ERIC KUSTER STIJL

Eric Kuster stijl in je huis begint met een grote Schelpenvaas of Parelmoer bloempot

Schelpen. Vroeger verzamelden we ze, pikten we de allermooiste ertussenuit en deden ze in een emmertje. Namen we ze erna als triomf mee naar huis. Vaak te broos om ze verder te verwerken in een sieraad of in kunst. Schelpen zijn een soort van streling voor het oog, er is maar weinig wat de elegantie van een schelp met glans kan nabootsen. Zou dat komen omdat het een natuurproduct is? Een heldere maar zijdeglans met warmte. Zo zou ik het omschrijven. En ja, dat ademt natuurlijk Eric Kuster.

Als interieurarchitect kennen we hem van zijn rijke en warme interieurstijl. Zelfs al is alle styling in het wit, wat normaal steriel zou kunnen voelen. Zelfs al is alle styling in het zwart, wat normaal bedompt zou aanvoelen. Erik Kuster is meester in warmte in interieur brengen. En in elegantie, het luxe gevoel.

De schelpenvaas maakt zijn intrede in de collectie

Eric combineert nauw verwante tinten met elkaar die hij combineert in verschillende materialen. Ha! Niet zomaar materialen, veel natuurlijke materialen. Hout, schelp, natuursteen. Toen hij de schelpenvaas introduceerde stonden we adembenemend te kijken. Ook van de prijs, i must admit. Volledig handgemaakte potten en vazen van gepolijste schelpen. In meerdere tinten, in meerde looks, but always with a perfect feel. We hadden de bewerking van schelp nog niet eerder in dit design gezien. In een grote vaas of als plantenpot.

De gewone huis, tuin en keukenpot werd omver geblazen

Zag je ze, dan wist je: die staat mooi bij mij thuis! En dat snappen we, schelpen hebben niet één kleur, maar een heel rijtje aan kleuren in één. We kunnen hoogstens de hoofdtint benoemen. Dat maakt schelpen zo bijzonder. De gemeleerdheid van hun kleuring laat schelpen in vrijwel ieder interieur passen. Als een écht pronkstuk. Want je kunt er niet omheen, het vraagt aandacht. Wat iedereen gewend was aan potten en vazen verbleekten bijna bij de schelpenvazen.

Een product met verschillende gezichten

En toch zit er diversiteit in de collectie. Om je goed te helpen kiezen hebben we de belangrijke verschillen tussen de parelmoervazen en schelpenvazen gezet dat het karakter bepaalt. Wat maakt de vazen verschillend?

De soort schelp

De schelpenvaas is gemaakt van MOP, Mother Of Pearl. Het is de binnenkant van een schelp dat  de parelmoerglans heeft. Parelmoer glanst zo mooi omdat de binnenste laag vergelijkbaar is met de golflengte van zichtbaar licht.  Een leuk weetje, hierdoor worden verschillende kleuren van licht weerkaatst en dat noemen we parelmoer. De parelmoervazen zijn gemaakt van Capiz schelpen. Een bijzonder type. Hij is plat, rond en half transparant met een parelmoer glans. Ze zijn teer en breken snel maar tegelijkertijd hierdoor licht buigzaam en perfect te bewerken als een soort behang om producten te versieren.

Het verschil in patroon

MOP schelpen zijn van zichzelf minder gestroomlijnd dan de Capiz schelpen. Het type Capiz is daardoor heel goed te bewerken voor een gestroomlijnd en regelmatig patroon. De kleurschakeringen zijn veel beter te controleren. Mother op Pearl heeft meer willekeurige kleurdefinities waardoor de range in kleurtinten groter is. De één is duidelijk anders dan de ander.

Het verschil in reliëf van de schelp

Reliëf is een van de belangrijkste kenmerken in het verschil. Dat komt door het parelmoer. Dat versterkt het effect van het oppervlak. Dat betekent dat één type schelp in robuust of verfijnde bewerking een volledig andere uitstraling heeft.

Een huis aan zee

Wie droomt er niet van: een huisje aan zee waar je je golven hoort deinen, de zeelucht kunt ruiken en de hartslag van moeder aarde onder je voeten voelt kloppen. De zee trekt ons aan. Een bepaald gevoel van vrijheid samen met natuur dat kalmte brengt in ons hoofd. Sommige mensen in de zomer wanneer het water verwarmt wordt door de zon. Sommige mensen in de winter wanneer de wind de zorgen wegwaait. Schelp heeft een goede vibe, het doet ons denken aan rust en kalmte. Fijn om dat mee naar huis te nemen.

