GROTE BLOEMBAKKEN EN PLANTENBAKKEN

Grote bloembakken voor buiten & plantenbakken voor buiten in groot formaat

Al wonen we in Nederland, we hunkeren naar de eerste zonnestralen die de lente aankondigt. Het tuinseizoen gaat weer beginnen! De Hollandse voorjaarsbloemen komen op en wanneer de zomer nadert genieten we van de meest exotische kleuren bloemen en bloeiende bomen. Maar waarin laat je ze groeien? En hoe bepaal je wat voor soort bloembakken of plantenbakken je wil buiten in je tuin? Dit artikel helpt je niet alleen kiezen, het helpt je ook met je tuinontwerp.

Huisje, boompje in bloembakken, beestje

Wanneer ik zelf kijk tussen het aanbod van potten kan ik niet kiezen. Ik vind vele stijlen mooi, vele kleuren en vele materialen. Hoe selecteer je dan de juiste plantenbak of bloembak?

Het helpt om te kaderen, door naar het geheel te kijken. En dan stel ik je de volgende vraag: Wat voor type tuin zou je willen? Wat is de stijl die past bij jou en bij jouw huis? Ik hoor je ergens afvragen wat je nu precies moet met deze open vraag waarop je duizend en één antwoorden kunt geven. Daarom wil ik je graag helpen met kaderen. Bijvoorbeeld in stijl van landen, of in tijd. Lees onderstaande type tuinen om een creatief plan te maken welk type bloembakken of plantenbakken jouw tuin ophalen.

1. Modern tuinontwerp

In een moderne tuin zie je scherpe lijnen, hoekig met afgebakende terrassen, looppad en groenstrook. In het moderne tuinontwerp kun je goed werken met verschillende materialen juist omdat elke ‘onderdeel’ afgebakend is. Denk bijvoorbeeld aan een terras met tegels, een looppad van siergrid en een tweede terras van vlonder hout. Daartussen kun je werken met groenstroken die je weer kunt verdelen in gras (of kunstgras) en plantenbakken. Door de diversiteit zie je een mooie combinatie ontstaan van kleine planten en bloemen met de grotere varianten ertussen.

2. Een strakke design tuin

Grote elementen in eenvoud geplaatst, vaak in vlakken. Doorgaans in extreme eenvoud waardoor er scherpe lijnen ontstaan, niet eens als bewuste keuze. Denk aan een groot oppervlak van groot formaat tegels, XL potten en Xl vazen. In de afwerking zie je enkel grote struiken, planten en bloemen. Het liefst struiken, planten en bloemen met groot blad en grote bloemen in bloeiperiodes. Kleine planten, bloemen en struiken vallen weg in het ontwerp.

In een design tuin zie je doorgaans een sterk uitgesproken kleurpatroon. Bijvoorbeeld de grijs – wit combinatie, of zwart – wit. Bijvoorbeeld grijze tegels, grijze lounge set en witte bloembakken en potten met daarin witte bloemen. Wanneer je een kleurthema kiest kun je hier natuurlijk ontzettend leuk mee spelen. Bijvoorbeeld een design tuin van grijze tegels met koperen potten en bakken of azuurblauw. Dat geeft een totaal andere look and feel.

3. De robuuste landelijke tuin

De landelijke tuin herken je aan een goed gevulde groene tuin met open vlaktes. Veelal een combinatie van grote perken bloemen afgewisseld met slanke hoge boomsoorten. Qua kleuren vaak groen, paars, wit. Denk aan een groot perk vol geraniums, lavendel of grastype. Een landelijke tuin combineert perfect met robuuste houten tuinmeubelen. Net als een strak design tuinontwerp zie je vooral grote robuuste objecten in de tuin.

4. Victoriaanse tuin in stijl

Typisch aan een Victoriaanse tuin zijn de ronde vormen in ‘schillen’ die begrens worden door vierkante en rechthoekige kaders. Victoriaanse tuinen zijn doorgaans wijdse tuinen, laag beplant. In de ronde perken worden beplant met een mix van kleine planten en bloemen. Een pergola vol met groen en kleur past erbij. Hier en daar een vogelbad voor vogeltjes van gietijzer of ander metaal. Net als het elegantie klassieke metalen bankje. Misschien zelfs wel een theehuis. Rozen mogen in een Victoriaanse tuin niet ontbreken.

5. Kleurrijke Mediterraanse tuin

Geen uitgesproken rechte lijnen en geen uitgesproken ronde vormen. Wel weelderig en vooral veel! Veel bloemen, veel kleuren en lekker veel groen. Een echte natuurtuin. Zo’n tuin waar alles in elkaar overloopt en waar je je direct thuis voelt. Tussen de kleurrijke bloemen in kleurrijke potten en bakken van keramiek loopt een tuinpad. Zo’n tuinpad waar je over de uitlopers van bloemen heen moet stappen omdat de weg oversteken. Vooral zachte vormen kenmerken de tuin zonder scherpe belijning. Juist in een mediterrane tuin is het ontwerp vaak asymmetrisch. Dat komt deels doordat een mediterraanse tuin opgebouwd wordt in hoogtes. Op verschillende verdiepingen bloemen. Denk bijvoorbeeld aan een pergola, handig basket manden vol bloemen of plantenbakken op een verhoging.

