Guess who’s back?! Droogbloemen als boeket: Droogboeketten!

In de jaren ’80 waren ze helemaal hip and happening. Helaas kregen ze daarna een wat suffer imago en raakten ze een beetje in de vergetelheid. Maar zoals wel vaker komt alles wat eigenlijk stiekem gewoon best goed is gewoon weer keihard terug. Onze hart maakte dus een sprongetje toen ze er ineens weer overal hun kopjes weer opstaken.. Droogbloemen! Maar dan wel volledig aangepast aan de smaak en stijl van nu natuurlijk! Voor elke interieurstijl is er wel een bijpassende en trendy droogbloemen mooiigheid te vinden.

Van enkele droogbloem naar weelderig assortiment boeket droogbloemen

De trend leek vorig jaar voorzichtig te beginnen met een paar stengels prachtige gedroogde berenklauw bloemen of volle graspluimen op een grote vaas. Vaak neutraal van kleur. Simpel maar enorm sfeervol. Langzaam kwamen daar schattige kleine boeketjes in minivaasjes bij. En in die boeketjes verscheen wat kleur. En nu is de trend helemaal los en zie je de weelderigste arrangementen in de prachtigste kleuren. 

Wij wilden wat meer weten en doken in de wereld van de droogbloemen… Wat kan je er allemaal mee? Hoe en waar worden ze gemaakt en hoe houd je ze zo lang mogelijk mooi? Wat zijn de mogelijkheden in styling? Wij zochten het voor je uit en nemen je graag mee in onze bevindingen!

Cadeautje van de natuur in een mooie hoge vaas

Wij weten niet hoe het met jullie is, maar wij vinden bloemen má-gisch.. Wonderlijk hoe de natuur zoveel verschillende bloemen in alle vormen, kleuren en geuren heeft voortgebracht. Elke bloem is een wondertje op zich. Hoe mooi is het om dit prachtige wonderbaarlijke moment wat langer vast te kunnen houden door de bloem te drogen. Misschien heb je zelf ook nog wel ergens een gedroogde bloem liggen als dierbare herinnering van een bijzonder moment. 

Bloemen drogen gebeurt natuurlijk al heel erg lang. Het is een oud gebruik om te conserveren waarvan ze vroeger veel meer wijsheid hadden dan nu, ook voedsel werd regelmatig gedroogd bij gebrek aan een koelkast en diepvriezer. Deze oude wijsheid wordt gecombineerd met inzichten en kennis van nu en zo krijgen we de best of both worlds. Prachtige droogbloemen, mooi op kleur, die zo lang mogelijk goed blijven. Eén ding is zeker, de tijd kunnen we nog niet versnellen, bloemen drogen is en blijft een kwestie van tijd en geduld. Maar zeg nou zelf, is dat misschien niet stiekem juist iets heel erg moois. In de haast en drukte van de tijd van nu soms toch even weer beseffen dat de tijd nemen gewoon mag. Slow living en lang van kunnen genieten, relaxed en duurzaam. Nog een extra hieperdepiep voor de droogbloem wat ons betreft!

Extra lang genieten van een mooie bos droogbloemen

Droogbloemen van een goede kwaliteit blijven zonder probleem wel een half jaar mooi. En als je ze niet in de volle zon zet kan dit wel oplopen tot jaren! Dit ligt uiteraard ook aan de kwaliteit van de gebruikte bloemen en de manier van drogen en het uiteindelijk behandelen. Hoe dan ook ben je met een droog boeket een stuk duurzamer uit dan met een verse bos.

Wil je na een paar maanden toch wat anders? Dan kan je een droogboeket prima herschikken of gewoonweg omdraaien zodat hij een andere look krijgt. Of steek er een paar verse bloemen tussen. Deze zal je dan wel in een plastic kokertje moeten steken zodat de verse bloem water krijgt en de droogbloemen droog blijven! Of je kan gebruik maken van kwalitatieve kunstbloemen. Deze zijn tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden, blijven oneindig lang goed en je hoeft niet je best te doen om voor water te zorgen. Maar waar je ook voor kiest het staat echt super en origineel. Ook kan je een grote bos verdelen in kleinere bosjes en hier en daar een klein vaasje neerzetten. 

Hatsjoe! Bye bye hooikoorts!

Nog een groot voordeel van droogbloemen is dat mensen met hooikoorts over het algemeen geen last ervaren met droogbloemen en grassen. Dat is een hele fijne bijkomstigheid voor bloemenliefhebbers met een standaard loopneus en prikkende ogen in het voorjaar! Zo kan jij ook eindelijk eens genieten van mooie en echte bloemen!

