GROTE VAAS OF BLOEMPOT

Grote vaas of bloempot voor binnen en buiten in hoge designs

Letterlijk en figuurlijk het meest in het oog springende van onze bloempotten collectie zijn toch wel de extra grote oftewel XL bloempotten en vazen. Een XL bloempot is iets heel anders dan zo’n schattig klein ding in je vensterbank. (Die we ook hebben uiteraard, want we zijn óók dol op schattige kleine dingen..)

Extra grote bloempotten.

Een grote pot, hoger dan 50 centimeter is een statement die meteen iets zegt over jou en over je smaak. Die zijn eigen ruimte inneemt en meteen opvalt zodra mensen bij je naar binnen stappen of waar je de hele zomer tegenaan kijkt op je terras.

Je wilt dus wel zeker weten voor de juiste gaan. 

Maar dan…

Keuzes, keuzes, keuzes.. en Africa van Toto.

Als er iets is in het leven waar ik persoonlijk niét goed in ben dan is het wel keuzes maken. Ik ben eigenlijk een soort keuze-neurotisch. Waar voor de één alles duidelijk is en zegt ‘ach, appeltje eitje!’  Kan mijn hoofd nog uren doordraven wat dan beter zou zijn qua keuze een appel of een ei? Is het ei dan gekookt of gebakken en is de appel wel onbespoten?

Om uiteindelijk via bizarre brein omwegen uit te komen bij de huidige aardgascrisis of het nummer Africa van Toto die de rest van de dag door het hoofd blijft spelen. Maar oké, Het gaat hier niet over mij, maar over jou. Waarschijnlijk  kan je nu ook wel wat keuzehulp gebruiken. Ik weet niet wat voor type mens jij bent. Misschien weet jij altijd al heel goed wat je wilt of misschien kan je net dat steuntje gebruiken. Lees dan verder of vraag persoonlijke hulp, doen we graag!

PERSOONLIJKE HULP

Wij zijn er voor je!

Een XL pot is iets wat je niet zomaar aanschaft. Ze bepalen heel wat van de sfeer en de uitstraling van jouw woning of tuin. Een statement wil je wel goed maken natuurlijk…Ik kan mij voorstellen dat de keuze daarin niet altijd meevalt. Staat het wel bij de rest van het interieur? 

Of hoe regel ik dat precies in mijn tuin, en waar moet ik rekening mee houden? (en hoe eindigt het nummer Africa ook alweer?)

Neem een diepe teug adem en relax. Wij zijn er voor je! Zelfs als je ons niet nodig hebt. (toch een lekker gevoel..) maar een fijne service en menselijkheid staat nu eenmaal hoog in ons vaandel!

Misschien kunnen we je hiermee al iets op weg helpen. Om het makkelijker te maken we even de scheiding tussen binnen en buitenpotten.

Mi casa es tu casa, een XL bloempot binnen in huis.

Misschien is hierbij de eerste overdenking wel of je in eerste instantie voor de plant gaat of de pot. Wil je graag een XL bloempot omdat je dat een geweldig interieur item vindt en is de plant een fijne groene aanvulling. Of heb je al een specifieke schoonheid van een plant op het oog die je heel graag in een geweldige pot in huis wilt halen?

Als je al een plant in je hoofd hebt is het handig om even licht onderzoek te doen naar de verzorging en de ruimte die zijn wortels nodig hebben. Biedt de plek die je voor ogen hebt zonlicht genoeg voor deze plant? 

There is a time and place for everything

Daarnaast is het handig de juist plek te creëren. Het kan zijn dat je al de perfecte plaats gevonden heb, maar soms is het best handig (en ook erg leuk voor de verandering!) om even met wat meubeltjes te schuiven om het geheel wat aan te passen. 