6. Landelijke romantische Engelse tuin

De Engelse tuin is er een van kleine bloemen in wit, paars blauw en roze. Rozen mogen niet ontbreken natuurlijk! De landelijke romantische Engelse heeft de klassieke look and feel van een Victoriaanse tuin, de weelderige overvloed aan kleine bloemen van de Mediterrane tuin en de kleuren en houten tuinmeubelen van de landelijke tuin.

7. De Japanse tuin

Veel groen in ronde afgebakende vormen in laagbouw, een vrij vlakke tuin. Mooie ronde zwarte potten van cement, in matte of glanzende uitvoering. Hier en daar grote keien of rotsen. Wat niet mag ontbreken in een Japanse tuin is een water, zoals een vijver, of kleine poel. De Japanse tuin is smaakvol groen ingericht met bomen en struiken. Kleuren zijn sober maar hier en daar een bloeiende struik in fuchsia of wit past perfect. Het cement en de stenen zijn perfect te combineren met hardhouten schuttingen die door hun klein sfeer geven aan de tuin.

8. De woestijn design tuin

Minimalistische tuin en vrijwel onderhoud vrij. Doorgaans is dat geen bewuste keuze maar houdt de eigenaar van een woestijn design tuin minder van groen en gras maar juist van allerlei terra tinten. Opvallend aan de tuin is juist de warme kleur buiten, een soort avondgloed die altijd over je tuin schijnt. Dit is een van de redenen dat in Nederland de woestijn design tuin meer in trek komt. Het maakt de natte en donkere Nederlandse dagen minder grauw in de tuin. De Terracotta tinten kleuren net even anders dan onze geliefde grijze tuintegels.

Heb je inmiddels een idee gekregen welke stijl je voorkeur heeft, of welke mix je zou willen maken dan kun je door naar ronde twee. Hierin leg ik je uit hoe je een ontwerp kunt maken. We gaan steeds een stap verder in detail. Stap voor stap besluiten in ontwerp helpt je uiteindelijk een keuze te maken die past bij je verwachting waardoor ja lang plezier hebt van je aankopen. Starten met een tuinontwerp helpt je de juiste bloembakken en/of plantenbakken te kiezen. Klaar voor stap 2?

Starten met je eigen tuinontwerp

Een tuinontwerp heeft een bovenaanzicht en een zij aanzicht vanaf je huis. Jij kijkt je tuin in vanaf je woning, doorgaans de woonkamer en/of eetkamer. Vanaf je huis wil je een mooi uitzicht, waarin elke hoek in balans is. Grappig genoeg starten we met een platte (2d) schets vanaf het bovenaanzicht.

Het bovenaanzicht

Je weet inmiddels welke tuinvoorkeur je hebt en kunt nu starten met grote vormen te plaatsen in cirkel of hoekig tussen terras, looppad, vrije ruimte en eventueel water. Bedenk goed of je symmetrie wil of juist niet. Dit bepaalt de creativiteit van je ontwerp. Wil je het looppad in het midden, of aan de zijkant. Of misschien wel diagonaal. Hetzelfde kun je doen met je terras of meerdere terrassen. We gaan vaak uit van een rechthoekig vlak. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook kiezen voor rond, ovaal of driehoekig. Houd met de plaatsing van je terras rekening met de zon of schaduw, afhankelijk van wat je wenst.

Het zijaanzicht vanaf je huis

Heb je de ruimte in je tuin gevuld met een bepaald doel zoals tafelen, lopen, spelen, relaxen, koken ed, dan kun je de ruimtes gedetailleerder bepalen en invullen. Als eerste is het belangrijk om van je 2d schets, een 3d versie te maken.

Kijkend vanuit je woning is het prettig om een balans van objecten in de ruimte te ervaren. Het is dan erg fijn om de hoogte in te vullen. Maak je rechts in de tuin een overkapping waaronder je kunt relaxen, dan kun je links bijvoorbeeld een hoge slanke boom plaatsen in een hoge pot. De ruimtelijke indeling gaat kloppen. Werk je in hoogtes in je tuin dan krijgt je tuin meer diepte en juist dat maakt dat je tuin groter lijkt. Een grote ruimte die leeg is, voelt kleiner dan dezelfde ruimte waarin objecten ruimtelijk zijn geplaatst. Let op, niet volbouwen, dat is het andere uiterste.

Bloembakken voor buiten in groot formaat

Ben je er inmiddels uit op welke hoogte je wat zoekt dan kunnen we gaan finetunen in stap 3. Dit is de stap dat je keuzes maakt tot in detail. Hieronder staat een eenvoudig stappenplan dat je kunt volgen.

