met felle kleuren en een rauwe uitstraling

Wij gaan ze even voor je uitlichten en meteen wat mooie bijpassende potten voorstellen.

1. De bonte gezellige tuin voor de sociale tuinmens

Een tuin die gezelligheid uitstraalt. Lange tafels, gezelligheid en een welkom gevoel. In deze trend zie je een gecombineerd gebruik van materialen, stijlen en culturen. Bijzondere beplanting met oog voor bladvorm en kleur en mooie geurige bloemen. Fijne zitmogelijkheden in de vorm van een zithoekje of loungebank. Aangekleed met een diversiteit aan decoraties die het geheel op een informele manier gezellig en uniek maken.

Denk aan Oosterse invloeden met kleden of lantaarns, of juist een Ibiza stijl met zonnige bloempotten met bijzondere tropische planten en fakkels. Gezelligheid voert de boventoon. De natuur mag zijn gang gaan. Kleurig en niet te strak In de bonte gezellige tuin van de sociale tuinmens mag je gewoon via de achterpoort naar binnen stappen. Welkom!

Ons pottenadvies!

Potten uit de collectie die hier mooi bij zouden passen zijn bijvoorbeeld deze twee paradepaardjes. Als eerste onze Pascha pot. In meerdere kleuren te krijgen, maar voor deze tuintrend gaan we voor natuurlijk voor heerlijk mintgroen! Mintgroen nodigt uit en stemt meteen vrolijk. Ideaal voor de sociale tuinmens.

Of de viridis. Deze zachtgroene schoonheid is misschien wat minder opvallend qua kleur, maar dat wordt weer ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ‘net even anders’ vorm.

Of de bronzen Cassius potten met mooie luxe shimmer goud glans in het zonnetje.

2. Zachte, organische tuin om helemaal tot rust te komen

Haal even diep adem, voel een zachte warme zomerbries langs je gezicht en hoor de stilte. Kom tot rust in je eigen cocon. Voor de fijngevoelige mensen onder ons die behoefte hebben aan zachtheid, opladen en schoonheid. Een tuin in zachte tinten, fijne structuren en natuurlijke materialen. Op je blote voeten. Houten vlonders, waterpartijen met kabbelende stroompjes, geurende bloemen en lichte kleuren. Al je zintuigen open. Een veilige, geborgen sfeer. Het is zoals het is en het is goed. Planten met ragfijne bladeren, vlinders met ragfijne vleugels en pastelkleurige bloemen. Rieten accessoires en wuivend gras. Voel je hem? Wij wel…

Potten die hier mooi bij staan zijn:

Wederom één uit de Pascha collectie, maar dan in licht azuurblauw. Een kleur die de zachtheid van je tuin omarmt en ontspanning meebrengt. Alleen hier en nu, jij in je tuin. Rust en zachtheid. Net als de bijzonder mooie pastel terracotta potten.

3: Alles mag tuin met felle kleuren en een rauwe uitstraling

Of ben jij meer het type van ‘outside the box’? Hoeft het niet te netjes en te gestyleerd? Dan voel je misschien meer bij deze tuintrend waarbij zoals de titel al zegt alles mag! Stoer, rauw, robuust. Aparte planten die niet iedereen heeft. Waarbij niet wordt gelet op compositie maar alles gewoon op gevoel en zonder een bepaald bedachte structuur wordt geplant. Dit gecombineerd met uitgesproken kleuren of uitgesproken zwarte elementen (zoals je tuinpad) Scherpe, duidelijke vormen gecombineerd met bloembakken. 

Hier kunnen eigenlijk alle potten uit de collectie natuurlijk,  maar deze zijn vast heel erg geschikt. BAM! Die staat! Om deze reus kan je niet heen. Stoere bak. In zwart en verweerd brons. What you see is what you get.

Als het van jou mag knallen in de tuin, dan hebben we hier een fijne compagnon! Liefhebber van kleur, mag ik je even voorstellen aan blauw met een hoofdletter B. 

Blauw, dit is liefhebber, jullie kunnen het vast goed vinden samen!

Keramiek, beton of kunststof steen, welk materiaal heeft jouw voorkeur?

Ben je eruit wat voor sfeer je in je tuin wil, hoe hoog de bakken moeten worden en welke kleur ze moeten hebben?

Nu is het tijd om te kiezen welk materiaal bij jou past. Het materiaal dat je kiest is bepalend voor de stijl in je tuin. Hieronder een overzicht van verschillende materialen en hun bijzonderheden:

  1. Wicker of rattan plantenbakken zijn minder opzichtig, maken het geheel zacht en natuurlijk
  2. Betonnen bloembakken zijn zwaar, robuust en prominent aanwezig met hun stoere uitstraling in diverse aardetinten
  3. Keramieken bloembakken zijn zwaar en met alle kleurmogelijkheden in glazuur echte luxe eye catchers en elegant
  4. Kunststof steen bloembakken zijn lichtgewicht, soms geweldige replica’s van cement of metaal zonder de nadelige effecten en in diverse kleuruitvoeringen te koop, zowel hoogglans als mat

Maak een keuze die mooi staat bij de andere elementen in je tuin. Mijn advies is om juist af te steken bij hetgeen dat je al hebt. In vorm, in materiaal en oppervlak. Wanneer je meerdere materiaalsoorten gebruikt in je tuininrichting en tuinmeubelen geef je je tuin een luxe uitstraling.

Een betonnen plantenbak op betonnen tegels doet optisch minder dan wanneer je een contrasterende kleur en materiaalsoort kiest. Een betonnen plantenbak op houten vlonder of split brengt je meer. Dan versterk je het complete tuinontwerp dat je in je hoofd hebt.

Wees niet bang om met verschillende materialen te werken uit angst om de eenheid in je tuin kwijt te raken. Blijf je in één bepaalde stijl dan brengt je dat meer dan je zou denken. Stijlbreuk heeft gelukkig niets te maken met type materialen. Succes!

Groot, groter grootst!

Of je nu voor een nieuwe trend in je tuin gaat of nog helemaal tevreden bent met je eigen tuintje. De XL pot blijft! Waarschijnlijk blijft hij ook nog jaren, want ook duurzaamheid en langer genieten van je aankopen is dus een nieuwe trend. Je tuin, maar ook je interieur mag groots en meeslepend worden ingericht. We gaan voor persoonlijk, duurzaamheid, kwaliteit en onszelf verwennen en omringen met bewuste artikelen. 

Genoeg gelezen over potten! 

Tijd om aan de slag te gaan. Het inspireert ons in ieder geval altijd enorm om stappen te nemen.  Loop even lekker langzaam een rondje door je tuin. Mijmer en droom hoe jij het graag zou willen zien. Alle dromen beginnen met een eerste stap dus hoppa!Â