BETONNEN BLOEMBAKKEN EN PLANTENBAK

Betonnen bloembakken of een betonnen plantenbak, ga voor grote en hoge designs die spreken

Ben je op zoek naar een eenvoudige en snelle manier om (meer) sfeer aan te brengen in je tuin, op het balkon, in een kantoor, in je woonkamer of elders in huis. Dan zijn betonnen bloembakken en plantenbakken ideaal voor jou! En misschien denk je nu: ¨betonnen plantenbakken? Die zijn toch allemaal grijs en vierkant? ¨, Eh, niks is minder waar! Ook betonnen plantenbakken komen in alle vormen, maten en kleuren. Bovendien zijn ze tijdloos, enorm duurzaam en supersterk.

Dus of je nu gaat voor een rechthoekige grote en hoge betonnen plantenbak, een ronde, of een kleine vierkante. Met betonnen bloem- en plantenbakken creëer je snel en eenvoudig een fijne sfeer, zowel binnens- als buitenshuis.

Betonnen plantenbakken zijn voor iedereen

Als je aan beton denkt, denk je al snel aan een industriële sfeer. Maar er is keuze uit zoveel kleuren, vormen en hoogtes, dat er eigenlijk voor ieder wat wils is. Wat voor sfeer je dus ook wil creëren, betonnen plantenbakken zijn vanwege de grote variatie voor zowel binnen als buiten een goede, veelzijdige en tegelijkertijd tijdloze optie. Wist je trouwens dat beton heel onderhoudsarm is? En niet kapotvriest? En een beetje afhankelijk van het soort beton zijn de bloembakken daarnaast bijzonder eenvoudig schoon te houden.

En ben je op zoek naar de ´betonlook´ maar woon je ergens driehoog? Of heb je gewoon weinig zin om te sjouwen? Er bestaan ook plantenbakken en vazen die er wel uitzien alsof ze van beton zijn, maar ´stiekem´ zijn ze van kunststof. Dat maakt ze een stuk lichter en handzamer om te verplaatsen.

Ruimtes afschermen met betonnen plantenbakken

Iedereen kent het wel, zo’n hoekje in de tuin of van het balkon waar je liever niet direct tegenaan kijkt. Het hoekje waar je de afvalbakken neerzet, waar de tuinslang hangt, of misschien gewoon het hoekje met een lelijke schutting die je als een doorn in het oog ervaart. Met betonnen grote en hoge bloempotten creëer je heel snel een afscheiding. Zet er volwassen planten in en je bent in één keer klaar. Als je kiest voor winterharde planten, zelfs het hele jaar! Kies voor bakken in dezelfde vorm, kleur en hoogte voor een wat strakker effect. Of ga juist voor verschillende vormen en kleuren voor een speelser gezicht.

Op dezelfde manier kun je ook variëren met de planten die je in de betonnen bakken zet. Echt een volledig gebrek aan groene vingers? Dan kun je overwegen om te werken met bijvoorbeeld bamboestokken in de plantenbakken, of kies voor planten die heel weinig onderhoud nodig hebben. Op die manier zorg je er met minimale moeite voor dat dat ene minder aantrekkelijke hoekje aan het oog onttrokken wordt.

Buiten naar binnen halen

Overigens werkt het gebruiken van betonnen plantenbakken om ruimtes af te scheiden ook heel goed binnenshuis of op een kantoor. Heb je bijvoorbeeld een speelhoek voor de kinderen in de woonkamer, maar wil je niet altijd tegen het speelgoed aankijken? Met wat betonnen plantenbakken zorg je gemakkelijk voor een afscheiding, terwijl je de kinderen toch in de gaten kunt houden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een werkhoekje, een open keuken, tv-hoek en ga zo maar door. En op een open kantoor toch een soort vergaderkamer creëren? Wat je ook maar aan het oog wil onttrekken, zonder het gevoel van ruimte te verliezen, door het gebruik van planten is het zo gebeurd.

Tuinieren in een kleine ruimte

Betonnen planten- en bloemenbakken lenen zich ook uitstekend voor tuinieren in een kleine ruimte, bijvoorbeeld op een balkon. Zelfs een klein moestuintje wordt daarmee mogelijk. Heb je echt weinig ruimte? Plant dan vooral kruiden zoals basilicum of rozemarijn in één betonnen bloembak. Je moet dan wel even opletten dat alle planten/ kruiden vergelijkbare voorkeuren voor zon/schaduw en water hebben. Heb je iets meer ruimte en kun je ook de hoogte in? Dan kun je de betonnen bakken ook gebruiken voor bijvoorbeeld tomaten of paprika’s.