Kleuren in je tuin

Start eerst met de kleuren die je in je tuin zou willen. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Het eenvoudigste is een moodboard maken. Wanneer je weet welke kleurencombinatie je wilt maken in je tuin kun je beslissen welke kleur je waar gebruikt. Je hebt grofweg 5 mogelijkheden:

  1. Bloembakken en plantenbakken in één kleur, bloemen en planten in meerdere kleuren. In dit geval raad ik je aan om met bakken te werken in meerdere hoogtes om diepte te brengen in je tuin. Doe je dat niet dan krijg je horizontaal een soort scheiding tussen de bakken en bloemen. Je verliest dan de diepte.
  2. Bloembakken en plantenbakken in diverse gekozen kleuren uit het moodboard, net als de bloemen en planten. Je maakt een mix die samensmelt. Ook hierin is
    het belangrijk om in diverse hoogtes te werken anders zou je ontwerp wat weg kunnen vallen. Verschillende hoogtes maakt het extra interessant.
  3. Bloembakken en plantenbakken in diverse gekozen kleuren uit het moodboard met een mix van diverse bloemen en planten. Maak je geen zorgen over hoogtes, diversiteit is er al genoeg!
  4. Twee symmetrische hoge bloembakken als prominent object, bijna een soort kunst. Kunst klinkt misschien wat overweldigend maar hoge bloembakken en plantenbakken zijn enorme sfeermakers in een tuin. Ligt de focus niet zozeer op de inhoud van de bakken maar op de bakken zelf dan kun je ze perfect stylen zonder rekening te hoeven houden met diverse hoogtes. Een of meerder bakken zijn zelf de eyecatchers van de tuin.
  5. Bloembakken of plantenbakken als afscheidingswand gebruiken om je tuin te kaderen.

Hout, keramiek, cement of kunststof, welk materiaal is jouw favoriet?

Je weet wat voor type tuin je wil, hoe hoog de bakken moeten worden en welke kleur ze moeten hebben. Nu is het tijd om te kiezen welk materiaal hierbij past. Het materiaal dat je kiest is bepalend voor de stijl in je tuin. Hieronder een overzicht van verschillende materialen en hun kenmerken:

  1. Houten plantenbakken zijn minder opzichtig, maken het geheel zacht en natuurlijk
  2. Cement bloembakken zijn zwaar, robuust en prominent aanwezig met hun stoere uitstraling in diverse aardetinten
  3. Keramiek bloembakken zijn zwaar en met alle kleurmogelijkheden in glazuur echte luxe eye catchers en elegant
  4. Kunststof bloembakken zijn lichtgewicht, soms geweldige replica’s van cement of metaal zonder de nadelige effecten en in diverse kleuruitvoeringen te koop

Maak een keuze die mooi staat bij de andere elementen in je tuin. Mijn advies is om juist af te steken bij hetgeen dat je al hebt. Wanneer je meerdere materiaalsoorten gebruikt in je tuininrichting en tuinmeubelen geef je je tuin een luxe uitstraling. Een grijze cement plantenbak op grijze stenen tegels doet optisch minder dan wanneer je een contrasterende kleur en materiaalsoort kiest. Doe je dat goed, dan versterk je het complete tuinontwerp dat je in je hoofd hebt. Wees niet bang om met verschillende materialen te werken uit angst om de eenheid kwijt te raken. Blijf je in één bepaalde stijl dan brengt je dat meer dan je zou denken. Stijlbreuk heeft gelukkig niets te maken met type materialen.

Bloembakken en/of plantenbakken selecteren

Eindelijk is het zover, de stap waarvoor je dit artikel waarschijnlijk ging lezen. Je ziet het al voor je, die bloembakken in je tuin, of de plantenbakken. Ben je op zoek naar meer dan één, kijk dan eens naar combinatiesets. Dat zijn 2 of 3 type bakken in dezelfde maat, of verschillende hoogtes. Bij ons is dat financieel altijd voordeliger dan bakken los bestellen. We maken deze setjes speciaal om mensen te helpen bij de aankleding van hun tuin. Een tweedelige of driedelige set kun je naast elkaar opstallen, of schuin achter elkaar. Wat je natuurlijk ook kunt doen is op meerdere plekken in je tuin een bak terug laten komen. Je krijgt een geheel! En je maakt een speelse opstelling van je tuin.

Wat komt er in jouw bloembak of plantenbak te staan?

Stel dat je zover bent en bepaalt hebt welke bloembak of combinatieset het wordt, wat plant je erin?! Als het goed is weet je de kleuren, hoogtes en grootte van de bloem al. Nu kun je gaan zoeken naar type bloemen, planten, struiken en bomen die je zou willen planten. De plek waar ze komen te staan hebben een bepaalde hoeveelheid schaduw en zon, dat weegt sterk mee uit welke soorten je kunt kiezen. Leg de opties gerust bij je moodboard om een leuke selectie te maken. Let daarbij ook op de bloeiperiodes van je opties. Met een overlap in bloeimaanden kun je langer genieten van bloeiende planten in je tuin. Er staat dan altijd wel iets in bloei in de lente en zomer.