Enkele fijne droogsoorten voor in je droogboeket!

Om even je geheugen op te frissen of juist voor het eerst kennis te laten maken in de wereld van de droogbloem even wat populaire soorten op een rij. Kan je straks vol zelfvertrouwen kiezen wat je wilt of heel stoer op een verjaardag punten scoren met je plotselinge kennis over snij- en droogbloemen.

Pampasgras

Wat we veel zien zijn de zachte natuurlijke kleuren en zacht uitziende materialen of bijzondere bladvormen. Een van de meest populaire vaasstekers is het pampasgras. Hij ziet er bijna knuffelbaar uit. Als een plumeau. Vrij veel mensen hebben deze zelf in de tuin staan, mocht je daar zelf niet mee gezegden zijn kan je misschien aan de buren lief vragen of je wat mooie stengels uit zijn struik mag knippen.

Van deze pampasgrassen kan je ook hele simpele maar sfeervolle muurkrans maken. Maar een paar weelderige stengels in een grote vaas is al prachtig op zich. 

Lavendel

Een prachtige, zachte kleur en een intense geur die ook na het drogen vollop aanwezig blijf. Dat is lavendel. Lavendel heeft helaas niet echt lange stelen. Maar daardoor kan deze zomerse bloeier wel prima in een klein minibosje op een klein minivaasje. Of een paar minivaasjes bij elkaar. Schattig lintje erom heem en naast een fijne vakantiefoto om de herinneringen nog levendiger te maken!

Korenbloem

Een prachtig bloemetje in intens blauw. Deze bloem is eigenlijk ook een beetje retro want vooral in de jaren ‘80 en ‘90 populair en een veel geziene blom op feesten en partijen in het bedankbosje voor de gastvrouw. Door de huidige droogbloemen trend mag ook deze schone weer terug op het toneel verschijnen. En dat is toch wel een verdiende plek!

Hij houdt van licht maar niet van veel vocht, dus de basis van deze bloem is al aardig droog en houtig. De droogbloem is niet alleen makkelijk te drogen hij houdt ook zijn intense kleur. Een prachtige aanwinst dus. De Korenbloem is een eenjarige plant en soms kom je hem ook wel in het wild tegen. 

Hortensia

Een prachtige weelderig bloeiende zomerbloeier in de mooiste kleuren. De Hortensia is vooral favoriet omdat de mooie volle bloemtrossen bij elkaar gedroogd kunnen worden. De kleuren worden zeker wel minder uitbundig, maar het krijgt een soort prachtige, integere pasteltint dat heel romantisch aan doet. Hij maakt je droogboeket ook meteen een stuk voller. Heb je zelf Hortensia in de tuin knip ze dan wel op het juiste moment af. Dat kan altijd een beetje tegen je warme bloemenhart indruisen want je moet ze afknippen op het moment dat ze nog mooi in bloei staan. (of nét iets over het hoogtepunt heen) Vind je dat zonde mag je ze van ons best stiekem in de winkel halen. Ook de Hortensia is heel geschikt om een mooie volle muurkrans van te maken. 

Strobloemen

Net als de korenbloem een retro klassieker die je nu even wat minder ziet, of zag, maar door de droogbloementrend hun opmars weer maken. De strobloem! Verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en meer! En deze kleuren blijven nagenoeg behouden na het droogproces. Ze zijn ook nog eens heel makkelijk te drogen. Diepe buiging voor deze vergeten schoonheid. 

Alle graansoorten

Graan als tarwe en haver geeft een instant zomergevoel… En het handige is dat ze van nature al drogen als de tijd rijp is. Boeren oogsten hun graan aan het einde van de zomer als het hopelijk een paar volle weken in de zon heeft kunnen rijpen. Graansoorten zijn ook ideaal om te verwerken in droogbloemboeketten.

Uiteraard zijn er veel meer soorten te benoemen en te vinden. Maar we houden het even basis. Het gaat er natuurlijk vooral om hoe het eruit ziet als het thuis op jou tafel staat te shinen! Vandaar tijd voor wat inspiratie…

Inspiratie droogbloemen arrangementen met zijde bloemen

Misschien zit je zelf nog met een ander beeld van droogbloemen in je hoofd. Doen ze je nog steeds vooral denken aan de inrichting van je oma en ben je zelf nog niet echt overtuigd dat je er toch echt mooie dingen mee kan maken. Ook dan moet je vooral even blijven hangen want we gaan proberen je te inspireren met een paar prachtige voorbeelden zodat jij ook team droogbloem wordt! Beloofd!