Woon je in een appartementencomplex zonder lift en zie je op tegen de betonnen plantenbak omhoogtillen? Misschien zijn de plantenbakken van kunststof, maar met een betonlook iets voor jou. Die wegen een stuk minder, maar geven toch dezelfde sfeer in huis of op het balkon.

En ook binnenshuis kunnen betonnen plantenbakken heel goed werken. Kies bijvoorbeeld voor een hoge ranke betonnen vaas, waar een mooie hangplant overheen komt, of juist een bloem zoals een orchidee. Zo wordt het echt een eye catcher in een (kleine) ruimte, zonder dat het al te veel ruimte inneemt of schreeuwerig wordt.

Verschillende materialen combineren

Er zitten veel voordelen aan echte betonnen plantenbakken en vazen. Ze zijn stevig, vaak makkelijk schoon te houden, duurzaam en tijdloos. Daarnaast passen ze in vrijwel elk interieur, tuin of balkon.

Dankzij de ruime keuze in kleur en vorm kun je vrijwel elke sfeer creëren met betonnen bakken voor je planten. Maar ook qua materialen zijn er verschillende opties, zoals bloembakken van keramiek, kunststof, polystone en ceramix. Deze potten zien er weliswaar uit als betonnen plantenbakken, maar hebben net weer andere eigenschappen, waardoor het misschien beter bij jou past.

Door het combineren van materialen bereik je vaak een speels en divers effect binnens- of buitenshuis. Houd bij het kiezen van je materiaal rekening met je doel. Komt de bak buiten te staan? Let dan op of het materiaal van de bloembak goed tegen vorst kan. Denk ook aan het gewicht van de plantenbak, de hoogte en hoe groot de plant wordt die er uiteindelijk inkomt.

Overigens, door de doorgaans neutrale uitstraling van beton lenen de betonnen bloembakken zich ook bij uitstek voor het combineren met andere materialen, die juist niet de betonlook hebben. Bijvoorbeeld een mooie betonnen plantenbak op een houten tafel, een grote betonnen bak op een natuurstenen terras of een betonnen vaas in een voor de rest landelijke keuken.

Vorm en kleurtrends voor betonnen bloembakken

Beton is een neutrale hint en tint in de tuin of kantoor. De planten zijn op die manier echt de hoofdrolspelers. Toch kun je nog eindeloos variëren waardoor je zelf bepaalt hoe groot of klein de ´bijrol´ is die de betonnen plantenbakken spelen.

Zo zijn er tegenwoordig betonnen bloembakken of vazen in werkelijk alle vormen en maten. Van groot tot klein en je kunt niet alleen kiezen uit vierkant of rechthoekig, hoe deze trend vooral begon, maar ook ovaal of rond is inmiddels mogelijk. Wil je de plantenbakken naast elkaar gebruiken? Met allemaal dezelfde vorm, in dezelfde of variërende hoogte, krijg je een moderner effect, terwijl je door het combineren van verschillende vormen en kleuren juist een grappiger effect creëert.

Spannend grijs

Naast vormen is ook in kleuren voor betonnen plantenbakken eindeloos veel variatie te vinden. Je denkt vast meteen aan ‘een aantal tinten grijs’, maar het is spannender dan dat. De kleurtrends van het moment zijn wit en zwart, maar ook aardetinten, groen en blauw. En dan is er altijd nog de optie voor gemêleerd. Overigens, wil je een bepaalde kleur bloembak, maar kun je die niet vinden? Betonnen bloembakken zijn geschikt om te verven, zo kun je ze in iedere gewenste kleur in huis of de tuin neerzetten. 

Ten slotte heb je nog volop keuze in de afwerking, zo bestaan er betonnen plantenbakken met een matte finish, maar ook semi-glanzend of glossy. Je kunt je vast voorstellen dat een ovalen glanzende groene betonnen plantenbak er héél anders uitziet dan een vierkant witte matte bloembak. Voor welke afwerking je gaat is uiteraard geheel afhankelijk van je eigen smaak.

Zo zie je maar weer, hoewel betonnen plantenbakken in eerste gedachte wellicht wat uniform overkomen is er dankzij ons brede assortiment een wijde variatie mogelijk, zodat er voor elke inrichting, elk balkon en iedere tuin een geschikte betonnen bloembak te vinden is.