Misschien ten overvloede, maar heb je kinderen, huisdieren of andere ongeleide projectielen in huis dan kan een zwaardere vaas handig zijn tegen het omstoten. De meeste van onze vazen zijn van een zware handgemaakte kwaliteit. Ook sommige kunststof exemplaren zijn van dusdanige hoogwaardige kwaliteit dat ze zeker zwaar genoeg om wat geweld aan te kunnen. Toch kan het verschillen per bloempot. Twijfel je aan het gewicht, neem dan gerust contact op om het even na te vragen.  

In stijl!

Zo’n XL vaas of bloempot is dus een echte eyecatcher waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kan. Hij heeft dus best wel een dikke vinger in je interieurpap! En het is handig om daar even rustig over door te mijmeren. Wat voor soort interieur heb je? Welk kleurgebruik? En wat wil je dat de vaas of bloempot voor jouw huis doet? Hou je van stijlvol en chique glanzend, of meer van een landelijke stijl.

Een mooie, kwalitatieve, grote vaas valt op. Ook als hij een ingetogen kleur heeft. Kies dus vooral wat jij zelf mooi vindt. Kies je voor vazen van verrassende materialen, zoals de vazen uit onze schelpen en parelmoercollectie,  bloempotten met een chique kleur en glans, of schitterend keramiek met een mooie laag glazuur in diepe maar zachtere kleuren? Er is voor elke stijl wat te vinden. 

Als je er een beetje uit bent wat voor stijl en kleur je zou willen kan je nog los in de vormen. Bijzonder in onze collectie is de grote keuze in ovaalvormige xl bloempotten en vazen. In veel inrichtingen zie je vierkante modellen, maar wij houden gewoon ook veel van ovaal. Het straalt een zachtheid en een glooiende vrouwelijkheid uit. Wij zeggen trots: omarm je rondingen! Ook in huis…

A material girl

Wij kiezen voor potten en vazen in de mooiste materialen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen signatuur/kenmerken. De keuze van het materiaal heeft zo z’n effect op de uitstraling maar ook op het onderhoud.

Keramiek

In een tijd waarin alles snel gaat blijft keramiek een authentiek rustpunt. De productie van keramiek is namelijk nooit veranderd en is en blijft een geduldig proces. En deze vazen en bloempotten hebben dan ook een schitterende kwalitatieve uitstraling.

Bij de keramieken vazen en bloempotten van Parelmoer Vaas wordt gebruik gemaakt van een speciale kleisoort die geschikt is voor buiten. Deze wordt in een langzaam en geduldig stappenplan een aantal keer gebakken op verschillende temperaturen. Het is een proces van meerdere keren bakken en afkoelen wat altijd spannend is. Een kleine luchtbel in de klei zal het kunstwerk al laten knappen. Eén cyclus van bakken en afkoelen duurt al 24 uur. Staaltje ouderwets vakmanschap en geduld. Echte slow potten dus!

Een stevige laag glazuur, ook speciaal geschikt voor buiten, zorgt voor intense kleuren, maar uiteraard ook voor bescherming. De keramieken bloempotten worden allemaal met de hand gemaakt en geglazuurd en zijn kleurvast. Zo nu en dan een lapje eroverheen is voldoende qua onderhoudt. De keuze is reuze, dus ik zou gewoon adviseren een virtueel rond te struinen in onze online winkel. Die grauwe dagen die we wel eens kennen in hier in de herfst en winter krijgen geen kans met deze sfeerpareltjes voor in je tuin. Maar ze stralen ook net zo hard binnenshuis.

Schelpenvazen en parelmoer bloempotten

Laten we even nader kennis maken met het volgende materiaal: onze bijzondere schelpenvazen. 

We hebben in onze shop diverse bijzondere kleuren,  soorten en vormen schelpenvazen. Met allen de kenmerkende handgemaakte kwaliteit. Of je nu van opvallend en kleurrijk, robuust en stoer, luxe en elegantie of ingetogen en natuurlijk houdt. We onderscheiden de schelpenvazen even op het soort materiaalgebruik.