Enkele mooie creaties waar wij zelf helemaal blij van worden, uiteraard in onze eigen vazen en potten opgemaakt, want wij vinden het een supermatch!

Droogbloemen rangschikken als boeket in een hoge vaas

Een mooie hoge vaas is natuurlijk al een plaatje op zich. En soms zijn ze eigenlijk al mooi genoeg zonder iets erin. Maar dat is over het algemeen niet de bedoeling van de meeste mensen die een hoge vaas in hun interieur willen. Een plant is natuurlijk altijd prachtig, maar niet iedereen heeft groene vingers of zin om veel tijd steken in het in leven houden van een kamerplant. Dan kan je natuurlijk nog kiezen voor een kunstplant. Maar een mooie droogbloemencreatie kan ook prachtig zijn, en is in ieder geval uniek en lang houdbaar. En het staat echt zo enorm stijlvol! 

De droogbloemstukken kunnen zo weelderig en kleurig als je wilt aangevuld worden met kleurige en niet van echt te onderscheiden kunstbloemen. Maar je kan ook voor meer ingetogen gaan en werken met wat simpele gedroogde takken of bladeren. Hele andere uitstraling maar net zo mooi en helemaal nu!

Lage bonsaisschaal opmaken met droogbloemen en kustbloemen

Lage plantenschalen worden vaak voor Bonsaiboompjes of lage planten gebruikt. Wij zijn verbaasd hoeveel sfeer en smaak er al in zo’n kleine schaal kan zitten. Wil de unieke kant gewoon lekker benadrukken en laten zien waar een kleine schaal groot in kan zijn dan is een droogbloemenarrangement een prachtige aanvulling die de handgemaakte schalen recht doen. Keramiek met de schitterendste kleuren glazuur of een dubbel cadeau van de natuur door een van schelpen handgemaakte schaal gevuld met prachtige gedroogde grassen en bloemen en fleurig opgestoken met kunstbloemen. Mooi!  Een ware eyecatcher in de huis!

Droogbloemen in een grote bloempot!

Een grote bloempot leent zich perfect voor een groot en breed droogboeket of arrangement. Zeker ze grotere ronde zachte vormen zoals de bolle plantenbowl. Een plantenbowl valt op door gebruik van de mooie ronde vorm. Dat is waar de meeste dan ook op vallen. Deze vorm kan je met een droogbloemenstuk prachtig accentueren. Als je complentaire  kleuren gebruikt of juist meer voor integer bijpassend gaat. De vorm blijft eruit springen. En wat ons betreft is dit prachtig en helemaal anno nu! Wij zijn verliefd!

Ben je overtuigd? Volgens ons kan het bijna niet anders…  

Je kan natuurlijk ook best zelf bloemen gaan drogen

Wij hebben even opgezocht hoe je dat het beste kan doen. En getest! Bloemen drogen gebeurt al jaren. Het is bijna een soort oud gebruik dat een beetje in de vergetelheid is geraakt. Simpelweg gezegd is het idee van bloemen drogen om het vocht uit de bloem, stengel en bladeren te verwijderen zodat de originele vorm en kleur zoveel mogelijk behouden blijft.

Niet elke bloem kan dit proces even goed aan, sommige soorten zijn meer geschikt dan anderen. Vooral de stevigere en ‘hardere’ bloemsoorten zijn geschikt voor een droogsessie. De meeste bekende droogbloem is misschien wel de strobloem en korenbloem lijken er voor gemaakt. Zij hebben van nature al wat minder vocht. Het mooiste blijft de bloem als hij in het donker wordt gedroogd. Maar je ontkomt er niet altijd aan dat er soms wat kleurverschil optreed. Hoe sneller de bloem kan drogen, hoe mooier hij blijft en hoe minder kans op schimmel. Je hebt hiervoor een droge en goed geventileerde ruimte nodig.

Een droogboeket met hier en daar zijde kunstbloemen en kunstbloesem

 In principe kan elke bloem gedroogd worden, uitzonderingen daargelaten. Sommige hebben een wat langere droogtijd en je hebt sowieso een portie geduld nodig, maar als het hangt dan hangt het en dan is het vooral een kwestie van afwachten! En natuurlijk is niet elke bloem altijd maar zomaar te krijgen dus raden wij aan om te beginnen met een combinatie van zijde kunstbloemen, kustbloesem en droogbloemen. Langzaamaan kun je steeds meer droogbloemen oogsten en variëren.