Beplanting, hoe pak je dat aan?

Nu je een plantenbak gekocht hebt wil je er waarschijnlijk ook een goede plant in. Je moet dan met een scala van aspecten rekening houden. Denk dus goed na waar de bloembak komt te staan en test het desnoods eventjes.

Zeker van je zaak? Dan is het tijd om een plant te kopen. Je moet rekening houden met de zon en schaduwbehoefte van een plant. Het is verstandig je goed te laten informeren als je hier niet veel van weet. Een schaduwplant in de volle zon zal het niet goed doen, en andersom kwijnt ook een zonplant in de schaduw helemaal weg. Hoe mooi je die ene plant ook vindt, of hoe graag je die ene bloem ook op precies die plek wil, als het niet klopt met wat de plant nodig heeft werkt het gewoon niet. Dat is zonde van je tijd en van je geld. In de betere tuincentra kun je je goed laten informeren door een medewerker, maar er staan ook vaak kaartjes in de planten met wat de plant nodig heeft.

Zo bak, zo plant!

Houd ook rekening met de (volwassen) hoogte van de plant. Een heel laag plantje kan er al snel gek uit zien in een grote hoge betonnen plantenbak. Een grote plant in een te kleine pot daarentegen valt gemakkelijk om, bovendien zal de plant op termijn doodgaan of in ieder geval minder mooi worden als de pot veel te klein is.

Je kunt een grote betonnen plantenbak ook vullen met meerdere planten (eventueel in verschillende hoogtes). Kies dan voor één ‘hoofdplant’ die je in het midden zet, en de rest plant je er omheen. Houd er rekening mee dat de planten nog gaan groeien, dus het liefst houd je zo’n 20 tot 30 centimeter afstand tussen de planten. Dat ziet er in het begin een beetje kaal uit, maar vult zich al snel op als de eerste planten gaan uitlopen. Als je voor meerdere planten kiest, doe je er ook verstandig aan om je één kleurschema te houden. Bijvoorbeeld blauw/paars of geel/oranje. Anders wordt het al snel een beetje een rommeltje. Let er dan ook op dat kleuren in de seizoenen kunnen veranderen en natuurlijk op de kleur van de betonnen plantenbak.

Grote bloempot - Parelmoer Vaas
Grote plantenbakken - Parelmoer Vaas

Tips voor het vullen van de plantenbak

Oké je hebt de bloembak en de plant en nu is het tijd om de plantenbak te vullen. Dit ziet er eigenlijk eenvoudiger uit dan het is, maar het is wel belangrijk om het goed te doen, daar heb je heel erg lang plezier van en je plant ook! Let daarom op de volgende punten.

Als je de plantenbak nog wil verven of wil behandelen met bijvoorbeeld een anti-mos middel, is het handig om dat de toen vóórdat je gaat planten. Dan is de betonnen bloembak nog een stuk handzamer en makkelijker te draaien zodat je netjes kunt werken.

Begin voor het planten altijd met een drainagelaag onderin de betonnen plantenbak. Dit zorgt ervoor dat het gat onderin de bak niet kan verstoppen en dat het water makkelijk weg kan lopen, als het te veel regent bijvoorbeeld. Je kunt hiervoor zogenaamde hydrokorrels gebruiken, die worden ook wel kleikorrels genoemd en kun je werkelijk bij elk tuincentrum kopen. Daarna vul je de betonnen pot af met een goede potgrond. Potgrond is vaak iets duurder dan ‘gewone’ aarde, maar het voorziet je plant wel in een keer van genoeg voeding, waardoor deze direct in een goede omgeving terecht komt. Zit je op een klein budget? Dan kun je eventueel potgrond en gewone aarde een beetje mengen, dat scheelt iets in de kosten.

Hoe vul je je plantenbak

Waar je ook voor kiest, vul eerst de pot op tot waar de onderkant van de gekochte plant dadelijk komt. Vervolgens haal je (zo voorzichtig mogelijk) de plant uit het zakje of bakje. Zet de plant in de plantenbak en check of de bovenkant van de kluit niet boven de rand van de betonnen plantenbak uitsteekt. Sowieso is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de plantenbak niet helemaal tot de rand vult. Dan houd je nog wat ruimte voor bemesting als dat in de toekomst nodig is. Richt dus op een paar centimeter onder de rand. Als de hoogte klopt, vul je de rest van de (betonnen) plantenbak op. En that’s it! Klaar om te genieten van je nieuwe aankoop!