Het bijzondere aan natuurproducten is dat het niet uitmaakt welke stijl je hebt, ze passen zich aan. Natuursteen leggen we in een landhuis, in een oud Romeins kasteel, in een hippe design bar. Het kan allemaal en het is tijdloos. Denk maar eens aan hout. Elk huishouden heeft iets van hout. Vroeger, nu en arm of rijk. Het verbindt ons allen. Zo is dat ook met de schelpenvazen en parelmoerpotten. Van welke stijl je ook houdt, er zijn maar enkele materialen die elke stijl kunnen versterken en schelp is daar zeker één.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

…Wie glittert het mooiste van het land? Schelpen- en parelmoervazen en potten kun je verkrijgen in meerdere natuurlijke tinten. Doorgaans bepaalt dat ook direct de uitvoering waarvoor je gaat. Naturel wit, parelmoer goud, beige bruin of sneeuw wit dat bijna zilver kleurt? Hieronder zie je enkele vazen uit ons assortiment in verschillende uitvoering gestyled.

Combineren van meerdere typen in dezelfde kleurtinten is uitdagend en geeft diepte. We zijn geneigd om voor een type te kiezen en daar meerdere varianten van te combineren. Misschien wel omdat we het niet zo goed voor ons zien hoe we het anders zouden kunnen combineren. Ook ik zou op het eerste gezicht denken dat de naturel witte MOP vaas niet gecombineerd zou kunnen worden met een sneeuwwitte Capiz vaas. Totdat ik ze samen ging afstylen. Daarin zocht ik de eenheid die ik verdeelde over beide vazen. Het effect was een speelse look met nog meer diepte!

Één vaas, 100 combinatie trends

Graag wil ik een eye-opener delen als het gaat om interieurstijlen. Koop een basic vaas en je kunt hem keer op keer anders stijlen met wat je in de vaas doet. Losse takken, bloemen, een hoge plant. Dat dácht ik. FOUT. Een basic vaas, is een basic vaas en blijft basic. Wat je er ook in zet. Alle schwung moet je halen uit wat je in een basic vaas of bloempot zet. Hardstikke lastig om een 10+ resultaat te krijgen. Mijn advies: koop een bijzondere vaas, wat je er ook inzet, je behoudt altijd een top resultaat. Je kunt oneindig combineren. En met een bijzondere vaas kun je eenvoudiger voor een basic plant of bloem gaan wanneer je rust wil behouden in huis.

Terug naar de Eric Kuster stijl

Hoe kun jij dit zelf voor elkaar krijgen in huis? Wat goed helpt is om eerst een moodboard te maken. Start met het kiezen van één kleurtint en zoek in die tint verschillende materialen op. Van stof, hout en andere natuurlijke materialen, steen of aardewerk, kunststof en metaal. Verdeel ze in glanzend, mat glans en mat. Hierna kun je een combinatie maken van verschillende materialen met afwerking in hetzelfde kleurgamma.

Je zou denken dat de gekozen kleur in huis bepaalt of er in huis een luxe en warme sfeer hangt. Eric Kuster leerde ons anders! Vooral de combinatie van materialen maken het verschil. Hij mixt en matcht allerlei verschillende materialen met elkaar. Een velours bank, met zijde en katoenen kussens. Rvs lampen, een hoogglans tafel met daaronder een groot vloerkleed. Een grote lederen stoel met daarover een schapenvacht gedrapeerd en in de hoek een combinatie van 3 verschilde schelpenvazen. Ja ja, daar zijn ze. En let op, alles in dezelfde kleurtint. Bijvoorbeeld van spierwit tot naturel beige wit. Of in het grijs-bruin taupe. Of in het donker bruin naar zwart toe. Met altijd wat lichte accenten voor de diepte.

Hieronder lees je tips om zelf de stijl van Eric Kuster te doe het zelven!

Speel met licht

Warmte in je huis benadruk je met sfeerlicht. Maak een goed lichtplan. Juist doordat Eric met veel verschillende materialen werkt krijg je doormiddel van licht veel dieptewerking. Matte materialen weerkaatsen niet, glans wel. Het klinkt zo logisch maar je zou bijna vergeten hoeveel effect dit heeft in een huis. Een extra bonus als je werkt met verschillende materialen. Kijk maar eens wat voor rijke glans je krijgt van fluweel, hoogglans kasten, glas, parelmoer en schelp. Allemaal doen ze iets anders met licht waardoor de verspreiding en weerkaatsing van het licht een ander effect heeft. Een verrijking voor je interieur. Wil je wel het effect van het licht maar zoek je een onopvallende lamp, ga dan voor een kleur die wegvalt in de kleur van je muur. Kies zo min mogelijk glanzende oppervlakten. Een alternatief zijn spots in het plafond of een wandlamp op de muur. Een staande lamp is doorgaans prominenter aanwezig. Niet alleen omdat er een voet en draad naar elektriciteit loopt, vooral ook omdat er schaduw zal zijn van de kap en/of de voet van de lamp.