Timen van drogen!

tart met een idee voor een klein droogboeket van bloemen die nu te oogsten zijn. Het is belangrijk dat je bloemen oogst voordat ze volledig bloeien! Bloemen die op of na het hoogtepunt van hun bloei zitten verliezen hun kleur en verliezen hun blaadjes tijdens  het droogproces.

Het is het handigst om mooie lange stelen te zoeken. Haal de meeste blaadjes eraf en laat alleen bovenaan vlak bij de bloem wat blaadjes zitten. Zachte delen van de plant zoals blaadjes bevatten veel meer vocht dan bloemen en kunnen makkelijk gaan schimmelen. Het is ook het beste om de bloemen te plukken als ze niet meer vochtig zijn van de ochtenddauw, dat scheelt al een slok op een borrel!

Ondersteboven aan de waslijn

Dan mogen ze met de voetjes aan het plafond! Als je ze individueel ophangt drogen ze kaarsrecht. Dat kan als je na de droogperiode probeert er een bos van te maken wat onnatuurlijk en statisch ogen. Voor een wat speelsere look kan je ook al enkele stengels zachtjes bij elkaar binden tot een bos en deze dan gezellig samen laten drogen. Hierdoor ontstaan hele lichte ‘glooiingen’ in de stengel waardoor je makkelijker een prachtige bos kan opmaken. Het handigste is om hier een elastiekje voor te gebruiken. Elastiek kan beter meebewegen met de veranderingen in de stengel dan een touwtje.

De mooiste droogbloemen op een rijtje

Een andere manier van drogen dat ook zorgt voor minder rechte stengels is als je een vers geplukte bloem gewoon in een vaas met een laagje water zet op een hele zonnige plek en het water laat verdampen. Doordat het in een vaas staat droogt het ook speelser op. Dit werkt niet bij alle bloemen, maar wel bijvoorbeeld bij de Hortensia.

Ben je beperkt in je ruimte en komt er toch veel licht binnen of is het er erg stoffig. Dan kan je een papieren zak over de bloemenbosjes hangen. Deze kan je vast maken bij  de stengels en zo voorkom je direct zonlicht wat echt de kleur ten goede komt. En zo voorkom je ook een groot gedeelte van de stof, al lijkt stof altijd overal te komen…

En drogen maar, op een droge plek

Na een paar dagen tot een paar weken wachten zijn je bloemen helemaal ontdaan van vocht. Ze zijn goed gedroogd als alles een beetje knispert en uiteraard ook droog aanvoelt. Vallen bij de lichtste aanraking de blaadjes er al af, dan is er iets mis gegaan tijdens het doorproces (Té droge ruimte, geen luchtstroming) 

Om je eigen gedroogde bloemen wat langer houdbaar te maken kan je ze licht in sprayen met haarlak. Iets zelf maken heeft extra gevoelswaarde. Maar je moet wel een eigen tuin hebben en de ruimte om alles op te hangen. Mocht je dat niet hebben zijn er gelukkig heel veel mogelijkheden om kwalitatief mooie droogbloemen te kunnen aanschaffen.

We proudly present: droogbloem arrangementen door bekroonde bloemschikkers

Hoe dan ook, droogbloemen zijn prachtig. En omdat wij van prachtige dingen houden en nu eenmaal ook parelmoertjes van vazen en bloempotten in onze collectie hebben zoals je kon zien bij de inspiratie, kan het niet anders dan dat er een echte en woeste love match ontstaan is tussen Parelmoer Vaas potterie met daarin bijzondere droog en kunstbloem arrangementen. De arrangementen verzorgen we in samenwerking met één van de beste makers van Nederland die herhaaldelijk is uitgeroepen tot beste bruidsbloemist.

Droogbloemen kopen en bestellen

Met een groot gevoel voor schoonheid en met kwalitatief de mooiste droogbloemen. Een match made in heaven dus! En zij maken voor ons echt de mooiste bloemenarrangementen in enkele topstukken uit onze collectie. Wij bezorgen deze pareltjes met liefde, dus heel voorzichtig en per koerier bij je thuis.

Misschien heb je al een mooi voorbeeld gezien, of heb je zelf specifieke wensen. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat de stukken speciaal voor jou opgemaakt worden en dat daar wat tijd overheen kan gaan. Uiteraard proberen we dit zo kort mogelijk te houden en houden we je compleet op de hoogte.Â