Capiz pearl vazen en potten

Zo zijn er bijvoorbeeld de licht glanzende potten van Capiz schelpen. Misschien herken je ze wel van hangers en andere huisdecoratie. In onze vazen en potten worden ze zo verwerkt dat het een eenheid vormt. De ronde vorm is nog steeds herkenbaar, maar zo behandelt dat de schaal bijna natuurlijk geschubt lijkt en een unieke parelachtige glans krijgt. De pearl vazen en potten zijn verkrijgbaar in kleinere schalen in de vorm van een mooie halfronde kom en in hoge statige vazen in een creme witte kleur met een parelmoerglans die doet denken aan een wit zandstrand en een iets donkerder versie met een natuurlijke beige, licht gouden parelmoergloed.

Abalone vazen en potten

Een hele bijzondere schelp en een oprecht natuurwonder is de Abalone schelp. Deze schoonheid is in het wild vooral te vinden langs de kustwateren: in Australië, het zuidelijk halfrond van Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, West-Noord-Amerika en in het noordelijk halfrond van Japan.  Zijn bijnaam is niet voor niets ‘het kroonjuweel van de oceaan’. Het is het huisje van de zee-oor of venus-oor. Een weekdier waar zeeotters dol op zijn. Al zijn ze helaas door vervuiling en opwarming van de zee inmiddels steeds minder in het wild te vinden.

Voor onze vazen worden echter gekweekte abalone schelpen gebruikt.  De schelp is oersterk en heeft een opvallende dikke voering in een zee van bijzondere kleuren. En deze worden gebruikt voor de abalone serie. Omdat de Abalone schelp in zowel witte als blauwe kleuren te vinden is, zijn er vazen en potten met gelijke kleuren, maar ook in een combinatie van wit en blauw. Geen een vaas of pot is hetzelfde. 

Mother of pearl vazen en potten

‘Mother of pearl’ is de Engelse benaming voor parelmoer. Parelmoer spreekt tot ieders verbeelding. De bijzondere gladde binnenkant van een schelp met zijn kenmerkende kleurenspel is met recht een wonder van de natuur. De mother of pearl collectie heeft daardoor uiteenlopende kleuren en vormen. Ook qua bewerking zijn de vormen verschillend.

Je kan kiezen voor een rechthoekige of driehoekige bewerking van het parelmoer. Een subtiel detail, maar heel bepalend voor de sfeer en uitstraling. Ook deze vazen en potten zijn geheel met de hand gemaakt. Dat zie je terug in de zware kwaliteit. Ook  hebben we bijzonder schalen waarvan de bovenlijn niet strak maar grillig opgebouwd is, halfronde schalen en xl bloempotten.  Een uniek ornament voor in huis.

De shell collectie

Een wat stoerdere natuurlook biedt de shell collectie.

Deze lange rechthoekige stukjes parelmoer in bruintinten zijn opgebouwd met duidelijke zwarte voegen wat het geheel een robuust uiterlijk geeft. Dit stoere model staat in zowel strakke interieurs als bij de industriële look geweldig. Met een grootbladige groene plant zet je echt een interieur statement.  De shell collectie heeft een mooie grote xl schaal en de immer fijne hoge xl vazen.

De potten en vazen uit schelpenvaas collectie zijn indoor potten en stuk voor stuk handgemaakt en daardoor uniek in zijn soort en geen twee zijn hetzelfde. De potten die van schelpen zijn gemaakt zijn zwaardere potten de parelmoerpotterie/capiz serie zijn lichter van gewicht.

Kunststeen en kunststof

Ze hebben de échte stoere look van rauwe materialen maar zijn toch makkelijk te hanteren, de betonlook en metallic-look potten en bakken van kunststeen. We gingen op zoek naar echt mooi kunststof dat er niet zo kunststoffering uit ziet. Naar kunststof dat niet voelt als kunststof. Eigenlijk wilde we gewoon betonnen bloempotten en plantenbakken met een lichter gewicht dan echt beton. Ideaal voor de tuinier die houdt van restylen. En het mooie van de potten is dat je ze ook binnen kunt gebruiken. Twee van onze lijnen hebben afvoerplug waardoor je desgewenst de waterdrainage kunt sluiten.