Decoreer in lagen

Diepte! We besproken het hierboven al even. Eric decoreert veel in lagen. In het speciaal de volgende drie items die hierna één voor één genoemd worden. Voor de ramen met gordijnen is een goed voorbeeld. Altijd 2 lagen, of het nou gaat om gordijnen met overgordijnen of brede shutters met gordijnen, of plissé gordijnen met overgordijnen. Het aanbrengen van lagen geeft direct een luxe uitstraling. Tegelijkertijd creëer je opnieuw een bijzonder lichteffect in je huis.

Een andere item waarin Erik de lagen terug laat komen is in de relaxruimte. We hebben het idee dat hij hier duidelijk over is: een bank zonder kussens is geen bank. Een bed zonder kussens is geen bed. Less is more is hier absoluut verkeerd gedacht. Ook hier zou je kunnen combineren met verschillende stoffen en materialen maar grappig genoeg zien we in zijn interieur juist eenheid in materiaalkeuze van kussens en zien we juist een accent in combineren van kleuren.

Als derde het bekende dienblad op de salontafels die Eric Kuster decoreert. Een extra laag onder accessoires. De grens waarbinnen hij de kleine objecten groepeert. Decoreer je in lagen dan breng je niet alleen diepte aan maar zorg je voor zachte overgangen tussen grote en kleine objecten. En dat zorg voor rust en eenheid. Woorden die je in de architectuur van Eric vaker terug ziet komen.

Groot, groter, grootst

Kijk je naar de stijl van Eric Kuster dan valt er iets op: prullaria is not done! Weg dus met de kleine beeldjes, kaarsenpotjes, windlichten, plantjes en potjes. Ga voor enkele grote objecten. Vind je het saai, wissel ze regelmatig af en hou een kleine voorraad van mooie accessoires achter gesloten deuren. Natuurlijk leef je in je huis en is het geen showroom, maar kleine spullen kun je opbergen in een lade of kast of in een mooie pot met deksel. Als het waren bouw je iets om de kleine spulletjes heen waardoor je het leefbaar maakt binnen de Eric Kuster stijl. Een extra pluspunt voor iedereen die van een schoon huis houdt, het is eenvoudiger bij te houden. Geen rommeltjes, minder stof.

Eric vult de ruimte met grote objecten. Hij is niet schuw om hele muren vol te hangen terwijl hij de rust in huis behoudt. Dat komt juist omdat hij kiest voor grote objecten, voor een zelfde kleurenthema en door één accessoire meerdere keren te presenteren waardoor er eenheid ontstaat. Die eenheid brengt rust en kalmte.

Zo rond als een rechthoek

Het duurde even voor we het goed zagen, maar Eric laat vormen terugkomen en breekt ze vervolgens met enkele objecten in een totaal andere vorm. Als basis gebruikt hij rechte lijnen. Rechthoeken en vierkanten. Vooral de looplijnen! Lange boekenplanken, lasten en side tables in de hoogte. En lage lange banken, grote salontafels en grote vloerkleden. Ronde welvende vormen zie je terug in accessoires zoals lampen, schalen, windlichten, vazen en potten. Maar ook in muurdecoratie. Soms niet eens de vorm van een lijst of schilderij zelf maar in de afbeelding.

Wegwerken van losse objecten

Eerder las je over de plaatsing van grote objecten. Een XL vaas, een XL schilderij. Toch zien we hem ook medium formaat items gebruiken als accessoire. Bijvoorbeeld lijsten, vazen en wind- of theelichten. Hij kiest er dan altijd meerdere die hij samen als een groep presenteert waardoor ze gezamenlijk het XL effect krijgen. Heel slim! Ook jij kunt dit doen. Wees niet bang om groots uit te pakken.

Symmetrie, ja of nee?

Er viel me iets op. In kleine ruimtes kiest Eric vaker voor één object, in grote ruimtes kiest hij vaak voor 2 dezelfde objecten die hij in lijn met elkaar plaatst. Dus niet eens naast elkaar, maar aan de andere kant in de kamer. Weer om de lange lijnen in huis te benadrukken. Gebruik dus goed de lengtes van je huis, vooral de ruimte in de hoeken van je kamers. De ruimtes in je huis lijken hierdoor breder en langer, precies wat je wil!

Een vuurtje erbij

Last but not least, de design haard keert in zijn binnenhuisarchitectuur vaak terug. Echte warmte maakt een interieur natuurlijk wel af. De rode gloed van vlammen, de warmte, het knisperen van de hout, romance in het air. Wanneer je geen schoorsteen hebt voor een echte haard, zijn er genoeg alternatieven voor een sfeerhaard. Een pluspunt daarvan, je zit niet vast een plek in huis onder het rookkanaal. Je kunt ook kiezen voor een verrijdbare haard. Ook perfect als roomdivider. Knusheid op wieltjes.

Ga je aan de slag met je eigen interieur in de stijl van Eric Kuster en kies je voor een schelpenvaas of parelmoervaas? We vinden het erg leuk als je ons online tagt op social media. We zullen jouw interieur dan delen als inspiratie op onze tijdlijn!