BOOMPJE OF BOLBOOMPJE OP STAM

Boompje of bolboompje op stam in een pot in de voortuin of in de kleine tuin

Droom jij ook zo van een eigen groene oase, weelderige kleuren met geurende bloemen en van lekker nostalgisch fruit plukken uit eigen tuin? Maar heb je net als ik een postzegel als achtertuin? Of misschien heb je wel een jaloersmakende lap grond bij je casa maar wil je wat meer kunnen variëren of niet vast zitten aan al te grote planten en bomen in je tuin? De oplossing is nabij!

Miniboompjes in een bloempot voor in de tuin of op je terras

Tegenwoordig zijn veel boompjes in miniatuurformaat te krijgen. Een superleuke en smaakvolle aanvulling op je tuin waar je heel goed mee kan variëren. Je eigen minibos of fruittuin op een paar vierkante meter! Geplant in volle grond of neergezet in sfeervolle buitenpotten op je terras. Mini bomen worden ook wel dwergboompjes, laagstamboompjes of patioboompjes genoemd. En de keuze is reuze!

Zie je door de minibomen het bos niet meer? Wij hebben een selectie voor je gemaakt waar vast wat leuks tussen zit!

Fruitboompjes met eigen oogst

Er is tegenwoordig heel veel keuze in miniatuur fruitboompjes. Wat is er nostalgischer dan een appeltaart van eigen appelboom, of kersenclafoutis van eigen kersenboom, het ligt gewoon binnen handbereik. Kan je ook nog eens genieten van de tere voorjaarsbloei met prachtige witte of roze bloesem. Daar geniet ik misschien nog meer van dan van het fruit zelf. En hoe leuk is het om je kinderen van dichtbij te laten ervaren hoe de bloei en de ontwikkeling van fruit gaat!?

Voordeel van minifruit

De meeste mini fruitboompjes worden niet hoger dan 1.5 tot 2 meter. Nu klinkt dat nog aardig hoog, maar het is niets vergeleken hoe hoog een fruitboom echt kan worden: zo’n 4-5 meter. De miniboom wordt ook een stuk minder breed. Wil je een betere garantie op vruchten dan is het te adviseren om een boompje bij een goede kwekerij te halen. Daar worden de boompjes met kennis, de juiste zorg en geduld opgekweekt.

Ook hebben ze vaak meerdere rassen waardoor je precies uit kan zoeken welke smaak peer je bijvoorbeeld het fijnste vindt, of dat de pruimen vroeg of laat in het seizoen rijp zijn. Als je om een zelfbestuivende soort vraagt ben je ook niet voor vruchten afhankelijk van een tweede boompje. De meeste minifruitbomen hoef je ook niet te snoeien, superhandig voor de minder groene vingers onder ons!

Een fruitboom planten, hoe pak je dat aan?

De beste tijd om fruitbomen te planten is in de herfst, dan is de grond nog enigszins warm van de zomerse periode. Na de aanschaf is het erg belangrijk dat je de wortels goed vochtig houdt. Kies een zonnige standplaats, graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit en maak de wortels goed los. Als je het boompje plant is het belangrijk dat de eigen kluit goed in de grond verdwijnt en niet meer boven de grond uitsteekt.

Bemesting en verzorging van je fruitboom

Fruitboompjes zijn eigenlijk best makkelijk en goed te doen voor beginners. Ze vragen vooral een zonnige plek en voldoende water, helemaal als ze in ene pot staan is het wat vaker nodig om water te geven. In het voorjaar is het tijd om de plant extra te voeden met meststof/plantenvoeding. Je kan daarbij kiezen voor een biologische versie om zo straks  biologisch fruit te kunnen plukken. Dat voelt toch even wat fijner.

Zoals ik eerder vertelde hoef je de meeste miniboompjes niet te snoeien. Maar vraag ernaar bij de koper of kweker want sommige exemplaren maken een uitzondering. Je kan dan voor het gemak ook nog voor een ander soort gaan natuurlijk.

Of toch liever een struik in plaats van een boompje op stam?

 Je zou ook voor een fruitstruik kunnen kiezen, dan krijg je andere fruitsoorten zoals de rode bes of de kruisbes, maar ook deze gaat best goed in een mooie pot of ergens in een (zonnig) hoekje in de tuin.

De rode bes geeft het eerst jaar nog niet zoveel vruchten, maar daarna gaat hij vaak helemaal los! Je moet misschien een beetje van de specifieke zure smaak (leren) houden, maar gezond zijn ze wel! Je kan ook kiezen voor de witte of zwarte bes. De laatste is wat minder zuur.