Tevens hebben we ook hoogwaardige kunststof bloempotten met een hele verfijnde en luxe uitstraling Zoals onze Luna potten en vazen. In clean wit met een bijzondere gouden of zilveren bovenrand of de Gradient met een metallic look in honing en warm goud of zilvertinten.

Steen en beton

Beton en cement, de natuurlijk robuuste uitstraling waar we zo van houden. Sterke zware kwaliteit potterie dat een winderige dag kan trotseren, dat kunnen de betonnen bakken en potten van cement. Soms een grove structuur en de andere keer een fijne of bijna gepolijst oppervlak. Elegant, natuurlijk en toch een rauw randje. Je vindt uitvoeringen in de natuurlijke tinten beton: grijs, zand, aarde en terra. Ze vallen met hun stoere uiterlijk goed in de smaak en passen perfect in de Nederlandse tuin. Eerlijk, echt en nuchter. Ook onze soms heftige stormen zullen ze makkelijk doorstaan.

Duurzaam, onderhoudsarm, vorstbestendig.

Dik doen in de achtertuin. 

We hebben het eerst gehad over xl potten en vazen voor binnen, maar ook buiten staan ze natuurlijk fantastisch. 

Als de lente ontluikt en we de eerste zonnestralen in een hoekje van de tuin op kunnen vangen met ons gezicht begint het weer te kriebelen.. We willen naar buiten! Het terras wordt schoongespoten en geveegd, de meubeltjes komen weer tevoorschijn. Ook op je terras is een XL pot een grote aanwinst. Veel materialen kunnen jaarrond buiten blijven staan, sommige met wat aanpassingen tegen strenge vorst (zoals een jutezak of stro) Zo kan je ook tijdens de grauwere lege maanden genieten van een stukje kleur en mooie vorm in je tuin.

Maar het meest genieten we toch als de zon onze wangen weer streelt. Al is het nog met een winterjas aan, naar buiten gaan we! 

Je eerste stapjes

Voor de echte tuinliefhebber begint het eind winter alweer te kriebelen. De Narcissen en Tulpen als kloeke boodschappers dat het bijna zover is… Je kan niet wachten om weer met je handen in de aarde te wroeten en te genieten van alles wat groeit en bloeit in je eigen groene paradijsje. Voor de meeste echte plantklusjes zal je toch moeten wachten tot er geen vorst meer verwacht kan worden.

Weertje hoor

Nu is het klimaat aardig op de hobbel en hebben we vaker vrij zachte winters, toch moet je niet vergeten dat het tot half mei zelfs nog wel nachtvorst op kan treden. Zoals oud Nederlandse volksweerkundige wijsheid ons leert: Wachten tot ijsheiligen (omstreeks half mei) Want daarna wordt de kans op vorst écht heel klein. Maar voor die tijd kan je al een heleboel andere dingen doen.

Eerste klus die de meeste mensen oppakken is het schoonspuiten van het terras en de tuinmeubelen. Soms nog wat rigoureus snoeien en als het geduld bijna op begint te raken kunnen we weer wat (voor)zaaien onder plastic als dan niet binnen in je vensterbank.

Styling met XL buitenpotten

Wellicht heb je een compleet tuinplan gemaakt of misschien laat je dan doen. Het is soms best lastig om in te schatten hoe je tuin er op het hoogtepunt van de groei en bloei uit gaat zien. En als je overweegt om je tuin te sieren met XL potten zal je deze dus gewoon het beste uit kunnen kiezen op je eigen stijl. Wees niet bang dat iets niet gaan passen of staan. Het mooie van de natuur is dat zij nooit vloekt. Niet qua woorden, maar ook zeker niet qua kleuren. Dat gezegd hebbende hoop ik dat je je vrij genoeg voelt om gewoon te gaan voor wat je mooi vindt. Het leven is te kort om voor minder te gaan!

Ter inspiratie neem ik je even mee door verschillende soorten stijlen tuin en daar mooi bij passende XL bloempotten die je in onze online winkel kan vinden.

Licht, leven, liefde!

Een zachte, lichte tuin met veel tinten groen en overal natuurlijke elementen verwerkt zoals riet en water. Je doet je best om de natuur uit te nodigen door middel van vogelhuisjes en vlinderstruiken. Zitten in je tuin voelt letterlijk als een verlichtende bries. Je houdt van lichte tinten en bloemen in pastelkleuren. Weelderige rozen en geurende lavendel.

Daar past natuurlijk heel goed een handgemaakte keramieken schoonheid bij.  In zacht gekleurd glazuur en ook nog eens in een bijzondere vorm. Subtiele schoonheid noemen wij dat! Zoals de zacht zeegroene Virdis.

Of deze XL rieten kanjer. Strak gevlochten van een dikker riet. De natuurlijke uitstraling past als een warme jas in jouw natuurlijke, zachte tuin.

De stijlvolle, klassieke tuin

Stijlvol met een ingetogen touch. Je tuin als een baken van rust en stijl. Altijd netjes onderhouden met een klassieke plantenkeus. Schoonheid door eenvoud. Voel jij je hiertoe geroepen dan worden jij en Cassius vast vrienden.

Cassius is Latijn voor ijdel. Hij straal ook wat statigs en oud Romeins uit vinden wij zelf. Deze pot is verkrijgbaar in zowel klassieke kleuren als in een wat opvallender vorm met een parelmoer of metallic glans.

Dit is de Cassiuspot in de kleur oceaan. Maar hij is er ook in diep bordeauxrood en andere kleuren en uitstralingen.

Of de Zenigno. Dit model is robuust van kleur en tegelijk elegant qua vorm met en speels patroon. Met recht een klassieke bloempot. In sterk en duurzaam beton kan hij tegen een stootje.

¡Pero qué hermoso jardín! (Spaans voor ‘Wat een prachtige tuin!’ scheelt weer googelen, por favor)

Zomerse dagen, siësta’s, blote voeten en kleur… Jouw tuin voelt als een verlengde van la isla bonita Ibiza, de zonnige heuvels van Toscane of het blauw wit van de levendige Griekse eilanden. Het is dat je in Nederland je werk en familie hebt anders wist je het wel.. Je kiest voor kleur en opvallende elementen. Soms gevonden op een pittoresk marktje op vakantie soms bewust uitgekozen. Je houdt van mediterrane of (sub)tropische planten als palmen en olijfboompjes. Deze staan onwijs goed in een XL pot.

Dit zijn uiteraard niet alle tuinen en tuinstijlen die hier benoemt worden

Hier een paar suggesties voor jouw tropische paradijsje:

Handgemaakt keramiek in zeegroen geglazuurd, zo haal je de oceaan dichterbij. Of deze serie in de geweldige zomerse kleuren oker, patrol en olijfgroen.

Dit zijn maar drie voorbeelden en lang niet alle tuinen en tuinstijlen worden hier benoemt. Misschien heb jij wel een hele andere stijl of andere wensen.

Uiteraard zijn dit maar wat suggesties. Kijk vooral verder in onze online winkel wat er nog meer te vinden is. Vergeet niet dat ook de meeste binnenpotten geschikt zijn voor buiten. Je kan dan zelf een afwateringsgat in de bodem boren zodat het water niet in de pot blijft staan. Wil je zeker weten of jouw keuze geschikt is voor wat je voor ogen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Qua planten kan je natuurlijk ook helemaal los gaan! 

Wil je hier ook meer inspiratie voor lees dan verder in onze diverse artikelen over planten en (mini)boompjes.

We hopen dat we je even extra inspiratie-vitamines hebben toegediend zodat je daar die laatste winterweken op kan teren.