De kruisbes is een beetje een vergeten soort. Terwijl de smaak heerlijk zacht zoet is en de struik heel makkelijk vruchten geeft zo groot als een flinke druif. Ook heerlijk om een jammetje van te maken!

Tropische boompjes op stam in Nederland

Naast fruit kan je ook kiezen voor een hele andere invalshoek. Veel mensen vinden het heerlijk om hun tuin of terras om te toveren tot een stukje Ibiza of ander zonnige Zuid Europese plek waar vaak goede vakantieherinneringen aan kleven en om zo de vaak wat minder warme Nederlandse zomers op te fleuren.

Tegelijk worden de Nederlandse zomers ook steeds extremer warm en bereiken sommige zomerse dagen zelfs best pittige hogere temperaturen van boven de 40 graden. Je houdt er van of je gruwelt ervan, maar het biedt wel meer mogelijkheden voor tropische of mediterrane schoonheden op je terras want zij houden er vreselijk veel van!

Enkele voorbeelden van fijne kleine boompjes waar je een instant vakantiegevoel van krijgt!

Palmboom in de Hollandse achtertuin of op het balkon

Er zijn niet veel winterharde palmbomen geschikt voor in Nederland, maar ze zijn er wel! De meerstammige Trachycarpus fortune is er één van. (Ik moest er zelf ook even op googelen hoor..) hij schijnt van oorsprong uit China te komen, uit een wat frisser gebied, dat verklaart zijn winterhardheid. Maar hij ziet er verder als een echte compacte tropische palmboom. Precies zoals je hem graag zou zien op een Ibiza terras.

Er zijn ook andere kleine palmsoorten, maar deze moet je vaak toch naar binnen halen in de winter en daar moet je dan wel de ruimte voor hebben. Door het iets verkeerde klimaat groeien ze niet heel snel, dat is wat we noemen ‘elk nadeel heb z’n voordeel’ Een palm koop je het beste bij een gespecialiseerde palmkweker. Daar kan je ook allerlei artikelen krijgen voor de specifieke verzorging. Dan weet je zeker dat je palm het een tijdje volhoudt! Het spreekt voor zich dat je voor een palmboom een XXL bloempot nodig hebt. Hier hebben wij in de online winkel van parelmoervaas prachtige soorten van op voorraad!

De Olijfboom met zijn blauwgroene slanke blaadjes

Een echt Mediterraanse schone is toch wel de olijfboom. Het kenmerkende uiterlijk brengt je meteen naar zwoele Toscaanse zomers. Toch doet hij het ook prima in ons klimaat. De kans dat hij gaat bloeien en vruchten gaat dragen (de welbekende olijfjes) is vrij klein. Daar is een hele zachte winter voor nodig met daaropvolgend een heel zonnig voorjaar. Toch acht ik die kans in Nederland groter dan dat er nog een elfstedentocht komt, dus laten we vooral hoop houden!

Een olijfboom houdt wel van een slokje water, dus het is handig als je onder in de pot een laagje hydrokorrels neerlegt om het vocht beter vast te houden. Voedingsstoffen in een plantenpot raken vrij snel op regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen (van begin lente tot aan de herfst) is dus ook bij de olijfboom aan te raden. Olijfbomen moet je nog wel snoeien. De vormsnoei kan net als het bemesten in het groeiseizoen, doe het niet later dan september, want anders krijgt de olijfboom het erg moeilijk de winter te overleven en dat zou erg zonde zijn!

Zen met Eucalyptus

Een op hoogstam gekweekte eucalyptus boom geeft een frisse geur af die ook nog eens op een natuurlijke manier muggen verjagen. Hoe fijn is dat als je ’s avonds met je wijntje op je terras zit. Met zijn mooie ietwat zilvergekleurde blaadjes is het een aanwinst op je terras. Het leuke van eucalyptus is dat hij door de loop van z’n leven van bladvorm verandert.

Een jonge eucalyptusplant begint met ronde blaadjes, later worden de bladeren smaller en sikkelvormig. Ze gaan dan ook een beetje hangen. Niets menselijks is de eucalyptus dus vreemd. Hij is groenblijvend dus draagt het hele jaar door blaadjes. Ook al liggen zin roots niet in Noord Europa maar in Australië, de eucalyptus kan tot wel -15 aan. Wat een bikkel. Hij is het lievelingsmaal van de Koalabeer en werd door de Aboriginals als een heilige boom gezien. Deze veelzijdige boom staat prachtig in een grote bloempot.

Bloeiende en geurende boompjes

De derde categorie die heel mooi in potten kan en die ik letterlijk en figuurlijk even in het zonnetje wil zetten zijn de geurende bloeiers. Zelf ben ik gek op geurende en rijkelijk bloeiende planten in de tuin. Voor mij niets fijners dan in de ochtenddauw, als de wereld net wakker wordt, door je tuin te kuieren en heerlijke lichte zwemen van bloemengeuren mee te pikken. Ik raak er gewoon ontspannen van…

Vaak worden bloemen en planten uitgezocht op kleur, maar ik ervaar het echt als aanwinst om ook eens specifiek op geur te zoeken. Laat alle zintuigen meegenieten van je tuin. Dit zijn nu fijne geurende miniboompjes voor op je terras:

Rozenstruik of op stam

Rozen zijn al aardig ingeburgerd in Nederland. Toch wil ik nog even wat aandacht voor deze schitterende tuinbloem. Want wat kan hij volop bloeien. Iedereen kent de geur van rozen. Toch zijn er nog maar weinig rozensoorten die de zo kenmerkende weelderige rozengeur bij zich dragen. Dit komt omdat er door kwekers meer op kleur en bloemgrootte is gekweekt dan op het behouden van de geur. Maar als je voor een historisch oud rozenras kiest is de kans groot dat je de gehele zomer in een heerlijke romantische geur kan zitten.

Je moet dan vooral zoeken in de hoek van de oude Franse rozenrassen, de muskusroos en de Japanse bottelroos. Deze zijn echter minder resistent tegen ziektes dan modernere rozenrassen. Dus wil je the best of both worlds dan kan je kiezen voor een moderne geurende roos als de ‘fragrant delight’ (what’s in a name) of de ‘Graham Thomas’. Een fijne kweker kan je vast goed op weg helpen bij de keuze van de juiste roos voor jouw tuin. Voor in een pot kan je een roos op stam kiezen. Sommige mensen vinden dat echter wat tuttig en hebben liever een wat meer weelderige roos. Een klein blijvende rozenstruik is dan een goed alternatief. Rozen houden van volle zon dan komen ze optimaal tot bloei.

Wisteria op stam, het regent bloemen!

Wisteria sinensis beter bekend als blauwe regen. Vaak zie je deze intens bloeiende plant als klimplant waarbij hij voor een dromerige blauwe hemel aan bloemen zorgt. En hoe fijn, deze prachtige plant is ook te krijgen in een kleinere variant op stam! Hij bloeit van jongs af aan al intens, dus dat is snel genieten. In het najaar moet hij even bijgesnoeid worden, vaak word je dan ook nog beloond met een najaarsbloei. Én de Wisteria heeft dus ook een heerlijke geur. Is er dan niets nadeligs aan deze plant? Dat helaas wel… de peulen die na de bloei verschijnen bevatten zaden en deze zijn giftig, dus uitkijken met kleine kinderen en huisdieren.

Vlinderstruik met zijn grote pluimen vol bloemetjes

Hou je naast geur en bloei van de tedere levendigheid van vlinders in je tuin? Deze vlinderstruik heeft alles in één en is een echte vlindermagneet!  Deze schoonheid is vaak een forse struik die behoorlijk snel groeit. Gelukkig is er dus ook een kleinere vlinderstruik zowel als struikje als op stam! Hij bloeit en geurt rijkelijk van april tot september. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert zullen er steeds nieuwe bloemen vormen. In de herfst kan je hem een insnoeien, wees niet bang, hij komt altijd weer terug! Naast vlinders zijn ook bijen gek op deze bloemen, en aangezien het niet zo goed gaat met onze kleine dappere honingmakers is een bijenplant altijd een goed idee! Bijen prikken echt niet snel, dus gewoon doen!

Dwergsering of stamsering

De Sering is familie van de Olijf. Het is een vol bloeiende plant die wel 7 meter hoog kan worden, maar gelukkig ook is te krijgen in een kleinere struikvorm én een vorm op stam. Zo is hij dus ook geschikt voor in een mooie grote pot. Ook deze schoonheid bloeit en geurt volop.  Hij bloeit vanaf april-mei en net als de vlinderstruik kan hij je verrassen met een najaarsbloei. Lekker lang genieten dus. De Sering is een groot liefhebber van de zon.

De perfecte bloempot of plantenbak voor je boompje of struik

Welke planten je ook aanspreken, de pot maakt het af en zorgt voor de juiste uitstraling en stijl! Met een grote bloempot kan je in één klap een sfeer of stijl neerzetten. In onze webwinkel zijn er meerdere bijzondere potten voor buiten te vinden. We zetten er een paar voor je op een rij.

Werd je warm van het idee van de Mediterrane boompjes op je terras? Ben jij gek op zomer, zee, strand, Ibiza en wuivende palmen? Look no more… Tijd voor inspiratie!

Inpalmen!

XXL- plantenbakken zijn uitermate geschikt voor een palmboom. Een palmboom vraagt nu eenmaal vrij veel ruimte in zijn pot en met deze vriendelijke én stijlvolle reuzen is dat geen probleem. Deze bloempotten zijn daarnaast uiteraard ook heel geschikt voor de fruitboompjes of andere boompjes of struiken.

Salsa, Tequila, Corazon!

Een favoriet van velen is toch wel een tuin in Ibiza stijl! Daar passen meerdere soorten bloempotten zijn. Bijvoorbeeld licht gekleurde bloempotten met een strak en duidelijk design in keramiek of kunststofsteen. Maar ook plantenbakken in warme, vrolijke zomerse kleuren als petrol, olijfgroen en okergeel. Onze bloempotten zijn verkrijgbaar in meerdere maten. Zet ze  groepsgewijs bij je terras of speels langs je tuinpad. Met een kleine olijf-of eucalyptus.. zucht… wegdromen in je eigen tuin..

Pride en prejudice!

Houd je vooral van oud Engelse romantiek en bloeiende rozen?  Combineer deze twee dan fijn in grote romantische bloempotten. Definitely my cup of tea! Ook schitterend met Seringen of de vlinderstruik.  Alle rijke bloeiers stralen romantiek uit en de juiste bloempot kan dat versterken.

I’m bleu dabedie dabeda!

Sorry, dat nummer zit nu waarschijnlijk de rest van de dag in je hoofd. Maar zeg  nu zelf…mooi blauw is niet lelijk. Wij hebben bloempotten in allerlei soorten blauw. Van diepblauw en petrol tot héél erg zachtblauw. En deze zijn er in verschillende maten en stijlen. Mooi als je meerdere bij elkaar zet. Geef kleur aan je tuin!

Strakker dan strak! De moderne tuin

In een moderne tuin kan je ook prima werken met grote bloempotten en miniboompjes. Wij hebben talloze extra grote bloempotten in ons assortiment die perfect passen in een strakke tuin. Qua plantenbak zie je in de moderne tuin vaak de kleuren helderwit, diepzwart en antraciet met een strakke belijning. Heerlijk, helder en stijlvol. Hier wat inspiratie voor de liefhebber van de moderne tuin.

Bloembakken en/of plantenbakken sets

Ben je op zoek naar meer dan één bloempot, kijk dan eens naar combinatiesets. Dat zijn 2 of 3 type bakken in dezelfde maat, of verschillende hoogtes. Bij ons is dat financieel altijd voordeliger dan bakken los bestellen. We maken deze setjes speciaal om mensen te helpen bij de aankleding van hun tuin. Een tweedelige of driedelige set kun je naast elkaar opstallen, of schuin achter elkaar. Wat je natuurlijk ook kunt doen is op meerdere plekken in je tuin een bak terug laten komen. Je krijgt één geheel! En je maakt een speelse opstelling van je tuin. Zo kan je in de grootste een miniboompje planten, en in de kleinere kiezen voor een minder grote plant of fruitstruik. Of voor drie gelijke grote bloempotten kiezen en zo een mini fruitboomgaardje creëren. 

Wat komt er in jouw bloembak of plantenbak te staan?

Heb je al een idee gekregen welk miniboompje jij in je tuin wilt? We hopen dat we je iets op weg hebben kunnen helpen. Met een beetje liefde en geduld pluk je volgend jaar je eerste eigen appel, of ruikt je tuin naar zoete rozen.

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Wij hopen dat we je beetje hebben kunnen informeren en inspireren. Nu is het alleen nog kiezen, wachten op de zomer, achterover leunen en genieten! Heb je vragen of hulp nodig bij de keuze van een bloempot neem dan gerust contact op, we helpen we je graag verder! Ik wens je alvast een geweldige fijne zomer toe met veel zon, schattige miniboompjes, bloemen, vlinders en koude wijntjes op je terras!